Linkuri accesibilitate

Îngrijorare crescîndă față de acțiunile ruse din Ucraina răsăriteană și Crimeea


La baza militară ucraineană de la Perevalnoie
La baza militară ucraineană de la Perevalnoie

Generalul Philip Breedlove: „forţe ruseşti au înţesat graniţa de est a Ucrainei şi ar putea intra în Transnistria”.



Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunţat astazi ca un important comandant al forţelor aeriene ucrainene a fost „răpit” şi este ţinut in captivitate in Crimeea, dupa ce forţele ruseşti i-au asediat baza şi au preluat controlul ei. O relatare despre evenimentele din Ucraina si despre ingrijorările exprimate de Alianţa Nord Atlantica in legatura cu masarea trupelor rusesti la granita estica a Ucrainei.

Astazi, preşedintele interimar Turcinov a cerut Rusiei sa il elibereze imediat pe comandantul Iuri Mamciur, comandantul bazei militare de la Belbek, din apropiere de Sevastopol, aflata acum sub controlul forţelor ruseşti. Ieri, vehicule blindate au atacat baza si au fost înregistrate schimburi de focuri pentru ca militarii ucraineni au refuzat sa se predea. Cel puţin un militar ucrainean a fost rănit.

Protestatari la Doneţk cer revenirea lui Ianukovici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Ministerul rus al Apărarii a anunțat astazi că drapelul rusesc flutura acum pe 189 de instalatii militare din Crimeea, după ce forţele ruseşti au preluat controlul asupra bazei de la Belbek si Novofedorovka, linga Sevastopol.
Premierul guvernului Crimeei, Serghei Aksionov celebrînd anexarea peninsulei de către Federația Rusă
Premierul guvernului Crimeei, Serghei Aksionov celebrînd anexarea peninsulei de către Federația Rusă
La Simferopol, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, a prognozat că forţele ruseşti vor invada curind estul Ucrainei, sub pretextul anunţat de preşedintele Vladimir Putin că vorbitorii de limba rusa au nevoie de protecţie.

După spusele lui: „aici în Crimeea, noi am aşteptat şi am sperat in ajutorul rusesc de mult timp. Acum, pot sa va spun, ca iata, asteptarea noastra nu a fost in zadar. Am incredere ca Rusia va raspunde apelurilor de ajutor venite din alte regiuni ale Ucrainei în acelaşi fel frăţesc…”

La Bruxelles, la o importanta conferinţă internaţionala, comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, şi-a exprimat ingrijorarea şi în legatura cu o posibila invadare a regiunii transnistrene a Moldovei, daca un astfel de ordin va fi dat. Bredlove a spus, între altele: „Exista suficiente forţe ruseşti, care au înţesat graniţa de est a Ucrainei, şi care ar putea intra in Transnistria, daca va fi luata o decizie in acest sens, iar aceasta este foarte îngrijorător.”

Generalul american a acuzat Rusia ca acţioneaza ca un duşman al Alianţei Nord Atlantice:Cred ca ceea ce vedem acum este cum arma conflictelor ingheţate este folosita pentru a se opune un veto fata de aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, daca Rusia este ingrijorată ca o ţara se îndreaptă spre Occident, modul de rezolvare a situaţiei este o incursiune militara, un conflict ingheţat şi astfel nimeni nu va mai vrea sa se gindeasca sa aduca noi membrii in NATO, pentru ca acest lucru ar însemna un conflict cu Rusia.”

Generalul Philip Breedlove
Generalul Philip Breedlove
Generalul american Philip Breedlove a anunţat şi ca Alianţa Nord Atlantica şi-a adus şi ea armamente mai aproape de Rusia pentru a contrabalansa mobilizarea forţelor ruseşti la granitele sale estice şi desfasurarea de avioane de război în Belarus.

Potrivit generalului: „Am vazut deja ca Statele Unite, sub comanda mea europeana, au deplasat avioane F16 de la baza din Aviano, din Italia, in Polonia. Am vazut ca am mutat avioane F15 de la baza Lakenheath din Marea Britanie în ţările baltice şi am deplasat unele din navele noastre in asa fel incit sa ramina angajate in Marea Neagra. Mai sunt si alte lucruri pe care le luam in consideare, dar nu as vrea sa le fac publice acum.”

La Moscova, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului sau sa instaleze saptamina viitoare o adminstratie rusa in Crimeea şi forţele de politie, de apărare civila si alte structuri guvernamentale din peninsula să se alinieze legislatiei ruseşti pina pe 29 martie.

Miine va fi introdusa in Crimeea rubla rusa, ca moneda oficiala, alaturi de hrivna ukraineana.
XS
SM
MD
LG