Linkuri accesibilitate

„Bucuria activității zilnice, care completează sentimentul de fericire”


Jurnalul săptămânal cu Maria Nasu.



Nascută la 17 septembrie 1956. A facut studii la Universitatea de Stat din Moldova. Profesor de limba şi literatura română. Fost director al Liceului Teoretic Alexei Mateevici din Şoldăneşti . Preşedinta Asociaţia de Femei Femina Nova-Lex Nova. Deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

Luni

Am mers la audiența cetățenilor din orașul Șoldănești. M-am întîlnit cu un grup de mame tinere, am discutat despre legea cu privire la indemnizațiile pentru copii, legea care urmează să intre în vigoare pe 1 aprilie și care provoacă multă revoltă, anume în rîndul lor.

Am trăit emoții puternice în urma discuției cu Aliona Croceac și cu micuța Vlada, care au depășit cu brio cele două intervenții chirurgicale, efectuate în Serbia. Am trăit sentimentul enorm de bucurie să aflu că fetița se simte minunat, iar mama Vladei nu mai are ochii triști. „Am rezistat situațiilor grele, îmi mărturisește dînsa, fiindcă v-am avut alături pe voi, oameni de bună credință”.

Seara am avut o ședință de lucru la care au participat membrii Biroului Politic Teritorial, primarii, consilierii, reprezentanți ai instituțiilor de stat. Au fost puse în discuție problemele locale în urma întîlnirii cu cetățenii. Am cautat posibilitățile de rezolvare a unor probleme.

Cartea pe care o lecturez seara tîrziu, „Secretul” de Rhonda Byrne a fost un motiv profund de meditație ca să închei în acest fel, frumos, o zi plină.

Marți

Ziua începe cu apeluri telefonice chiar la ora 7:00, așa cum începe orice zi obișnuită din viața mea. Dimineața am avut o întrevedere, la un ceai, cu Aliona Tinica, lider local al activității de proiect NDI în cadrul programului de comunicare cu cetățenii. Împreună am stabilit componența echipei, care urmează să discute cu cetățenii din oraș pentru a identifica problemele locale importante ce vor fi incluse în chestionar.

În drum spre Chișinău… Drumul Șoldănești-Chișinău cu o lungime de mai bine de 100 km. Drumul parcurs de atîtea ori în întreaga mea activitate de deputat, azi mi s-a părut o cărărușă, atît de mult am fost absorbită de noutățile difuzate la radio despre evenimentele din Ucraina.

Tot în prima jumătate a zilei am reușit să examinez răspunsurile primite la întrebările și sesizările expediate în adresa instituțiilor statului din partea cetățenilor.

Rămîn dezamăgită, a cîta oară, de unele răspunsuri pur formale, pe care le primesc. Întru soluționarea plîngerilor parvenite, înaintez insistent alte solicitări către ministerele de resort.

Seara, împreună cu soțul, am fost cei mai așteptați oaspeți de către nepoțica Fabiola, care a împlinit 8 anișori. Ne-am simțit minunat alături de copiii noștri, uniți unul lîngă altul. Le place frumosul, să glumească, să rîdă sănătos, dar și să muncească responsabil și cu multă dăruire pămîntul – constanțe definitorii pentru întregul parcurs proiectat de ei.

Miercuri

Dimineața am avut fixată ședința comisiei de profil „Comisia protecția socială, sănătate și familie” în cadrul căreia au fost discutatemai multe proiecte de legi. Printre cei invitați s-a făcut prezentă și doamna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a vorbit despre modificările la legea nr. 332 privind îndemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Dezbateri aprigi au fost pentru a înlătura lacunele. Discuții constructive s-au purtat și pe marginea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de cooperare în domeniul educației, culturii, științei dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei.

La fel, în cadrul ședinței comisiei a fost aprobat proiectul controversat înaintat de fracțiunea PLDM cu privirea la cota obligatorie de minim de 30% femei pentru listele de candidați ale tuturor partidelor ce participă în toate tipurile de scrutine.

În a doua jumătate a zilei am avut o întîlnire cu Primarul de Dobrușa și cetățenii din Zahorna, sat cu multe probleme, dar și cu oameni harnici și hotărîți sa depășească greutățile. Am examinat posibilitățile de reparare a drumului local de la magazin pînă la Oficiul Medicului de Familie.

După această întrevedere, m-am întors în oraș, unde am avut o întîlnire cu membrii grupului pentru organizarea unei mese rotunde în data de 22 martie cu genericul „Împreună pentru o Moldovă europeană”.

Mă întorc acasă cu bucurie. Bucuria activității zilnice, care completează sentimentul de fericire.

Joi

Ședința de plen cu o agendă complexă. Ca de obicei nu a lipsit schimbul tăios de replici ale „tovarășilor” din opoziție. „Unii oameni sunt ca papagalii: or vorbesc fără să știe, ori spun fără să-și de-a seama de ce vorbesc…” după cum afirmă Tudor Mușatescu

O boală gravă a devenit pentru ei procesul de optimizare a instituțiilor de învățămînt. Nu vor să accepte faptul că o școală mai bună este o școală de circumscripție, cu profesori la fiecare disciplină, cu laboratoare și ateliere necesare. Cele mai aprigi dezbateri au fost generate în jurul proiectelor de lege nr. 52 și nr. 53, pentru ratificarea Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în legătura cu participarea RM la operațiunea Forței Multinaționale din Kosovo.

După ședința din plen, în cadrul fracțiunii, am avut o întîlnire de lucru, cu domnul Dorin Recean, Ministrul Afacerilor Interne. Am discutat despre noile structuri ale ministerului și ale Inspectoratului General de Poliție, despre calitatea implementării reformelor.

Seara am citit ultimele știri și evenimente din Ucraina, proiectele de lege pentru ședința de vineri.

Am încheiat ziua de muncă la o oră foarte tîrzie.

Vineri

Ziua de vineri o încep cu participarea la ședința fracțiunii, în cadrul căreia a fost revăzută ordinea de zi și proiectele prioritare care au fost incluse suplimentar. În cadrul ședinței de plen au fost examinate mai multe proiecte, printre care și proiectul de lege nr. 34, cu modificările așteptate la Codul Fiscal.

Peste zi: cetățeni, telefoane, timp liber, practic nu am deloc.

Totuși găsesc timp, împreună cu un grup de colegi, pentru elaborarea proiectului de lege privind operarea unor modificări la Codului Familiei.

Merg la medic. E timpul să dublez responsabilitățile pentru sănătatea mea și liniștea celor care mă iubesc.

Seara zilei de vineri este dedicată sufletului și culturii. Împreună cu fiica și nepoțica, Paula-Elena merg la teatru „ Mihai Eminescu”, la spectacolul „Hronicul Găinarilor”, după piesa lui Aureliu Busuioc.
XS
SM
MD
LG