Linkuri accesibilitate

Activiști și jurnaliști ucraineni care se opun invaziei rusești a peninsulei Crimeea din Ucraina dați dispăruți


Miliții pro-ruse la punctul de control Cingar pe o șosea spre Crimea, 9 martie 2014.
Miliții pro-ruse la punctul de control Cingar pe o șosea spre Crimea, 9 martie 2014.

Procuratura din Crimeea a anunțat deschiderea unui dosar penal.



Cel puțin cinci activiști și jurnaliști ucraineni care se opun invaziei rusești a peninsulei Crimeea din Ucraina au fost dați dispăruți.

Se pare că Andrei Șcekun, directorului Consilului Ucrainean din Crimeea, și Anatoli Kovalski, directorul consiliului de administrație a Școlii Ucrainene din Simferopol, au fost răpiți duminică 9 martie la Simferopol, cu cîteva ore înainte de începerea unei demonstrații pe care o organizaseră împotriva ocupației rusești a Crimeei.

Cei doi au criticat ferm ocuparea de către ruși a regiunii lor.

Potrivit informațiilor culese de Europa Liberă, Șcekun și Kovalski au fost răpiți în gara din Simferopol, unde se duseseră să ia un pachet de la Kiev.

Se relatează că mai mulți bărbați, care s-au identificat drept membri ai partidului Unitatea Rusă, condus de noul premier pro-rus al Crimeii, Serghei Aksionov, i-au percheziționat pe Șcekun și Kovalski și i-au dus apoi la secția de poliție a gării. De aici, cei doi au fost luați de un alt grup de bărbați, după ce poliția a refuzat reținerea lor..

Procuratura din Crimeea a anunțat deschiderea unui dosar penal legat de dispariția lui Șcekun și a lui Kovalski.

Centrul pentru Investigații Jurnalistice, o publicație online, relatează că cei doi activiști au fost bătuți și că Aksionov însuși ar fi aprobat reținerea lor.

Adjunctul președintelui Parlamentului din Crimeea, Hiorhi Ioffe, a confirmat că Șcekun a fost dus pentru scurtă vreme la un oficiu rusesc duminică.

Potrivit fiului lui Kovalski, Serhi, cei doi ar fi ținuți într-un loc secret din Simferopol.

Tot duminică, două jurnaliste și o purtătoare de cuvînt pentru Automaidan (un grup de automobiliști care au sprijinit protestele pro-europene de la Kiev) a fost date dispărute după ce au încercat să intre în Crimeea în apropiere de orașul Armiansk, din nordul peninsulei.

Olena Maksimenko, reporter la „Săptămâna ucraineană”, Oleksandra Rianțeva, blogger independent, și Katerina Butko de la Automaidan nu răspund la telefoanele lor mobile.

Potrivit SOS Euromaidan - un grup civil de inițiativă care monitorizează încălcările drepturilor omului și îi caută pe activiștii dispăruți - cele trei femei ar fi fost reținute de membri ai forțelor speciale Berkut, și se crede că ar fi fost după aceea predate unor ofițeri de la filiala din Sevastopol a SBU, serviciul securității de stat.

Mai multe informații neconfirmate vorbesc despre reținerea altor jurnaliști arestați la mai multe puncte de control din Crimeea.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG