Linkuri accesibilitate

Cupa se complică


Brazilia, Germania şi Spania, favoritele anterioare la Cupa Mondială, rămîn pe poziţii, dar concurența echipelor care vin din afară crește.



Cîteva amicaluri au dat, miercuri, seara imaginea raporturilor de forță în fotbalul mare. Deși amicaluri, meicurile s-au jucat cu convingere și energie. Evident, acum se stabilesc loturile care vor pleca în iunie, la Mondialele din Brazilia. Toată lumea vrea să prindă un loc de titular și, de aici, calitatea remarcabilă a amicalurilor jucate miercuri.

O mică surpiză la Paris, unde Franța a învins Olanda cu 2-0. Olandezii au venit fără Robbben, accidentat, dar asta nu explică eșecul. Franța a jucat foarte bine și a atacat extrem de energic, inspirată de Benzema. Olandezii au fost deseori surprinși de viteza și precizia francezilor. Benzema a deschis scorul cu un șut splendid din alergare. Golul doi al francezilor a venit tot la un atac lateral în viteză, urmat de un șut din alergare. Olanda n-a avut replică și a pierdut clar un meci în care n-a reușit mare lucru.

Spania și Italia au făcut un meci foarte viu cu aplecare pe atac și defensive destul de neglijente. Ocaziiile au alternat egal dintr-un care în altul, dar portarii Casillas și Buffon au făcut o partidă excelentă. Spaniolii au înscris golul victoriei după o fază confuză, dar Italia a lăsat o impresie mult mai bună decît era de crezut.

Germania și Chile au făcut cel mai interesant și mai frumos meci al serii. Germania a cîștigat cu un 1-0 norocos. Gotze a înscris spre final cu un șut excelent dar, în restul meciului, chilienii au făcut un meci excepțional și au depășit sistematic apărarea germană. Lipsa de șansă și erorile au blocat cele 6-7 ocazii clare de gol ale chilienilor. Germanii au făcut un joc organizat dar Chile a arătat o forță ofensivă remarcabilă.

Brazilia s-a jucat cu Africa de Sud, a înscris cum și cînd a vrut și a cîşigat lejer, cu 5-0, în deplasare.

Anglia și Danemarca au alergat pentru două meciuri dar au dovedit, fiecare în mod diferit, că au mari probleme de finalizare. Ambele echipe au ratat în jur de 10 situații clare și meciul se îndrepta spre 0-0 cînd, în ultimele minute, Sturridge a înscris după o lovitură clasică de cap.

Amicalurile jucate miercuri spun că ierarhia se clarifică în vreme ce se complică. Asta înseamnă că Brazilia, Germania şi Spania, favoritele anterioare la Cupa Mondială, rămîn pe poziţii, dar concurența echipelor care vin din afară crește. E vorba în primul rînd de Chile care pare o echipă de ultimă fază a mondialelor. Franța revine la un nivel de joc pe care nu l-a mai atins din zilele bune, iar Italia, fără să poată paria pe un nume, arată cu un bloc funcțional redutabil. Cupa Mondială va fi, după cîte se pare, o poveste mult mai strînsă și mai complicată decît de credea.
XS
SM
MD
LG