Linkuri accesibilitate

Tinerele mame vor protesta la Chișinău


…nemulțumite de schimbarea sistemului de indemnizații


La sfârșitul săptămânii în capitală ar putea protesta tinerele mame, nemulțumite de intenția guvernului, aprobată deja de parlament, de a modifica sistemul indemnizațiilor.

Justificând aplicarea unui nou mecanism de stabilire a indemnizaţiilor pentru maternitate şi pentru creşterea copilului, care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, Ministerul Muncii anunţă ca astfel vor fi echilibrate indemnizaţiile cu contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale. O alta sarcina ar fi eliminarea de angajări fictive în vederea obţinerii de indemnizaţii. Noile modificări au stârnit însă nemulţumirea mai multor beneficiare de aceste ajutoare. Un grup de tinere mame au anunțat că vor protesta, vineri, la Ministerul Muncii.

Prima modificare vizează perioada de calcul a indemnizaţiei. Dacă în prezent mărimea indemnizaţiei constituie 30 la sută din salariul obţinut în ultimele 6 luni lucrate deplin, începând cu 1 aprilie indemnizaţia ar urma să fie calculată din venitul obţinut în ultimele 12 luni lucrate, luându-se în calcul şi perioadele de concedii, în care veniturile sunt mai mici. Iată ce spune Doina Pânzaru aflată în concediu de maternitate, hotărâtă şi ea să protesteze public:

„Ca şi fostă gravidă pot să spun că este imposibil să lucrezi 12 luni fără să pleci pentru o săptămână sau două în concediu de boală. Ne mai vorbind de faptul că o sumedenie de mămici au iminenţă de avort spontan sau alte probleme mai mult sau mai puţin grave din cauza cărora trebuie să fie internate în spital. Din moment ce lipseşti, fie din motiv de boală, fie din altul, nu ai acelaşi venit. Respectiv indemnizaţia ţi se va calcula din acest venit mai mic.”

Iată şi opinia Cristinei Mogâldea viitoare mamă care ar urma să beneficieze de noul mecanism de stabilire a indemnizaţiilor:

„Ce se întâmplă cu femeile însărcinate care se simt rău şi stau în spital cu săptămânile. Ce indemnizaţii o să aibă ele? Ca să nu mai zic de studentele sau tinerele absolvente care nu au un salariu, sau care au lucrat mai puţin de un an de zile. Li se calculează o indemnizaţie minimă. Daca li se pare cuiva că bugetul nostru cheltuieşte pentru creşterea şi întreţinerea copiilor, de ce nu se uită în România, unde indemnizaţia constituie 85 la sută din salariu.”

O altă modificare care a stârnit nemulțumire vizează condițiile de reluare parțială a muncii. Dacă în prezent femeile care sunt în concediul de maternitate, dar decid să revină la serviciu, pot lucra 7 ore şi jumătate pe zi beneficiind şi de indemnizaţie din partea statului, potrivit noilor modificări ele vor putea lucra doar 4 ore pe zi, în caz contrar nu vor mai beneficia de indemnizaţii. Din nou Diana Pânzaru:

„Să fim sinceri, puţini sunt angajatorii care vor accepta să revii la muncă pentru patru ore. Altfel spus, patronul ar fi de acord să te plătească pentru faptul că tu te plimbi până la lucru şi înapoi.”

Contestatarele se mai arată nemulțumite de modificarea care prevede că, o femeie aflată în concediu de maternitate care naşte al doilea copil va beneficia de o indemnizaţie de 30 la sută din salariu minim de 1400-1700 de lei şi nu din venitul pe care l-a avut înainte de prima naştere, aşa cum este acum. Iată ce spune proaspăta mămică Diana Pânzaru:

„Creşterea celui de-al doilea copil se pare că va fi şi mai dificilă, în cazul în care bebeluşul apare când mama creşte primul prunc. Cum poţi să creşti un copil cu 30 la sută din 1400 sau 1700 de lei? Este o bătaie de joc sau cum se zice în popor de râsul găinilor.”

Potrivit noilor modificări femeile care vor decide să muncească în ultimele două luni de sarcină nu vor beneficia de indemnizaţii prenatale. Acestea constituie patru salarii neimpozitabile şi începând cu acest an pot fi ridicate doar la Casele teritoriale de asigurări sociale şi nu direct de la angajator, ceea ce creează dificultăţi pentru femeile care nu au reşedinţă în localitatea în care muncesc. Noul mecanism de stabilire a indemnizaţiilor pentru maternitate şi pentru creşterea copiilor a nemulţumit şi deputații liberali care au atacat această lege la Curtea Constituţională. Făcând câteva calcule matematice, liberalii au ajuns la concluzia că indemnizaţiile se vor înjumătăţi dacă va fi pus în aplicare noul mecanism.
Previous Next

XS
SM
MD
LG