Linkuri accesibilitate

Majoritate covârşitoare în Parlamentul European în favoarea ridicării vizelor pentru moldoveni


Din iunie anul acesta cetăţenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de vize ca să călătorească în spaţiul Schengen.



Din iunie anul acesta cetăţenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de vize ca să călătorească în spaţiul Schengen. Dupa trei ani de negocieri decizia formală a fost luată astăzi de Parlamentul European reunit la Strasbourg, unde din 510 europarlamentari prezenţi 460 au votat pentru, 60 împotrivă, iar 10 s-au abtinut.

Moldova este primul stat din Parteneriatul Estic care îndeplinește toate criteriile Planului de Acţiune privind Liberalizarea Vizelor, ce permite călătoriile fără viză.

Regulamentul adoptat astăzi se aplică cetăţenilor moldoveni care au un paşaport biometric. Este vorba de acele documente moderne care includ chipul şi amprentele deţinătorului. Cetăţenii moldoveni vor putea călători în spaţiul Schengen pe durate cuprinse între 90 şi 180 de zile, insă nu vor avea şi drept de muncă pe perioada şederii.

Potrivit celor implicaţi in acest dosar consultaţi de Europa Liberă (raportoarea comisiei LIBE, europarlamentara socialistă Tanja FAJON, sefa Delegatiei UE-Moldova, Monica Macovei, şi raportorul din partea Grupului Partidului Popular European, Marian Jean Marinescu) intrarea in vigoare a documentului se va produce, după acordul Consiliului, cel mai probabil, în luna iunie a acestui an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG