Linkuri accesibilitate

Lansare de cărţi Europa Liberă la Chişinău


Ediţii 2014: „Jurnalul săptămânal", „Realitatea cu amănuntul" şi romanul „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” de Vladimir Beșleagă.




În această seară, Radio Europa Liberă a lansat la cafeneaua „Propaganda” cărţile devenite tradiţionale - „Jurnalul Săptămânal” şi „Realitatea cu amănuntul”. În seria „Jurnal Săptămânal”, al nouălea la număr, sunt adunate gândurile scrise şi sonorizate de invitaţii emisiunii Valentinei Ursu „La sfârşit de săptămână cu Radio Europa Liberă”.

Peste 500 de săptămâni au fost cuprinse în cei nouă ani de la prima apariţie, una dintre acestea fiind schiţată şi de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim: „A fost o experienţă nu cea mai simplă pentru mine, din considerentul că nu sunt obişnuit să duc un jurnal. Iniţial mi-a părut foarte simplu. În prima zi îmi amintesc că am scris, apoi, la sfârşitul zilei, mi-am spus: asta nu va fi interesant, asta nu cred că trebuie să mai ştie cineva în afară de mine, asta aş fi vrut să spun, dar mai bine tac. M-am bucurat să mă regăsesc în cartea din anul în care am scris Jurnalul. Eu vreau să vă felicit pentru faptul că duceţi în continuare această tradiţie, este un lucru extrem de frumos şi, cu siguranţă, atunci când se vor aduna la vreo 50 de astfel de cărţi, cred că va fi extrem de interesant pentru cei care le vor citi atunci să vadă cu ce trăiau semenii noştri astăzi.”

Şi ministra Culturii, Monica Babuc, a ţinut un Jurnal Săptămânal la Radio Europa Liberă. Dna ministră recunoaşte că şi-a făcut o obişnuinţă din a asculta jurnalele săptămânale şi a cunoaşte oameni noi: „Vă urez să aveţi invitaţi cât mai mulţi şi mai interesanţi, şi mai profunzi în ceea ce spun în jurnalele lor. Ministerul Culturii o să încerce să vă monitorizeze în continuare la capitolul câţi oameni de cultură invitaţi, ca să discutăm nu numai despre problemele noastre, dar şi despre chestiunile filosofice existenţiale din domeniu.”



Tot astăzi, o altă serie, „Realitatea cu amănuntul”- culegerea tabletelor matinale semnate de Iulian Ciocan, a ajuns la a şasea ediţie: „Nu o să vă sfătuiesc să citiţi toată această carte, pentru că aici sunt foarte multe tablete, dar câteva vi le-aş recomanda pentru că le-am scris cu mult suflet şi titlurile sunt următoarele: „99 de cumetri”, „Cerşetorul cu borsetă”, „Omul de curând chivernisit”, „Plecarea zgomotoasă din partid” - mi se pare un fenomen emblematic pentru tranziţia noastră, „Ziaristul fanfaron”, „Moderatorul hlizit”.”

Noutatea lansării a fost însă romanul „Voci” al scriitorului Vladimir Beşleagă. Mai mult de un an autorul ţine un blog audio în cadrul unui proiect inedit la Radio Europa Liberă: „Două cuvinte despre carte: a stat zece ani şi a aşteptat. Eu am vrut să am un audiobook, să fac o modă. La noi nu sunt cărţi audio. Franţa e plină de audiobook-uri, Germania e plină, în România se fac audiobook-uri. Eu am scris această carte, de fapt, eu nu am scris-o, dar am dictat-o la reportofon, apoi am trecut-o pe hârtie şi m-am dus pe la edituri. Mi-au spus că ei nu fac astfel de cărţi. Apoi a venit ideea genială de la Oana Serafim (directoarea Serviciului pentru Republica Moldova al postului Radio Europa Liberă) şi Vasile Botnaru (directorul Biroului de la Chişinău al Radio Europa Liberă). Aşa că eu ţin să mulţumesc dnei Oana Serafim şi dlui Vasile Botnaru pentru că au avut această idee fericită. Dumnezeu s-a îndurat şi m-a lăsat să văd eu ce impresii va face această carte.”

Toate volumele lansate astăzi la Chişinăul vor ajunge şi în teritoriu, mai exact la Comrat şi Străşeni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG