Linkuri accesibilitate

Reacții și ecouri la incidentul de la Tiraspol


Directorul Ion Ioncev intervievat în Liceul său de la Tiraspol
Directorul Ion Ioncev intervievat în Liceul său de la Tiraspol

Ion Leahu: „administraţia de la Chişinău nu putea să indice rezidenţilor săi, persoanelor juridice, cum este directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, ca el să declare banii pe care îi avea la vama transnistreană.”



Incidentul de ieri din Transnistria, unde directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost reținut cu doi subalterni timp de mai multe ore în vreme ce aducea bani de salarii de la Chișinău, continuă să stârnească ecouri în capitală.

Autorităţile de la Tiraspol au împuternicit Ministerul transnistrean de interne să comenteze reţinerea lui Ion Iovcev. Miliţia anunţă că directorul Liceului „Lucian Blaga” a încălcat reglementări vamale din regiunea transnistreană, prin „importul ilicit de bani nedeclaraţi”. În nota informativă se face referinţă la Codul vamal al regiunii transnistrene, în care se spune că persoanele juridice pot duce valută străină pe teritoriul Transnistriei depunând o declaraţie scrisă obligatorie.

Ion Leahu
Ion Leahu
Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, spune că autorităţile de la Chişinău, care nu recunosc Transnistria ca entitate statală şi nici structurile sale interne, nu avea de ce să se conformeze acestor reglementări, la fel procedând şi cetăţenii moldoveni: „Nici într-un caz, administraţia de la Chişinău nu putea să indice rezidenţilor săi, persoanelor juridice, cum este directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, ca el să declare banii pe care îi avea la vama transnistreană.”

Reprezentanţii serviciului vamal transnistrean au confiscat cei 114 mii de lei pe care îi avea directorul liceului şi din care urma să se plătească salariile profesorilor. Pentru pretinsa încălcare, administraţia liceului poate primi o amendă în sumă de la 10 şi până la 100 de procente din valoarea banilor nedeclaraţi.

Ion Leahu spune că exista un mecanism riscant, dar care permitea ca banii să ajungă la destinaţie, numai că acesta s-a dovedit a fi ineficient, întrucât nu a protejat nici persoana şi nici banii: „În afară de aceea că banii aceştia o să fie sechestraţi, el o să fie impus să plătească încă 140 de mii de lei. Deci el o să trebuiască să ceară de la Guvern încă 140 de mii ca să plătească amenda, şi tot atâţia bani pentru a plăti totuşi salariile profesorilor.

Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” în studioul Europei Libere la Chișinău
Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” în studioul Europei Libere la Chișinău
În opinia fostului membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Iovcev riscă să fie arestat dacă nu se va plăti amenda cerută de autorităţile transnistrene. El crede că rezolvarea acestui incident necesită o mai mare implicare a organizaţiilor internaţionale.

Misiunea OSCE, a recomandat părţilor, Chişinăului şi Tiraspolului, să discute prioritar subiectul şcolilor, la întâlnire de mâine, dintre Eugen Carpov şi Nina Ştanski.

Azi, Parlamentul European a emis o rezoluţie prin care condamnă presiunile exercitate de autorităţile transnistrene asupra şcolilor din stânga Nistrului. În document se cere, printre altele, ca Federaţia Rusă să se conformeze deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, în care se spune că a încălcat dreptul la educaţiei a celor opt şcoli din regiunea Transnistreană.

Între timp, de nesupunere în faţa administraţiei din stânga Nistrului a fost acuzat doar directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, însă intimidările
La Liceul de la Râbnița
La Liceul de la Râbnița
continuă şi la celelalte şcoli spune Eugenia Halus, directoarea liceului din Râbniţa.

Ea zice că deşi şcolile cu predare în limba româna sunt înregistrate ca plătitori de impozite în dreapta Nistrului, autorităţile separatiste le-au atribuit un cod fiscal şi cer să plătească taxele locale:
„Suntem persoană juridică cu toate actele necesare a Republicii Moldova, dar ei ne-au atribuit singuri un cod fiscal. Şi dacă s-a atribuit cod fiscal, trebuie să achiţi şi toate impozitele care reiese din legislaţia lor. Noi nu avem pentru ce plăti de două ori, Cum? Din salariul profesorului i se reţine impozit atunci când primeşte salariul, şi încă să mai declarăm ce salariu am primit şi să mai plătim încă o dată impozit şi în bugetul local.”

Incidentul de ieri, calificat de experţi drept lipsire ilegală de libertate a fost discutat azi în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control, spune George Balan, directorul Biroului pentru Reintegrare: „Cu părere de rău, din cauza poziţiei reticente şi categorice a părţii transnistrene, co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Federaţiei Ruse a propus amânarea şedinţei pentru săptămâna viitoare, pe când vor fi discutate în continuare anume aceste subiecte. Delegaţia Republicii Moldova va insista pentru a fi luată atitudine şi întreprinse acţiunile de rigoare, ca astfel de incidente să nu se mai repede în zona de securitate, nici la adresa pacificatorilor, şi cu atât mai mult la cetăţenii paşnici.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG