Linkuri accesibilitate

O nouă lege electorală? De ce acum?


La alegerile din 28 noiembrie 2010
La alegerile din 28 noiembrie 2010

Igor Boţan: „În cazul Republicii Moldova, în loc de partide instituționalizate, am obținut partide-clanuri care au monetizat viața partinică, viața politică…”


Alianța de guvernare a cerut opinia Comisiei de la Veneția în privința unui proiect de trecere la sistemul mixt al alegerilor parlamentare, prin care aproape jumătate din deputați ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale. Proiectul propune, de asemenea, micșorarea pragului electoral pentru partide de la 6% la 4%. Şi, cel puţin procedural, are câteva elemente „ciudate”, crede Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Igor Boțan: „Probabil, va trebui să ne așteptăm la încercarea Parlamentului de a modifica Codul Electoral. Lucrurile încă nu sunt bătute în cuie. Nu a fost înregistrat un nou proiect de lege privind modificarea Codului Electoral. Însă, în mod straniu, un proiect de lege, neînregistrat în Parlament, a fost transmis Comisiei de la Veneția. Se știe că, zilele acestea, poate azi-mâine, reprezentanții Comisiei de la Veneția vor veni la Chișinău pentru a discuta cu grupurile interesate pe marginea acestui proiect de modificare a Codului Electoral.”

Europa Liberă: Speakerul a explicat că este o consultare informală, tocmai pentru a anticipa animozitățile, atât de frecvente, în interiorul Alianței, dar și confruntarea cu opoziția. Totuși, de ce opoziția are reținere față de acest proiect?

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boțan: „Orice opoziție pledează pentru un sistem electoral proporțional pentru că aceste sisteme ajută opoziției să își adune toate voturile celor care îi susțin. Pe de altă parte, cei care ajung la guvernare vor cumva să disipeze votul opoziției pentru a se menține la guvernare.”

Europa Liberă: În mediul alegătorilor, există impresia că un deputat, ales pe sistemul uninominal, ar avea mai multă independență și curaj să reprezinte interesele oamenilor din teritoriu. Pe de altă parte, independenții, judecând după experiența de la Comrat, de exemplu, în foarte scurt timp, se coagulează, pot ajunge sub aripa unei formațiuni.

Igor Boțan: „Dacă vorbim la modul abstract despre sistemul uninominal sau sistemul mixt, sigur că, trebuie să vă dau dreptate, dar suntem plonjați într-o anumită realitate. Sistemul proporțional ar fi bun și a fost, probabil, bun, atunci când se presupunea că el va duce la consolidarea și instituționalizarea partidelor politice și, iată că, nu a dus. În cazul Republicii Moldova, în loc de partide instituționalizate, am obținut partide-clanuri care au monetizat viața partinică, viața politică din Republica Moldova și au instaurat la toate funcțiile publice, peste tot unde se poate, oamenii lor care să fie utilizați, folosiți în campania electorală. De aici vine protestul partidelor mici și al opoziției parlamentare.”

Europa Liberă: Sugerați cumva că și sistemul mixt va fi o șmecherie, un dribling al legislației, astfel încât locurile de deputați să ajungă tot în coșurile lor?

Igor Boțan: „Cu certitudine. De când partidele, care promovează acest sistem, s-au pătruns de importanța reprezentării adecvate a cetățenilor? Deci noi, cetățenii, suntem în drept să presupunem apriori pentru că știm istoria lor, știm cum au evoluat, în ultimii 4 ani de zile, suntem în drept să presupunem că au ceva ascuns în sân sau în gând…”

Europa Liberă: …în mânecă…

Igor Boțan: „…în mânecă, da, au ași în mânecă, e adevărat pentru a-și maximaliza rezultatul și pentru a disipa eventualul rezultat al opoziției – acesta este scopul.”

Europa Liberă: Dar și opoziția comunistă, la rându-i, probabil, se gândește la condițiile confortabile pe care să le aibă, ca să revină la putere.

Igor Boțan: „Comuniștii insistă asupra păstrării status quo-ului. Ei spun: „Domnilor, dacă 15 ani am avut acest sistem electoral, a avut loc o succesiune la guvernare, de ce acum, când vedeți că sondajele de opinie ne dau câștig de cauză? Trebuia să guvernați țara astfel încât, în cadrul aceluiași sistem electoral, să puteți să vă reproduceți un rezultat favorabil!”.

Europa Liberă: Adică comportamentul lor este mai logic?

Igor Boțan: „Comportamentul lor este tot dictat de interesul lor. Ei vor să revină la guvernare și, cel mai probabil, vor să revină pentru a se răzbuna, ceea ce este un lucru, de asemenea, negativ. Deci avem două forțe care, deopotrivă, se gândesc la propriile interese și nu la interesul public.”

Europa Liberă: Totuși, am avut în acest sistem candidați independenți. De ce independenții nu au avut niciodată succes? De ce alegătorii nu au optat pentru alternativa partidelor?

Igor Boțan: „Răspunsul este la suprafață. Într-adevăr, în acești 15 ani, niciodată niciun candidat independent nu a putut depăși pragul electoral, chiar și atunci când nu a existat prag electoral și era așa-zisul șir descrescător, după formula lui D'Hondt. Vorba e că candidații puternici întotdeauna au fost cooptați de partide, iar personalitățile cu pondere în societate niciodată nu au dorit să candideze pe cont propriu, aceasta este explicația. Atunci când oamenii cu pondere, cetățenii, care sunt stimați în această țară, au decis și ei să intre într-o competiție electorală, imediat a fost ridicat pragul electoral pentru independenți care a ajuns până la 4%, în prezent, este la 2%. Și există o sesizare a deputatului Mihai Godea care vrea să înlăture, întreabă Curtea Constituțională dacă este posibil să fie înlăturat pragul electoral pentru candidații independenți, deschizând o ușă și reprezentând, astfel, o alternativă pentru trecerea la sistemul mixt. Decât să treci la sistemul mixt care va ridica costurile campaniei electorale cu aproximativ 1/3, mai bine această 1/3 din 50-60 de milioane să fie folosită, distribuită pe ani, pentru finanțarea partidelor politice. Și atunci vom înțelege că acești lideri care vorbesc pentru consolidarea sistemului de partide, într-adevăr, se gândesc la binele public și nu la binele lor personal și al formațiunilor pe care le reprezintă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG