Linkuri accesibilitate

Cel mai bun și celebru


La ceremonia de la Zürich
La ceremonia de la Zürich


Cristiano Ronaldo a meritat din plin Balonul de Aur pe 2013. După o pauză de cinci ani, în care Balonul de Aur a fost cîștigat la fel de convingător de Lionel Messi, Ronaldo revine. La decernare, Ronaldo a fost extrem de emoționat și nici nu putea fi altfel. Rivalitatea Messi-Ronaldo părea un joc cu rezultat dinainte cunoscut. Ronaldo a jucat ani buni în umbra lui Messi și multă lume a crezut că revenirea e imposibilă. Însă Messi a făcut un sezon mai puțin strălucitor. Uzura și accidentarea prelungită i-au scăzut nivelul de performanță.

În același timp, Ronaldo a făcut un sezon perfect. A înscris 69 de goluri în 60 de meciuri pentru naționala portugheză și pentru Real Madrid și, în plus, a forțat un finiș istoric. În noiembrie, Ronaldo a eliminat singur Suedia lui Ibrahimovic și a dus Portugalia la Mondiale, după două meciuri de baraj în care a a marcat toate cele patru goluri ale Portugaliei. A fost argumentul decisiv. Isprava de sfîrșit de an a lui Ronaldo a fost prea proaspătă și prea mare pentru a fi ignorată. Dealtfel, aproape toată lumea se aștepta ca Messi să nu cucerească balonul de Aur și în 2013.

Paradoxal însă marele perdant n-a fost Messi care n-avea cum să nu știe că a făcut un sezon mai mic. Dacă e de discutat în contradictoriu, atunci e
Franck Ribery (st) alături de Lionel Messi
Franck Ribery (st) alături de Lionel Messi
de discutat despre Frank Ribery, atacantul francez al lui Bayern München. Ribery nu are ce își reproșa. A jucat constant tot sezonul și a contribuit enorm la marele succes al lui Bayern care a cîștigat în serie: Campionatul Germaniei, Cupa Germaniei și Liga Campionilor. Ribery a jucat excelent într-o echipă care a depășit clar Real Madrid. Însă preferințele de vot la Balonul de Aur s-au schimbat și favorizează marii jucătorii înaintea marilor echipe. Vedeta bate echipa. În aceste condiții, Ribery a devenit victima sigură a unui mod foarte individualist și comercial de a privi fotbalul. E greu de spus dacă Ribery merita Balonul de Aur, dar e limpede că genul lui de contribuție nu mai e apreciat cum se cuvine.

Cristiano Ronaldo e unul din cei mai mari jucători ai vremurilor moderne dar vremurile moderne s-au schimbat. Jucătorii de construcție au pierdut teren. În toți acești ani, Balonul de Aur a urmărit personaje scăpărătoare și a refuzat valorile care fac echipe și fără de care nu există nici scăpărătorii. Iniesta și Xavi de la Barcelona sînt rampa care îl face posibil pe Messi. Calitatea formidabilă dar mai subtilă a acestor doi fotbaliști n-a fost încoroantă pînă acum. Schweinsteiger de la Bayern München și Andrea Pirlo de la Juventus, poate cei mai mari mijlocași ai ultimilor zece ani, au rămas, din același motiv, insuficient recunoscuți.

Alte două mari figuri ușor umbrite de imginea cuplului Ronaldo-Messii sînt Ibrahimovic și si Lewnadowski. Ibrahimovic e unul din cei mai dotați și mai atipici jucători ai ultimilor 10-15 ani de fotbal. Nici Messi, nici Ronaldo nu au reușit execuțiile uluitoare ale lui Ibrahimovic dar distanța și chiar aroganța explică mult în cazul lui Ibrahimovic. Lewnadowski e probabil cel mai natural vîrf al fotbalului mondial, omul care simte instinctiv orice situație de atac și punctează fără efort, pregătiri sau teorii. Aceași răceală l-a ținut departe de superstatutul cuplului Ronaldo-Messi. Lucrurile vor continua, foarte probabil, pe aceași linie. Balonul de Aur va fi, mai departe, cucerit de cel mai bun, cu condiția ca cel mai bun să fie și o celebritate consumabilă.
XS
SM
MD
LG