Linkuri accesibilitate

Statele Unite, JO de la Soci și gestul prezidențial în apărarea drepturilor minorităților sexuale din Rusia


Militantul gay Vladislav Slavsky pozînd la Soci
Militantul gay Vladislav Slavsky pozînd la Soci

Human Rights Watch: ar fi fost preferabil ca Obama să se fi dus la Soci și să vorbească despre înrăutățirea situației din Rusia.



Gestul presedintelui Obama de a nu trimite o delegatie la cel mai inalt nivel la Soci, pentru Jocurile Olimpice de Iarna, nu este un boicot. Dar ce efect are? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

De peste un deceniu nu s-a mai intimplat ca Statele Unite sa nu trimita fie presedintele, fie membrii ai familiei sau vice-presedintele sau un membru al cabinetului la deschiderea sau inchiderea unei Olimpiade. La Soci, delegatia va fi condusa de un fost ministru. In plus, ca raspuns la propaganda anti-homosexuali a Moscovei, delegatia americana va cuprinde membrii ai acestei comunitati - fosta jucatoare de tenis, Billie Jean King si hocheista Caitlin Cahow.

La Soci nu se vor duce nici liderii Frantei si Germaniei, gest apreciat de organizatii pentru drepturile omului. Unii dintre acestia, cum este Tatiana Lokșina, adjuncta directorului diviziei din Rusia a organizatiei Human Rights Watch, a spus ca prefera ca Obama sa se fi dus la Soci si sa vorbeasca despre inrautatirea situatiei din Rusia. „Daca nu era pregatit sa o faca, atunci a luat o decizie buna” - a spus Lokșina.

Surse de la Kremlin spun ca gestul ilustreaza politica zig-zag a presedintelui Obama, care in vara a anulat summitul preconizat cu Putin, dupa ce acesta a acordat drept de sedere lui Edward Snowden, pentru ca apoi sa-i solicite ajutor liderului rus, pentru rezolvarea crizei armelor chimice siriene. Andrei Klimov, adjunctul presedintelui comisiei pentru relatii externe din Duma a spus ca homesexualii nu sint o prioritate pentru Obama si ca decizia neparticiparii la Jocuri nu va modifica nici in bine nici in rau raporturile ruso-americane.

Militanti pentru drepturile omului din Rusia sustin ca nu au cerut Occidentului sa boicoteze Olimpiada, dar ca apreciza sprijinul manifestat de liderii care au decis sa nu participe. Putin a tinut sa precizeze ca legea adoptata nu afecteaza persoane de anumita orientare sexuala in Rusia sau participanti la Olimpiada ci e menita doar sa protejeze minori.

Grupari pentru drepturile omului recunosc ca legea nu interzice homosexualitatea, doar că intensa campanie din presa, din ultima vreme a aprins spiritele in rindurile ultra-nationalistilor si a gruparilor skinhead din Rusia, si a expus pe homosexuali la agresiune si persecutii. Cifrele confirma aceasta situatie. Politicile lui Putin sint sprijinite de ierarhia Bisericii Ortodoxe din Rusia, care spune ca decizia liderilor occidentiali de a nu veni la Olimpiada nu va impiedica Rusia sa-si defineasca parcursul moral.
XS
SM
MD
LG