Linkuri accesibilitate

Daniel Constantin: „Avantajele pieţei UE sunt în favoarea agricultorilor”


Daniel Constantin
Daniel Constantin

Ministrul agriculturii din România, în dialog cu Valentina Ursu, în finalul unei vizite de două zile la Chişinău.



Europa Liberă: Domnule ministru, după această scurtă vizită, efectuată în Republica Moldova, puteţi să ne vorbiţi despre avantajele şi, deocamdată, problemele agriculturii moldoveneşti?

Daniel Constantin: „Cunoaştem foarte bine ce se întâmplă aici. Eu cred că sunt progrese foarte multe care s-au realizat, în această perioadă. Faptul că, în aceste zile, s-a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, cred că, dincolo de ce s-a întâmplat, până acum, creează premise importante ca agricultura în Moldova să
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană cred că creează premise importante ca agricultura în Moldova să poată să se dezvolte...
poată să se dezvolte la standarde la care doresc, probabil, fermierii din această ţară. Mi-am permis să dau anumite sfaturi, plecând de la ce s-a întâmplat în România. În România, după 1989, până în prezent, am încercat, sigur, am fost tentaţi să mergem către alte zone, să ne dezvoltăm din alte puncte de vedere, dar, într-un final, ne-am întors la ceea ce înseamnă agricultura. Pentru că au venit fabrici în România, s-au dezvoltat, după care, sigur că, au plecat, s-au mutat, după forţa de muncă ceva mai ieftină, în alte ţări, din zona mai spre Est, să spun aşa. Pământul a rămas acolo, agricultura s-a dezvoltat şi şi-a pus în valoare potenţialul pe care îl are de dezvoltare.”

Europa Liberă: Câte investiţii trebuie făcute în agricultură, ca ea să ajungă competitivă?

Daniel Constantin: „Sigur, în agricultură, poate niciodată nu sunt suficiente fondurile pe care le au la dispoziţie nici de la bugetul de stat, nici din fonduri europene. Nu vreau să fac o referire la Republica Moldova, pentru că nu cunosc foarte-foarte bine nevoile care sunt aici. Dar eu cred că, dacă vor continua pe trendul pe care au început, se pot dezvolta foarte bine. Şi agricultura poate nu numai să satisfacă piaţa internă, ci să fie în continuare un exportator important de produse agroalimentare.”

Europa Liberă: Experţii de pe ambele maluri ale Prutului, experţii în agricultură deocamdată deplâng performanţele, pe care le înregistrează agricultura din România, după aderarea la Uniunea Europeană. Şi acum, când a fost parafat acest Acord de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, se fac auzite voci care spun că acest Acord care include şi Acordul de Liber Schimb, va da mari bătăi de cap agricultorilor.

Daniel Constantin: „Din punct de vedere concurenţial, da. Competiţia vreau să vă spun că este dură, într-adevăr, pe piaţa unică, dar eu văd avantajele. România a
România a beneficiat de fonduri europene, în perioada 2007-2013, de 8,1 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală şi în jur de 6 miliarde de euro pe zona de plăţi directe...
beneficiat de fonduri europene, în perioada 2007-2013, de 8,1 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală şi în jur de 6 miliarde de euro pe zona de plăţi directe. În perspectiva 2014-2020, vor fi, în total, aproximativ 19 miliarde de euro, pe care le vor avea la dispoziţie.”

Europa Liberă: Pare-se că nici nu aţi reuşit să absorbiţi toate fondurile pe care le oferă Bruxelles-ul.

Daniel Constantin: „Deocamdată, da, dacă vă referiţi la fondurile celelalte, fonduri structurale şi de coeziune, acolo lucrurile poate nu au mers foarte bine. Pe zona de dezvoltare rurală, zic eu, lucrurile merg bine, suntem la 63% de absorbţie. Şi există premise ca să fie primul program care beneficiază de o absorbţie sută la sută. Mi-aş dori să realizăm aceste lucruri. Dar, ca să pun în balanţă avantaje şi dezavantaje, categoric, avantajele pieţei unice sunt în favoarea agricultorilor dintr-un stat membru. Deci eu îi sfătuiesc să fie consecvenţi, pe această direcţie, şi sunt convins că avantajele vor apărea, dincolo de îmbunătăţirea nivelului de viaţă, prin adaptarea la standardele pe care impune piaţa unică, piaţa Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar aceste temeri, care vin şi din partea ţăranului, precum că piaţa autohtonă va fi inundată de către mărfurile din agricultură din UE, e una care trebuie crezută, ascultată sau e o gândire păguboasă?

Daniel Constantin: „ Aicea vă spuneam că mi-am permis să dau nişte sfaturi şi le-am spus colegilor din Ministerul Agriculturii că, la momentul aderării, eu cred că trebuie să fie foarte bine pregătiţi, cu toate sectoarele de activitate, din perspectiva competiţiei pe care o vor avea. Pentru că şi noi astăzi, ca stat membru, sigur că avem, în anumite sectoare de activitate, probleme legate de competitivitate. Şi anume: dacă nu suntem asociaţi, dacă nu producem în comun, dacă nu valorificăm în comun, avem costuri de producţie mai ridicate şi e foarte greu să facem faţă preţurilor din alte state, unde aceste lucruri sunt dezvoltate. De aceea, eu cred că, pentru un succes deplin al
Pentru un succes deplin al integrării în UE este foarte bine să se pregătească toate sectoarele...
integrării în Uniunea Europeană, este foarte bine să se pregătească toate sectoarele, adică să se realizeze asocierea, să se realizeze acele cooperative de producţie, în comun, să valorifice în comun şi din punct de vedere calitativ toate produsele. ”

Europa Liberă: Deocamdată, în mare parte, agricultura se identifică cu producţia de vinuri, în Republica Moldova. Credeţi că e suficient?

Daniel Constantin: „ Nu. Nu e suficient. Eu ştiu că există şi o producţie importantă de fructe. Sunt şi alte zone în care, într-adevăr, s-a dezvoltat foarte bine. E foarte important ca ceea ce există să fie consolidat, iar ceea ce nu există să fie produs într-o cantitate cât mai mare. ”

Europa Liberă: Ce poate absorbi piaţa românească din ceea ce se produce în Republica Moldova?

Daniel Constantin: „ Orice produs, care este competitiv. Eu cred că este loc, chiar dacă în România producţia de vin s-a dezvoltat foarte mult, e loc în continuare şi de
Chiar dacă în România producţia de vin s-a dezvoltat foarte mult, cred că e nevoie şi de produsele din Republica Moldova...
vinuri, atâta timp cât importăm vinuri din alte state, din Franţa, din Chile, din alte state, cred că e nevoie şi de produsele din Republica Moldova, care sunt foarte bine cunoscute şi extrem de bine apreciate.”

Europa Liberă: Cu excepţia vinului, ouă, carne, zahăr?

Daniel Constantin: „ Cred că e o listă mult mai mare de produse. Ştiu că se importă foarte multe dulciuri din Republica Moldova. Ştiu că se importă şi există potenţial pentru mere, în anii în care există nevoie. Deci sînt foarte multe produse care pot îmbunătăţi schimburile comerciale dintre statele noastre. ”

Europa Liberă: Ar fi interesată România să investească în agricultura Moldovei?

Daniel Constantin: „ De ce nu? Ştiu că sunt foarte mulţi investitori care sunt interesaţi şi sunt foarte atenţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi eu îi apreciez foarte tare.”
XS
SM
MD
LG