joi, februarie 11, 2016 Ora Locală 10:43

  Internațional

  „Euromaidanul” se pregăteşte de asaltul trupelor speciale

  Opoziţia ucraineană are temerea că autorităţile s-ar pregăti să disperseze în forţă protestatarii din centrul Kievului.

  Protestatarii le-au adus de mâncare trupelor speciale care au blocat piaţa centrală din Kiev
  Protestatarii le-au adus de mâncare trupelor speciale care au blocat piaţa centrală din Kiev

  Preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce pare să fie intenţia trupelor speciale de poliţie de a interveni împotriva protestatarilor paşnici de la Kiev.
   
  Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius a spus că speră ca mesajul de dialog lansat de preşedintele Viktor Ianukovici este „autentic” şi a făcut un apel la guvernul de la Kiev de a nu folosi forţa.

  „Spunem foarte clar că guvernul ucrainean este răspunzător să nu folosească forţa şi să îi pedepsească pe cei care au folosit-o până acum”.
   
  De la Kiev se relatează ca forţele speciale au început dezmembrarea baricadelor făcute de protestatari in jurul clădirilor guvernamentale.
  Baricade în Piaţa Independenţei la KievBaricade în Piaţa Independenţei la Kiev
  x
  Baricade în Piaţa Independenţei la Kiev
  Baricade în Piaţa Independenţei la Kiev

  În dimineaţa zilei, liderul partidului Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk, a declarat, într-o conferinţă de presă, că forţele de ordine sunt pregătite să ia cu asalt „Euromaidanul”. „Sunt blocate staţiile de metrou din centru, spre noi vin trupele de interne şi „Berkut”-ul”. Acum, noi, vom apăra „Maidanul” nostru”, a mai spus Iaţeniuk, citat de „Ucrainskaia pravda”.
   
  Liderul partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, s-a adresat către manifestanţi şi a rugat femeile şi copiii să părăsească „Euromaidanul”. Kliciko a spus că spre Piaţa Independenţei se îndreaptă trupe cu destinaţie specială.

  Participanţii la protestul din Piaţa Independenţei de la Kiev s-au mobilizat în apropierea baricadelor, pregătindu-se de un eventual atac.
   
  "Euromaidanul" după ce a fost blocat de trupele de internei
  X
  09.12.2013
  Poliţia spune că nu are ordin să atace protestatarii şi că singura sa misiune este să asigure ordinea publică.

  Anterior, agenţia de ştiri Interfax-Ucraina, citând surse din miliţia de la Kiev, a relatat că o coloană de autobuze cu militari din trupele speciale „Tigr” se îndreaptă din oraşul Vasilkovo spre capitală.
   
  Potrivit postului TV „Canal 5” şi unor martor oculari, spre capitala ucraineană s-a îndreptat o coloană din 20 de autobuze şi camioane. Militarii au fost aduşi la Vasilkovo, la 25 km de Kiev, din alte oraşe ale ţării. Însă localnicii care susţin „Euromaidanul” au blocat ieşirea din unitatea militară. Activiştii spun că forţele de ordine i-au bătut cu bastoane de cauciuc, dar poliţia neagă acest lucru.

  Între timp, la Kiev, autobuze şi camioane ale trupelor de interne au blocat bulevardul Kreşciatik, în imediata apropiere de baricadele protestatarilor.

  Căile de acces spre clădirile administraţiei prezidenţiale, guvernului şi parlamentului sunt în continuare blocate de manifestanţi. Mai mulţi protestatari, printre care şi preoţi, s-au apropiat de cordoanele trupelor cu destinaţie specială şi au încercat să să-i convingă să nu atace „Euromaidanul”.
   
  x
  La mitingul de duminică la Kiev au participat aproximativ o jumătate de milion de oameni. Euromaidanul ocupă acum nu numai Piaţa Independenţei, dar şi întregul cartier cu instituţii guvernamentale.
   
  Ieri seara, Euromaidanul i-a înaintat preşedintelui Victor Ianukovici un ultimatum, cerându-i să demită guvernul în următoarele 48 de ore, în caz contrar protestatari ameninţă să-i blocheze reşedinţa prezidenţială din Mejigorie, din apropierea capitalei.
   
  Acţiunile de protest ale adepţilor eurointegrării Ucrainei au loc în Kiev şi alte oraşe ale ţării din 21 noiembrie, luând amploare după ce guvernul a decis să suspende semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. „Euromaidanul” cele demisia guvernului şi a şefului statului şi organizarea de alegeri anticipate. UE îndeamnă autorităţile ucrainene să identifice o soluţie politică a crizei. Zilele acestea la Kiev este aşteptată şefa diplomaţiei UE, Catherin Ashton.

  Taguri ucraina,moldova,Europa Libera,Kiev,proteste,euromaidan

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate