Linkuri accesibilitate

Balkan Beat Box


Tradiții muzicale vechi și sunete moderne.



Trupa americană Balkan Beat Box e o combinație de spectacol, muzică electronică și world music, cîntată de interpreți și disc-jockeys din Israel, Maroc, și Iran, care intră în dialog cu dansatori flamenco, cu dansatoare din buric, și cu tot felul de comedianți ambulanți.

De aceea, sunetul vine din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Balcani și Europa de Est. Balkan Beat Box, spun cronicarii, văd muzica cu un ochi proaspăt, ca pe un continuu dialog între mai multe culturi (arabă, sefardă, hasidică, balcanică și est-europeană).

Trupa a fost înființată de Ori Kaplan și Tamir Muskat, și din ea mai fac parte vocalistul și percuționistul Tomer Youssef, ghitaristul Uri Kinrot, și basistul Itamar Ziegler.



Kaplan și Muskat s-au întîlnit cînd erau adolescenți în Brooklyn, New York. Amîndoi vin dintr-un mediu muzical - Kaplan a fost clarinetist klezmer, Muskat baterist într-un grup de punk rock. Țelul lor a fost să amestece tradiții muzicale vechi cu sunete și ritmuri moderne, într-un mix care să fie pe placul celor care frecventează cluburile de dans.

Între influențele lor muzicale se numără Boban Marcovici, Rachid Tacha, Fanfara Ciocârlia, Manu Chao și Charlie Parker.

Piesa „Shushan” a apărut pe albumul de debut lansat de Balkan Beat Box în 2005.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG