Linkuri accesibilitate

Cum Mitterrand și Thatcher se opuseseră reunificării germane


Mitterrand ajunsese practic să regrete căderea zidului Berlinului.



Piatra cu unirea aruncată în balta politică de Băsescu a stârnit reacții diverse și adverse. E drept că situația sugerată - unirea unei țări membre in UE cu una săracă, aflată la marginea Uniunii și care i-a fost provincie - pare aberantă. Cu atât mai mult cu cât istoria recentă ne-a învățat cu situații mai degrabă centrifuge și de scindare. De la „divorțul de catifea“ al Cehiei și Slovaciei și cel mai tulburat al destrămării URSS-ului, trecând prin implozia violentă a Iugoslaviei și pînă la mișcările separatiste actuale din Catalonia, Țara Bascilor, Scoția sau Flandra, Europa e învățată mai degrabă cu tendințele identitare separatiste.

Cu toate astea, cei care se scandalizează la ideea unei reuniri a României cu Moldova uită că exact la fel s-a petrecut reunificarea Germaniei. Mai mult, ideea reunificării Germaniei, care astăzi pare atât de firească, a stârnit la vremea aceea o ostilitate cel puțin la fel de mare.

Politicieni văzuți acum ca niște lumini ai vremii lor, precum François Mitterrand și Margaret Thatcher, au încercat să o împiedice. Cu toate că Germania a fost, alături de Franța, una din fondatoarele a ceea ce avea să devină Comunitatea Europeană, iar ulterior Uniunea Europeană, Mitterrand și Thatcher, conducând țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, încă se mai temeau de ideea unei Germanii puternice.

Mitterrand ajunsese practic să regrete căderea zidului Berlinului. Pe lîngă contacte frecvente cu Thatcher pentru a vedea cum poate fi oprită reunificarea Germaniei, Mitterrand a mers să se întâlnească cu Gorbaciov special despre asta, ba chiar și cu liderii Germaniei comuniste RDG/DDR.

Reunificarea Germaniei a adus în mod automat Germania de est în Comunitatea Europeană și în NATO. Germania de est nu a avut de trecut prin lungul proces de negociere care duce la primirea în aceste importante organizații. A fost un proces exact opus celui prin care ar trece o Catalonie, Scoție sau Flandră care ar deveni acum independente. Acestea ar trebui să ia totul de la zero și să-și negocieze primirea în toate organismele internaționale, practic așa cum a fost nevoit să facă Taiwanul după ce majoritatea țărilor planetei au recunoscut China comunistă.

Angela Merkel a ajuns astăzi unul din cei mai influenți politicieni din UE și din lume, deși provine dintr-o țară care a fost practic purtată pe brațe pentru a intra în toate organizațiile, grație reunificării. Așa încât, niciuna din obiecțiile politice aduse unei posibile uniri a României cu Moldova nu stă în picioare. Cât despre obiecțiile economice, însă, acelea sînt într-adevăr mult mai convingătoare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG