Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: Vizita Secretarului de Stat semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova


John Kerry
John Kerry

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, primul ministru al R. Moldova vorbeşte despre semnificaţiile vizitei la Chişinău a şefului diplomaţiei americane.



Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah.

La Chişinău, John Kerry se va întâlni cu înalţi oficiali moldoveni. În discuţie se vor afla relaţiile bilaterale şi integrarea europeană a Republicii Moldova.

La Bruxelles, secretarul de stat american este aşteptat la ministeriala NATO din 3-4 decembrie.

În Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei americane va discuta, printre altele, chestiunea Iranului şi negocierile israelo-palestiniene.

Potrivit Mediafax, iniţial, turneul diplomatic a inclus şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a suspendat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.


Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, realizat de Vasile Botnaru, premierul Iurie Leancă a vorbit despre semnificaţiile vizitei la Chişinău a şefului diplomaţiei americane.

Iurie Leancă
Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Secretarul de stat vine la Chişinău. Că e popas, că e vizită mai puţin contează. Ceea ce este extrem de important şi relevant este că după , iată, o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Este extrem de importantă această vizită, fiindcă ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, să discutăm problemele, evoluţiile, pe plan regional, să discutăm despre perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care ne dorim să le intensificăm şi pe dimensiunea dialogului politic şi să atragem investiţii americane. Deci este o vizită foarte importantă şi cred că toată lumea va aprecia.”

Europa Liberă: Şeful diplomaţiei americane nu vine acolo unde e linişte şi pace. De regulă, vine acolo unde ar fi nişte probleme. Putem tălmăci astfel această vizită?

Iurie Leancă: „Categoric nu sunt de acord cu această interpretare. Şeful diplomaţiei americane merge, e adevărat, şi în zone mai turbulente, acolo unde este nevoie de implicarea Statelor Unite ale Americii, deopotrivă cu alţi actori importanţi. Dar şeful diplomaţiei americane şi politicieni de rang înalt americani vin şi acolo unde e nevoie de a exprima susţinere pentru eforturile ţării orientate spre democratizare, spre modernizare, spre împărtăşirea aceloraşi valori care funcţionează în SUA propriu-zis şi în statele Uniunii Europene. Astfel încât această vizită la noi trebuie percepută exact în acest context, de susţinere a eforturilor noastre.”

Europa Liberă: Dar vorbim despre aceasta înainte de Vilnius, deşi John Kerry va veni după Vilnius. Aceasta înseamnă că lucrurile sunt absolut clare?

Iurie Leancă: „La ce vă referiţi?”

Europa Liberă: Mă refer la faptul că John Kerry este sigur că la Vilnius nu se poate întâmpla nimic cu Moldova şi, mai ales, după Vilnius, Moldovei nu i se poate întâmpla nimic.

Iurie Leancă: „Eu nu ştiu la ce vă gândiţi dumneavoastră că s-ar putea întâmpla la Vilnius. Mâine plec împreună cu colegii, în fruntea unei delegaţii, la Vilnius, pentru a avea întâlnirile preconizate, pentru a parafa documentele importante. Astăzi cunoaşteţi: Comisia Europeană a formalizat decizia privind îndeplinirea de către Republica Moldova a condiţionalităţilor pe vize. Deci, la Vilnius, nu îmi imaginez care ar putea fi surpriza neplăcută. Totul merge după un anumit plan pe care l-am convenit şi pe care eu sunt convins că vom reuşi să îl materializăm.”
XS
SM
MD
LG