Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Chişinăul a adoptat decizii unilaterale, dar prin aceasta noi am contribuit la libertatea circulaţiei”


Eugen Carpov
Eugen Carpov

Vicepremierul pentru reintegrare despre rezultatele ultimei runde de negocieri, de la Kiev, în formatul 5+2, pentru soluţionarea conflictului transnistrean.


La Kiev a avut loc ieri şi astăzi o noua runda de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană. Partea moldovenească a fost reprezentată de vicepremierul răspunzător de integrare Eugen Carpov. Radu Benea a stat de vorbă cu puţin timp în urmă cu domnul Carpov, încercând să afle mai multe despre cum au evoluat de data aceasta negocierile.

Eugen Carpov: „Dacă e să vorbim despre un bilanţ cantitativ al reuniunii de astăzi, aş putea să menţionez faptul că, de facto, am pregătit trei documente, două dintre care au fost semnate şi unul parafat, cu determinarea clară a participanţilor să fie semnat şi cel de al treilea, în timpul cel mai apropiat.

La concret, în primul rând, cel parafat a fost un document care se referea la anumite aspecte ale libertăţii circulaţiei pentru populaţia de pe ambele maluri ale râului Nistru. Şi bază pentru adoptarea acestei decizii protocolare a fost modificarea legislaţiei moldoveneşti, prin care Parlamentul Republicii Moldova a exclus anumite bariere administrative sau sancţiuni care anterior se impuneau celor care nu respectau regimul de înregistrare pe teritoriul Republicii Moldova.

Acum, începând cu 8 noiembrie, toţi locuitorii din regiunea transnistreană, chiar dacă posedă paşapoarte ale altor state, pot circula liber, prin toate punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova.

Dar nu este doar semnarea deciziilor în acest document, el conţine şi anumite intenţii pentru viitor, vom continua să excludem barierele pentru toată populaţia din Republica Moldova care mai există şi nu sunt puţine.

Totodată, ne vom concentra pentru ca să deschidem circulaţia pe podul dinte localităţile Gura Bâcului, Bâcioc, şi vom continua discuţiile pe un document mai complex care reglementează libertatea circulaţiei.

Alte două documente semnate s-au referit – unul la un mecanism prin care vor fi pregătite documentele şi calculată sau recalculată pensia pentru cetăţenii care se mută cu traiul permanent de pe un mal pe celălalt. Şi, la fel, am adoptat o decizie prin care am salutat intenţia guvernului Republicii Federale Germania de a contribui financiar la realizarea unui proiect de purificare a apei în localităţile Dubăsari şi Criuleni. Este o instalaţie inginerească de purificare care uneşte aceste două localităţi, dar necesită investiţii serioase pentru ca să corespundă standardelor tehnice şi sperăm că, în timpul apropiat, vom demara acţiuni în acest sens.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, s-ar putea produce un progres în privinţa redeschiderii podului de la Gura Bâcului? După ce Chişinăul a întreprins şi nişte paşi unilaterali. Cum aţi spus, din 8 noiembrie, locuitorii regiunii transnistrene cu cetăţenii străine vor fi scoşi de sub regimul controlului migraţional al Republicii Moldova. Ar putea şi Tiraspolul să facă nişte paşi în întâmpinarea Chişinăului?

Eugen Carpov: „Aţi menţionat corect, în sensul pozitiv, Chişinăul a adoptat decizii unilaterale, dar prin aceasta, noi am contribuit la libertatea circulaţiei. Eu vreau să vă spun că în documentul, pe care l-am parafat cu referire la prioritatea redeschiderii circulaţiei pe podul din localităţile Gura Bâcului, Bâcioc, totodată, noi am adresat un apel către partenerii de dialog din regiunea transnistreană către cei din Tiraspol să întreprindă, să urmeze exemplul şi să întreprindă, la fel, acţiuni de acest gen care să îmbunătăţească viaţa locuitorilor de pe ambele maluri.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, şi ultima întrebare, se apropie summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În proiectul declaraţiei finale a summit-ului, nu se face referinţă la conflictele îngheţate…

Eugen Carpov: „Cred că sunt platforme diferite. Summit-ul de la Vilnius are o agendă foarte clară şi subiectele care sunt acolo reprezintă priorităţile pentru moment. Dar conflictul transnistrean, de fapt, se discută pe alte platforme şi cea mai apropiată este cea din săptămâna viitoare, 5-6 decembrie, este reuniunea miniştrilor afacerilor externe a OSCE şi tradiţional, în acest cadru, subiectul reglementării conflictului transnistrean va fi abordat.”
XS
SM
MD
LG