duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 18:31

  Rubrici / Jurnal de Corespondent

  Liberalizarea vizelor: cadou neașteptat pentru Moldova

  UE avea nevoie de ceva concret la Vilnius, la încheierea unui summit calificat drept „istoric“, dar care e deja un semi-eșec.

  La 15 noiembrie la Bruxelles
  La 15 noiembrie la Bruxelles

  Multimedia

  Audio


  Moldova a primit luna asta un cadou neașteptat în perspectiva summitului cu Uniunea Europeană de la Vilnius: angajamentul Comisiei Europene că va recomanda ridicarea obligativității vizei pentru moldoveni.

  Este un mare succes simbolic și moral pentru actuala coaliție de la Chișinău, în măsura în care pentru simplii cetățeni libera circulație e mai importantă decât progresul macroeconomic sau balanța exporturilor.

  Cadoul era neașteptat și prin ambalajul său. La Bruxelles, președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a făcut anunțul alături de premierul moldovean Iurie Leancă și de cel român Victor Ponta, căruia Barroso i-a mulțumit personal.

  Incă din vara lui 2012, conservatorul Barroso a fost unul din cei mai mari inamici ai lui Ponta si ai coaliției USL de la București. Ponta a fost convocat în mod repetat de Barroso, umilit discret și pus să îndeplinească o serie de teme scrise, numerotate și anunțate public.

  Acum, ca în dictonul popular în care, când te strădui să arăți că faci ceva prea bine devii de fapt suspect, insistența lui Barroso de a-i mulțumi personal lui Ponta pentru ceva ce nu a făcut, alături de un Iurie Leancă intr-o transă de fericire, punea în lumină natura reală a situației: Comisia Europeană prevedea un eșec la Vilnius în negocierile cu Ucraina, principala temă a întâlnirii, și avea absolută nevoie de certitudinea că va putea anunța un succes, cât de mic, in relațiile cu țările Parteneriatului Estic.

  Acestea sînt în număr de șase, dar două din ele, Belarus-ul și Azerbaidjanul, sînt dictaturi puțin interesate în a avea relații echilibrate cu UE. Armenia, care beneficiază de un mic lobby eficace în UE, a ales să se reîntoarcă în poala Moscovei, întrucât are nevoie de sprijinul militar și economic al Rusiei în fața Azerbaidjanului vecin. Armeniei îi trebuia un sprijin concret, nu promisiuni de diversificare a comerțului, așa încât a anunțat că se alătura Uniunii Vamale a Rusiei cu Belarus și Kazahstanul, mai degrabă decât să negocieze un acord distant cu UE.

  Viitorul Georgiei, țară instabilă, este de asemenea greu de prezis, așa încât singurul succes masiv la Vilnius ar fi putut fi semnarea acordului de asociere intre UE și Ucraina.

  Ucraina câzînd la rîndul ei înapoi în brațele Rusiei, era nevoie ca ceva concret să fie neapărat anunțat la Vilnius, la încheierea unui summit pe care Barroso însuși l-a calificat drept „istoric“, dar care este deja un semi-eșec...; așa încât propunerea ridicării vizei pentru moldoveni va furniza materia pentru a încheia totuși summitul pe o notă triumfală. Asta merita ca Barroso să îi mulțumească personal lui Ponta pentru ceva ce nu a făcut.

  Taguri ue,Radio Europa Liberă,Dan Alexe,Bruxelles,Iurie Leancă,Jurnal de corespondent,Victor Ponta,Jose Manuel Barroso,liberalizarea vizelor,summit Vilnius

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Tik
  29.11.2013 00:17
  Draga domnule Babiuc, daca intrati in UE, controlul asta la vama se va muta spre Ucraina; Pe mine nu ma deranjeaza sa ma controleze atata timp cat ma lasa sa trec fara viza si nu ma pun pe drumuri pe la ambasade pentru un sfarsit de saptamana la Butuceni.

  de: BABIUC de la: UNGHENI
  25.11.2013 14:20
  Ma bucur cand vad ministrii externi LEANCA SI PONTA.Indata dupa intalnire am vazut si rezultatele reale ale lui PONTA .A pus niste interdictii la intrare in POMANIA , ca nici la comunisti asa ceva nu era.Un student daca pleaca la cursuri trebue sa declare cate sarmalute ,cati castraveti murati ia dat mama de acasa.Aceasta e realitatea.NE-AM bucurat,dar apoi ne-ati scuipat in fata,este o vorba nu scupa in fantana ,o sa bei apa din ea .Parca vad cum o sa viniti sa va votam,dupa cum faceti asa si succese o sa aveti Sa fii sanatos d-le PONTA

  În exclusivitate