Linkuri accesibilitate

Noua întoarcere a Ucrainei cu fața spre răsărit și protestele antiguvernamentale ale comuniștilor moldoveni


@.shutterstock.com.
@.shutterstock.com.

Retrospectiva săptămânii politice.




Referindu-se la marşul anti-european al comuniştilor, Corneliu Rusnac, editor la Radio Chişinău, crede că opoziţia încearcă astfel să-şi consolideze electoratul iar acţiunea lor va arăta care este capacitatea lor de mobilizare. Jurnalistul susţine că nu întâmplător, acţiunile de protest au loc la mai puţin de o săptămână înainte de Summit-ul de la Vilnius unde Republica Moldova urmează să parafeze acordul de asociere cu Uniunea Europeană:

„Ceea ce fac comuniştii face parte din ceea ce putem defini drept presiuni ale Rusiei la adresa autorităţilor Republicii Moldova, dacă ţinem cont că au existat întâlniri în ultimul timp între ambasadorul Rusiei la Chişinău şi liderii comunişti, adică putem suspecta o anumită legătură între aceste acţiuni. Este o mişcare şi cu caracter electoral, comuniştii încearcă să-ţi mobilizeze electoratul pentru că la sfârşitul anului 2014 urmează să avem alegeri parlamentare. Nu ştiu ce beneficii ar putea avea pentru că, în general ştim că acţiunile de protest nu sunt privite cu ochi buni de cea mai mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova. Comuniştii au electoratul lor, stabil, tradiţional, în rest rămâne de văzut ce beneficii vor putea obţine din acest marş sau dimpotrivă, dacă nu beneficii ci puncte pierdute.”

În timp ce liderii comuniştilor şi susţinătorii lor protestează la Chişinău şi cer demisia guvernului pro european şi organizarea unui referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală, la Kiev, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva deciziei guvernului de a amâna semnarea acordului de asociere la UE.

Jurnalistul de la ediţia online de la Chişinău a publicaţiei moscovite „Kommersant”, Vladimir Soloviov crede că această decizie poate crea oportunităţi dar şi probleme în calea integrării europene a Republicii Moldova:

„Faptul că Ucraina a renunţat să semneze acordul de Asociere Europeană ar putea determina Uniunea Europeană să acorde mai multă atenţie reformelor din Moldova, pentru a arăta în primul rând Ucrainei, ce a pierdut. Mă refer la regimul liberalizat de vize care ar putea fi ridicat în termeni mai rapizi şi la suportul financiar care va veni de la europeni în Republica Moldova. Al doilea scenariu este unul cu impact negativ . Desigur, mişcarea concomitentă a Republicii Moldova şi a Ucrainei spre Uniunea Europeană avea beneficii şi pe planul reglementării transnistrene. Dacă Ucraina se orientează în direcţia Uniunii Vamale şi dacă va deveni parte a acestei uniuni atunci Moldova ar putea avea probleme pe planul comerţului cu graniţa de est.”

Europa Liberă: La apropiatul Summit de la Vilnius Moldova va parafa acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Am putea să ne aşteptăm la presiuni din partea Federaţiei Ruse, similare cu cele din Ucraina?

Vladimir Soloviov: „Dacă presiuni vor fi, e de aşteptat să se producă în anul 2014, pentru că va fi un an preelectoral. Şi având în vedere că popularitatea comuniştilor nu scade iar dezamăgirea oamenilor în forţele pro europene este în creştere, eu cred că Rusia va depune efort pentru a susţine forţele de stânga, care se orientează spre Uniunea Vamală. Cel mai probabil presiuni vor fi în anul viitor, după cum arată exemplul Ucrainei, parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu înseamnă neapărat semnarea lui.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG