Linkuri accesibilitate

E-guvernarea: o birocraţie eficientă şi reducerea corupţiei


Stela Mocanu
Stela Mocanu

Interviu cu Stela Mocanu, directoarea Agenţiei pentru guvernare electronică.


Aşa numita guvernare electronică, mai precis utilizarea internetului în birocraţie, poate avea două efecte benefice: o birocraţie eficientă şi reducerea corupţiei. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Stela Mocanu, directoarea Agenţiei pentru guvernare electronică:

Europa Liberă: E-guvernarea a apărut, în Moldova, mai curând ca un leac împotriva corupţiei şi nu neapărat ca o dovadă a grijii pentru cetăţean, nu neapărat pentru ca să punem în aplicare o tehnologie prietenoasă cu cetăţeanul. Dumneavoastră, care conduceţi această Agenţie, nu vă simţiţi cumva în ipostaza de poliţai?

Stela Mocanu: „Deocamdată nu. Deci noi ne uităm la tehnologii ca şi instrumente care pot ajuta guvernul, instituţiile guvernamentale, să ofere soluţii cetăţenilor, servicii publice de calitate, în timp real, de oriunde. Astfel ca, prin Internet, cetăţenii să poată solicita acte, servicii, autorizaţii, indiferent că sunt la Chişinău, la Orhei, Briceni sau în Italia, de exemplu.”

Europa Liberă: Adică, în sarcinile dumneavoastră vedeţi mai întâi să ajutaţi cetăţeanul şi după aceea să îi daţi peste mână unui birocrat care ia mită pentru asemenea servicii?

Stela Mocanu: „Cred că vorbim despre două dimensiuni pentru că, imediat ce limităm contactul cetăţeanului cu un funcţionar public, se diminuează şi posibilităţile
Avem cetăţeni care consumă tehnologie şi care aşteaptă un alt tip de interacţiune de la guvern...
de a solicita mită sau de a-i oferi un serviciu necalitativ, care să dureze în timp sau de a-i răspunde nepoliticos. Dar aici aş vrea să mai punctez un detaliu foarte important: în urma unui sondaj de opinie publică, realizat de noi, peste 58% din respondenţi au spus că au un calculator, peste 53% au spus că au acces la acest calculator. Avem o penetrare a telefoniei mobile peste norma europeană, deci, în jur de 120%. Peste 30% din cetăţeni accesează Internetul de pe dispozitivele mobile. Deci avem cetăţeni care consumă tehnologie şi care aşteaptă un alt tip de interacţiune de la guvern fie că e vorba de guvernul central sau guvernul la nivel local. Deci sunt cetăţeni care se informează şi se documentează şi care vor să obţină răspunsuri şi soluţii, în timp real, de la guvern.”

Europa Liberă: Şi masa critică este în favoarea acestor tehnologii? Am depăşit faza de cândva, pe care o vedeam în filme, cu televizoare acoperite cu perdeluţe cu horboţică?

Stela Mocanu: „Eu cred că da. Iarăşi, făcând referinţă la acest sondaj, peste 80% din respondenţi au spus că se informează din Internet despre ce se întâmplă în ţară. Respectiv, nu doar calculatorul, dar şi telefonul, şi tableta sunt acele dispozitive la care avem acces. Poate nu toţi dintre noi au calculator acasă, dar avem biblioteci publice care, prin programul „Novateca”, sunt echipate cu calculatoare şi acces la Internet. Avem oficii poştale, peste 300 de oficii poştale, din totalitatea de în jur de 1000, au calculatoare şi acces la Internet. Deci nu cred că pentru cetăţenii Republicii Moldova accesul la această resursă este o problemă. O problemă este ce face cu acest Internet, în afară de a citi ştirile şi a se informa despre ce se întâmplă în ţară.”

Europa Liberă: Sau a vorbi pe Skype.

Stela Mocanu: „Sau a vorbi pe Skype, exact. Cred că, prin Skype, mulţi dintre
Pentru cetăţenii R. Moldova accesul la Internet nu este o problemă. O problemă este ce fac cu acest Internet...
părinţii noştri, bunicii noştri au trecut de această barieră de a comunica şi de a utiliza Internetul.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, atunci când un cetăţean revine acasă, la Chişinău, în aeroport, şi vede că terminalul de citit paşapoartele electronice nu funcţionează, e un semnal prost. Aceasta înseamnă că mimăm doar tehnologizarea şi nu ne interesează pe bune.

Stela Mocanu: „Sunt de acord cu dumneavoastră. Şi am discutat şi cu colegii de la Întreprinderea de Stat „Registru” care, de fapt, au implementat acest proiect, cât de simplu este să vii acasă, atunci când acest e-gate funcţionează şi cât de neplăcut este, atunci când vrei să-l utilizezi şi nu este disponibil. Am avut şi astfel de situaţii când l-am utilizat, într-adevăr, am trecut rapid hotarul şi situaţii când am fost şi eu, şi alţi concetăţeni frustraţi de faptul că stă această investiţie, pe care nu putem să o utilizăm. Deci cred că colegii de la „Registru” trebuie să facă în aşa fel ca acest e-gate să fie funcţional.”

Europa Liberă: Sunt convins că aţi avut ocazie să faceţi şi check-in-ul electronic, în aeroporturi civilizate, normale, unde te simţi altfel, nu eşti împins, pardon, ca o vită în ocol. Deci ai, într-adevăr, libertatea pe care ţi-o oferă tehnologia. În sensul acesta, unde sunt locuri înguste care nu se lasă revoluţionarizate şi retehnologizate, astfel încât oamenii să nu stea în cozile interminabile?

Stela Mocanu: „Cred că avem o problemă la nivel de atitudine atât în sectorul public, şi sectorul privat şi modul în care tratăm cetăţeanul. Pentru că cetăţeanul este un
O tehnologie aduce transparenţă, rapiditate, cost-eficienţă, mai puţină corupţie. Avem încă această neînţelegere, la nivel de lideri, ce avantaje pot aduce tehnologiile moderne...
client atât pentru un funcţionar public, pentru o agenţie guvernamentală, cât şi pentru sectorul privat. Avem foarte mulţi demnitari de stat, politicieni, oameni de afaceri care au cele mai avansate dispozitive electronice, telefoane mobile, tablete, dar nu le utilizează şi în plan profesional. Ca să le utilizeze în plan profesional, trebuie să facă aceste modernizări, transformări prin tehnologie în business-ul pe care îl conduce, în ministerul pe care îl administrează. De ce nu se întâmplă acest lucru? Probabil şi pentru că o tehnologie aduce transparenţă, aduce rapiditate în deservirea clientului, aduce cost-eficienţă, mai puţină corupţie. Şi cred că încă avem această neînţelegere, la nivel de lideri, ce avantaje pot aduce, pot oferi tehnologiile moderne pentru a trece peste acel handicap pe care îl avem. Handicap în nivelul de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiţi, mai curând, despre mental. Dar vă întreb: există şi rea-voinţă? Există şi un „vechil” care, cu bună ştiinţă, îşi protejează mica lui „ocină” de date, ca să scoată, eventual, şi un ban şi nu vă lasă pe dumneavoastră să veniţi cu computerul peste el?

Stela Mocanu: „Sigur că da. În general, este foarte greu să ne adaptăm la schimbările care se produc în jurul nostru şi să ne schimbăm, ca şi instituţii, în modul în care acţionăm şi oferim servicii cetăţenilor. Chiar şi în contextul implementării mai multor proiecte de e-guvernare, cum ar fi plăţile electronice, care ar oferi cetăţenilor, cel puţin, celor peste un milion de cetăţeni care au carduri bancare, posibilitatea să achite online pentru serviciile publice şi nu să meargă la ghişeele băncilor. Deci avem mulţi colegi, multe autorităţi care nu doresc să îşi integreze serviciile publice cu acest modul de plată, chiar dacă avem şi două hotărâri de guvern care reglementează implementarea acestui serviciu, avem şi câteva dispoziţii ale primului ministru, deci, foarte greu se mişcă lucrurile. Fie că nu se doreşte, fie că nu se înţelege, fie că sunt anumite procese mai puţin transparente, mai puţin corecte, care stau la baza modului în care se prestează aceste servicii.”

Europa Liberă: Atunci când vă faceţi planuri de viitor, caiet de sarcini pentru anul următor, totuşi aveţi grupuri ţintă viaţa cărora vreţi să o facilitaţi, să o îmbunătăţiţi? Sau aveţi în vedere toate sectoarele, toate grupurile de vârstă, sociale, profesionale? Adică, dacă tot cei mai buni utilizatori de tot felul de gadgeturi sunt tinerii, aţi putea să începeţi cu ei sau vreţi odată întreaga societate să o remorcaţi?

Stela Mocanu: „Încercăm să combinăm ambele dimensiuni. În primul rând, când a fost lansată agenda de e-transformare a guvernării, guvernul şi-a propus să se axeze pe nevoile şi solicitările cetăţenilor, mai puţini cetăţeni în rânduri interminabile la ghişeele agenţiilor guvernamentale, cetăţenii şi oamenii de afaceri, indiferent de vârstă, că sunt mai tineri, că sunt mai în vârstă. În acest context, am organizat şi mai multe consultări publice, inclusiv pe online, să vedem care totuşi sunt acele servicii suprasolicitate de cetăţeni. În mare parte, sunt servicii în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei.

Obiectivul nostru este ca cetăţenii să poată solicita 24/24 de ore, 7 zile în săptămână, de oriunde, servicii publice de calitate. Şi astăzi noi avem toate ingredientele ca acest lucru să fie posibil...
Pentru business, contează foarte mult interacţiunea cu Inspectoratul Fiscal de Stat, cu Vama, cu Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, deci, acolo unde trebuie să mergem să luăm certificate, să luăm diferite tipuri de autorizaţii, să luăm licenţe pentru anumite domenii de activitate.

Şi, nu în ultimul rând, corupţia, pentru că noi ştim: calculatorul nu ia mită. De fapt, corupţia fiind identificată ca una din problemele care împiedică dezvoltarea, în general, a ţării, dar, în mod special, dezvoltarea mediului de afaceri, care poate să aducă şi alte beneficii, pe alte dimensiuni.

Deci obiectivul nostru este ca cetăţenii să poată solicita 24/24 de ore, 7 zile în săptămâniă, de oriunde, servicii publice de calitate. Şi astăzi noi avem toate ingredientele ca acest lucru să fie posibil. Noi putem să ne identificăm şi să semnăm cu semnătura digitală, tradiţională şi cu semnătura digitală mobilă. Avem posibilitatea să achităm online pentru serviciile publice. Ceea ce este important este ca ministerele, agenţiile guvernamentale să reutilizeze aceste infrastructuri şi să livreze servicii nu doar în mod tradiţional, dar şi prin Internet cetăţenilor.”

Europa Liberă: Ce noutăţi ne aşteaptă, în curând? Cunoaştem deja nişte facilităţi certe, apostila sau cazierul, dar unde ne aşteaptă încă asemenea servicii electronice extrem de utile?

Stela Mocanu: „Chiar în luna decembrie, împreună cu colegii de la Oficiul Stării Civile, vom lansa trei servicii de stare civilă, servicii electronice care vor oferi posibilitatea de solicitare online a actelor de stare civilă. Deci cetăţenii vor putea să le solicite, să achite online pentru aceste trei tipuri de servicii.

Vom veni, până la sfârşitul anului, cu alte trei [servicii]. Un alt serviciu foarte important şi pentru care ştim că oamenii de afaceri pierd foarte mult timp, în special, contabilii, solicitând aceste facturi fiscale, împreună cu colegii de la Ministerul Finanţelor, Inspectoratul Fiscal de Stat, este aproape gata acest serviciu de factură fiscală electronică. Deja colegii de la Inspectoratul Fiscal de Stat trebuie să se organizeze pe interior în aşa fel ca să lanseze, cât de curând posibil, acest serviciu.

În paralel cu colegii de la Cancelaria de Stat, se realizează proiectul Registrul Controalelor care va conecta cele 34 de instituţii cu funcţii de control, într-un singur registru electronic. Astfel, oamenii de afaceri vor puteam monitoriza de cine sunt vizitaţi, de câte ori, dacă aceste vizite sunt conforme cadrului legal sau ele sunt mai mult iniţiativa proprie a acestor controlori.”

Europa Liberă: Adică să urmărească nişte legităţi?

Stela Mocanu: „Exact. În paralel, vom veni cu proiecte pentru domeniul agriculturii, cum ar fi e-AIPA, adică posibilitatea de a depune dosarele şi a solicita subvenţii pentru fermieri, în format electronic. Vom veni cu un serviciu cadastral, cum este înregistrarea online a tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a imobilului. Un alt proiect foarte important - e-achiziţii publice, deci, tot ceea ce ţine de organizarea procesului de achiziţii publice va fi în format electronic. Şi pe dimensiunea servicii pentru cetăţeni, venim cu câteva servicii pentru domeniul educaţiei. Ştim că şi colegii din domeniul sănătăţii lucrează acum la câteva servicii care să schimbe modul în care interacţionează pacientul cu medicul.”

Europa Liberă: Sunteţi omul cel mai indicat să vă întreb despre eficienţa retehnologizării actului de guvernare, unde şi ce efecte a avut?

Stela Mocanu: „Nu trebuie să demonstrăm la nimeni sau să căutăm argumente de ce trebuie să aducem mai multe tehnologii moderne, nu doar în guvern, dar şi în ţara noastră.”

Europa Liberă: Dar uneori nu strică, ştiţi ca şi în situaţia în care – nu sunt lucruri comparabile – ce e mai simplu, să plăteşti, să dai căldură în apartamente sau oamenii să se îmbolnăvească, să le dai concedii medicale? Lucruri incomparabile, dar cineva trebuie să le gândească, să le compare. În sensul acesta, poate nu strică să le spunem oamenilor că mişcarea spre e-guvernare are efecte măsurabile.

Stela Mocanu: „Sigur că are efecte, dacă sistemul electronic face posibil schimbul de documente de la o agenţie guvernamentală la alta, în câteva secunde sau instantaneu, şi noi astăzi plătim, pierdem bani la guvern, pentru curieri care duc
Astăzi tehnologiile transformă, la nivel internaţional, global, modul în care noi învăţăm, modul în care noi facem business, modul în care construim proiecte de dezvoltare pentru o ţară, pentru un sector...
actele, documentele de la un minister la altul şi lucrul acesta durează trei sau cinci zile, dacă cuantificăm cât aceasta costă bugetul, nu doar în formă de bani, dar şi cum influenţează calitatea deciziilor pe care le luăm, veţi vedea că beneficiile sunt enorme, nu doar pe plan financiar, dar şi, iarăşi, la nivel de calitate a deciziilor pe care le luăm, care, până la urmă, pot fi calculate şi în bani. Pentru că banii aceştia, pe care îi pierdem noi pe curierat, ar putea fi reutilizaţi în domeniul sănătăţii sau în domeniul educaţiei, sau pentru a avea o mai bună grijă de părinţii şi bunicii noştri.

La fel, astăzi tehnologiile transformă, la nivel internaţional, global, modul în care noi învăţăm, modul în care noi facem business, modul în care construim proiecte de dezvoltare pentru o ţară, pentru un sector. Deci noi nu putem sta în afară, noi vom fi afectaţi, fără să vrem, de toate aceste schimbări şi toate aceste remodelări. Până la urmă, cetăţenii vor fi cei care vor spune: ajunge. Pentru că ei deja sunt pe online. Noi avem cetăţeni care s-au născut în era digitală, care nici nu mai ţin minte că noi vorbeam la telefon prin fir sau că priveam doar televizorul alb-negru. Respectiv, toate aceste efecte au impact asupra nivelului de competitivitate a unei ţări. Preşedintele Estoniei spunea că, dacă o ţară atrage atenţie sau nu la securitatea cibernetică, nu ţine doar de faptul dacă consumă sau nu tehnologii moderne sau implementează proiecte de e-guvernare. De fapt, este vorba de cât de integrată este economia acestei ţări, în economia digitală, globală, în ce măsură business-ul din ţara aceasta poate să facă business, să facă tranzacţii cu parteneri din altă ţară. Adică noi cred că riscăm să rămânem în urmă foarte mult, dacă vom miza şi vom aplica soluţii tradiţionale la problemele vechi, pe care le avem.”

Europa Liberă: Deci nu e un moft şi nu e o modă?

Stela Mocanu: „Absolut. Este o necesitate. Şi este mai mult decât o necesitate. Este cum spunea Shakespeare, „to be or not to be”. Noi şi aşa avem decalaj foarte
Avem avantajul unei ţări mici care chiar nu trebuie să redescopere bicicleta, doar trebuie să înveţe să o utilizeze...
mare în dezvoltarea noastră. Şi ţările, care au reutilizat know-how-ul şi tehnologiile care au fost create de alte ţări, au putut rapid să devină ţări prospere. Şi Estonia este cred că cel mai elocvent exemplu. Malta, Singapore, chiar dacă este foarte mică, a reuşit, timp de câteva decenii, să ajungă ţară care se clasează în cele mai înalte clasamente, la capitolul calitatea vieţii, bunăstare, nivel de corupţie şi competitivitate a ţării. Mai ales, având avantajul unei ţări mici care chiar nu trebuie să redescopere bicicleta, doar trebuie să se înveţe să o utilizeze.”

Europa Liberă: Noi suntem în stare?

Stela Mocanu: „Cred că da. Noi avem cetăţeni care au expertiza, au dorinţa de a trăi mai bine, în această ţară. Şi au şi cunoştinţele, şi abilităţile să reuşească. Cred că aici cei care iau decizii, în această ţară, şi care stabilesc viziunea de dezvoltare a acestei ţări trebuie să privească puţin mai larg şi să regândească soluţiile pe care le propun acestor cetăţeni.”
XS
SM
MD
LG