Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu poate decide în locul Moldovei dacă aceasta dorește apropierea de NATO”


Oana Lungescu
Oana Lungescu

Interviu cu Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord Atlantice.


Moldova are dreptul suveran de a intra în orice alianțe dorește fără a se gândi că asta ar putea leza interesele Rusiei. Este, în esență, poziția Alianței Nord Atlantice (NATO) vizavi de decizia Chișinăului de a participa pentru prima oară la operațiuni de menținere a păcii sub egida NATO. Oficiali ruși și o parte a presei apropiate Kremlinului au protestat și față de manevrele militare duse de NATO săptămâna trecută în Polonia și în țările baltice, operațiuni în al căror scenariu aceste țări trebuiau protejate de o putere vecină care nu poate fi decât Rusia. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, a întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, dacă Alianța consideră că aceste manevre erau oportune, în măsura în care Rusia e din ce în ce mai iritată de apropierea de Occident a unora din fostele republici sovietice, ba chiar ar dori eșecul summitului de luna aceasta de la Vilnius între UE și țările Parteneriatului Estic, printre care și Moldova:

Oana Lungescu: Orice fel de exerciții militare trebuie, evident, planificate cu multă vreme înainte, iar exercițiul NATO Steadfast Jazz, care a avut loc săptămâna trecută în Polonia și țările baltice fusese planificat acum circa doi ani. E vorba de exerciții de anvergură, care au implicat în jur de 6.000 de militari din toate armele : forțe aeriene, maritime și terestre, care au fost implicate într-un exercițiu evident fictiv. Toate aceste scenarii sînt fictive. Inamicul e imaginar. Ceea ce este real sînt amenințările actuale : trupele noastre s-au antrenat pentru toată gama de posibile riscuri, inclusiv atacuri teroriste, ciber-atacuri, sau un influx de refugiați.

Europa Liberă: Vorbind de amenințările actuale: care mai e relevanța scutului anti-rachetă de la Deveselu, acel dispozitiv presupus a proteja Europa de atacuri dinspre Iran sau Orientul Apropiat, care mai este așadar relevanța acestui proiect în condițiile în care negocierile cu Iranul în chestiunea programului său nuclear avansează aparent mulțumitor?

Oana Lungescu: Sigur, NATO nu este implicat în negocierile 5 + 1 cu Iranul privind programul nuclear al acestuia. NATO a sprijinit însă dintotdeauna eforturile internaționale pentru a se asigura că Iranul își respectă obligațiile. Baza de la Deveselu va face parte din sistemul pur defensiv al NATO, din care este o componentă cheie. Împotriva unor amenințări reale, avem nevoie de un sistem de apărare real.

Europa Liberă: Moldova a fost cooptată pentru prima oară în anumite programe NATO. Nu crede oare Alianța că și acest lucru ar putea fi văzut de Rusia ca o provocare, în condițiile în care Moscova caută să ruineze șansele de reușită ale summitului UE cu țările Parteneriatului Estic de la Vilnius? Rusia caută să împiedice fostele republici sovietice să se apropie cât mai mult de Occident. Nu crede oare Alianța că pagubele, ponoasele cooptării Moldovei în anumite programe ar fi mai mari decât avantajele?

Oana Lungescu: Există un parteneriat între NATO și Republica Moldova de mai multă vreme. Ceea ce s-a întâmplat recent este că Moldova s-a hotărît să participe pentru prima dată la operațiunea KFOR, altfel zis la forța de stabilizare din Kosovo. Moldova face acum parte din această operațiune, sub conducerea NATO. In ceea ce privește întrebarea: de ce acum? și: dacă nu este o provocare din partea NATO?, vreau să spun că deciziile de parteneriat țin de NATO și de țara parteneră. E decizia Republicii Moldova de a căuta modalități de parteneriat cu NATO, iar Alianța este, in mod evident, deschisă în fața unui asemenea parteneriat. In același timp, NATO respectă statutul constituțional al Moldovei, precum și decizia, sau alegerea, Moldovei, dacă vrea sau nu să facă parte dintr-o alianță sau alta. Nimeni altcineva nu poate decide.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG