Linkuri accesibilitate

„Valorile democratice continuă să se menţină în creştere”


Studiul sociologic „Republica Moldova între opţiunea europeană şi cea euro-asiatică”


Un nou studiu sociologic „Vox Populi”, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, primul din primăvară încoace, a fost prezentat la Chişinău. O cercetare cu pronunţată focalizare tematică: „Republica Moldova între opţiunea europeană şi cea euro-asiatică”.

Cum şi de ce se apar priorităţile oamenilor, fie că este vorba de politic, economic, fie că - de viaţa obişnuită de toate zilele? Şi cum se percepe şi se prezintă societatea moldovenească în versiune sociologică? O discuţie azi pe marginea cercetării sociologice amintite cu vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, profesorul universitar Andrei Dumbrăveanu.

Europa Liberă: Aşadar, o cercetare sociologică complexă a Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, cum spuneaţi chiar Dvs., la lansare, care şi-a propus să ridice vălul şi de pe motivele pentru care oamenii au ajuns să exprime o opţiune, o părere, o apreciere… Dvs. ce aţi scoate în evidenţă înainte de toate din rezultatele acestei cercetări, poate în comparaţie cu studiul din primăvară?

Andrei Dumbrăveanu:
„Dacă e să vedem în dinamică cum merg lucrurile, atunci scade încrederea în politicieni şi scade în încrederea în biserică - iată sunt două momente pe care trebuie să le relevăm. Că scade încrederea în politicieni este firesc, pentru că în procesul când analizam rezultatele mi s-a creat o imagine tipică a politicienilor noştri aflaţi la guvernare şi am văzut, de fapt, nişte corigenţi în mare parte. Nişte corigenţi care nu au susţinut Bac-ul, care au copiat la examene, care au trecut pe coridoarele universităţilor, unii chiar pe coridoarele universităţilor de prestigiu, însă la examene s-au prezentat copiind, şi-au făcut licenţele plagiind, şi iată toate lucrurile acestea le-au adus în viaţă. Şi aici este explicaţia. În ce ţine de biserică, biserica se uneşte cu politicienii în ultimul timp în Republica Moldova. Prea multe manifestări legate de politică au avut loc în această perioadă şi cred că aceasta este explicaţia. ”

Europa Liberă: Având - iată - acest gen de expertiză, ce ar trebui să preocupe în primul rând politicienii, pe cei care depind de votul populaţiei?

Andrei Dumbrăveanu:
„Politicienii trebuie să ţină cont de îngrijorările populaţiei, de temerile populaţiei şi pe primul loc, dacă luăm acestea, ele au câţiva indicatori - este vorba de creşterea preţurilor, ceea de ce se teme populaţia, de ce este îngrijorată deci este creşterea preţurilor la produse alimentare. E pe primul loc, circa 73 la sută. Şi de salariile mici, de pensiile mici - circa 68 la sută din populaţie are aceste temeri. Populaţia este îngrijorată de creşterea sporită a nivelului de corupţie, de faptul că nu are securitate personală nici acasă, dar nici în activităţi, în business. De lucrurile acestea politicienii trebuie să ţină cont în primul şi primul rând. Cât ţine de biserică, eu cred că biserica ar trebui să se detaşeze de politic.”

Europa Liberă: Vorbind de dilema UE - Uniunea Euro-asiatică: care este portretul social al celor care au o opţiune sau alta?

Andrei Dumbrăveanu:
„Cei care optează pentru Uniunea Europeană în mare parte sunt de sex feminin, au studii liceale, studii superioare, se află într-un strat social - pentru că am făcut şi autoidentificarea - deci se află într-un strat social mai elevat, iar cei care optează pentru Uniunea Vamală în majoritatea lor locuiesc în mediul rural, au un grad de învăţământ, de cultură, de ştiinţă, de informare mai puţin accesibil sau mai puţin dezvoltat şi sunt de obicei în muncile fizice încadraţi.”

Europa Liberă: Cu acest portret în faţă, din nou ce ar trebui să facă politicienii?

Andrei Dumbrăveanu:
„În primul şi primul rând să se deplaseze, să discute de la inimă la inimă cu populaţia. Deci, oamenii aşteaptă ca în localitatea lor să vină politicienii şi să le explice avantajele şi priorităţile pe care le vor avea în momentul aderării la UE. Oamenii vor ca politicienii să aibă interese faţă de dezvoltarea socială şi vor ca interesele de grup, de rudenie, interesele personale să nu prevaleze interesului naţional. De lucrul acesta trebuie să ţină cont politicienii.”

Europa Liberă: 71% dintre moldoveni, altminteri, consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană…. Pe de altă parte, 42 la sută dintre cetăţenii RM optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce doar 38% s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică… Unii s-ar întreba: dar prin ce s-ar explica, de fapt, această situaţie - de jumătate la jumătate - prin lipsa unei informări adecvate sau prin convingeri „geopolitice” bine bătute în cuie ?

Andrei Dumbrăveanu:
„Este şi una, şi alta. Însă dacă am analiza ce aşteaptă cetăţenii de la UE şi de la Uniunea Vamală, atunci am vedea că în sfera economică a satului pe primul loc este Uniunea Vamală, pe locul doi - UE. Apoi, locul doi ocupă Uniunea Vamală în sfera economică a oraşului. Şi soluţionarea conflictului transnistrean. Iar de la UE cetăţenii aşteaptă în primul şi primul rând dezvoltarea infrastructurii, combaterea corupţiei, reformele în ştiinţă şi învăţământ. Prin urmare, de la UE se aşteaptă tehnologii moderne, un înalt grad de cultură - am în vedere cultură generală şi tehnologică - iar de la Uniunea vamală se aşteaptă într-un fel o securitate în realizarea produselor alimentare, în soluţionarea conflictelor. Deci, iată cam acestea sunt explicaţiile.”

Europa Liberă: Când este vorba de intenţia de vot, ce se întâmplă cu procentul indecişilor care mereu era foarte mari în Republica Moldova?

Andrei Dumbrăveanu:
„Un pic se micşorează, însă totuşi el rămâne, rămâne în jur de 16 la sută. Dar chestiunea este că totuşi în sfera politicului noi am făcut paşi în domeniul informării populaţiei. Totuşi populaţia consideră că a sporit accesul la informare şi drepturile democratice într-un fel au continua să fie promovate. Accesul la informaţie a sporit, sporeşte libera exprimare. Deci, lucrurile acestea, valorile democratice continuă să se menţină în creştere. ”

Europa Liberă: În general,dacă vorbim de schimbările rapide, spectaculoase de timpul necesar pentru aşa ceva în modul în care se exprimă în sondaje populaţia - timpul care a mai rămas până la viitoarele alegeri parlamentare ar putea fi suficient ca cifrele să devină categoric altele?

Andrei Dumbrăveanu:
„Sigur că da, pentru că mulţimile electorale sunt foarte flexibile, foarte labile. Şi este suficient ca în perioada electorală şi preelectorală să se producă nişte schimbări vizibile care ţin de interesul populaţiei şi aceste schimbări să nu fie numai în promisiuni, dar să fie în fapte perceptibile şi lucrurile cât de cât pot fi redresate.”

Europa Liberă: Trebuie să spunem că dacă vorbim despre modul în care se poziţionează partidele, lucrurile nu prea s-au schimbat - opţiunile au rămas cam aceleaşi, poate cu mici schimbări. Direcţie bună, proastă a RM? Impresia este că niciodată lumea de aici nu va aprecia, măcar în majoritate că totul merge în direcţia bună… Asta ce explicaţii ar avea? Aşa le place moldovenilor să-şi pună sare pe rană?

Andrei Dumbrăveanu:
„De fapt lucrurile stau la fel nu numai în Moldova. Noi în procesul elaborării acestei cercetări am mers şi la vecinii noştri. Noi am studiat şi cunoaştem din practică că populaţia întotdeauna este nemulţumită de guvernări în multe ţări şi aşteaptă mereu mult mai mult decât i s-a promis. Sau i s-a promis mult mai mult decât s-a făcut. Este un proces firesc în dezvoltarea societăţii şi în lume, nu numai la noi.”

Europa Liberă: Să sperăm că următoarele alegeri vor schimba un pic măcar din gradul de nemulţumire al populaţiei…

Andrei Dumbrăveanu:
„Sigur că depinde cât de nemulţumită este populaţia. Pentru că o populaţie care are grijă permanent în raport cu ce mănâncă, cu ce îşi achită facturile este aproape indiferentă la dispariţia statului, sau la celelalte îngrijorări care mai sunt. Politicienii trebuie să aibă grijă de populaţia propriului stat întâi şi întâi, şi abia apoi de propriile interese.”
XS
SM
MD
LG