Linkuri accesibilitate

Bulgaria încearcă să „închidă” piața pământului agricol


Parlamentul de la Sofia a prelungit până în anul 2020 moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni ai Uniunii Europene.


În pofidă avertismentului din partea Comisiei europene, cu 171 de voturi din totalul de 240, Parlamentul a prelungit, până la 1 ianuarie 2020, moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni ai Uniunii Europene.

Propunerea ultranaționaliștilor din „Ataka” a fost sprijinită de opoziția de dreaptă și – într-un mod surprinzător - de 59 din cei 84 de deputați socialiști. Împotrivă au votat reprezentanții partidului turc și câțiva socialiștii. 12 foști comuniști s-au abținut de la vot.

Decizia parlamentului a provocat reacții contradictorii. Analiștii au văzut în votul populist, care contravine Constituției și tratatului de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană, umbra unor apropiate alegeri anticipate.

Deputații ex-premierului Borisov și o mare parte din foștii comuniști și-au modificat în ultima clipă poziția și au votat cu ultranaționaliștii.

Președintele parlamentului, Mihail Micov, a avertizat că Bulgaria va avea probleme grave în relațiile cu UE și poate fi aspru sancționată.

Ex-comisarul european, Meglena Kuneva, a declarat că amânarea în cazul Bulgariei pe o perioada de 7 ani a liberalizării pieței terenurilor agricole a avut efecte benefice. Datorită finanțării europene, fermierii bulgari și-au îmbunătățit situația financiară și pot face față concurenței. A fost modernizat aproape integral parcul de tractoare, combine și alte utilaje agricole moștenit din perioada comunistă. Au apărut gospodării private cu o suprafață de câteva sute de hectare.

Pe de altă parte, 400 000 de hectare nu sunt lucrate și intrarea unor investitori europeni va putea avea efecte pozitive. Ex-comisarul european a mai spus că și acum străinii, nu numai din țările membre ale Uniunii, pot cumpăra terenuri agricole, înregistrând companii mixte. Prin câteva fonduri de investiții o parte importantă din pământul agricol a ajuns deja în posesia unor companii din Rusia.
XS
SM
MD
LG