Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Brandul naţional „Vin Moldova” va pune în aplicare restricţiile la vinurile de calitate joasă”


Ministrul agriculturii, în interviu cu Valentina Ursu, despre perspectiva exporturilor de vin.



Europa Liberă: Ce urmează să se întâmple cu exportul de vinuri atât pe piaţa din Est, cât şi pe piaţa din Vest?

Vasile Bumacov: „În rezultatul reformei pe care am avut-o, în cel mai apropiat timp, va apărea Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi marca naţională „Vin Moldova”, brandul naţional „Vin Moldova” care va pune în aplicare restricţiile la vinurile de calitate joasă. Noi vom face tot ce este posibil în Federaţia Rusă şi în Belarus, şi în Uniunea Europeană să exportăm vinuri de calitate. Dar va trebui ca acest oficiu, împreună cu vinificatorii, să mişte vinurile moldoveneşti din spectrul celor mai mici preţuri, la preţuri mai mari, preţuri medii.”

Europa Liberă: Preţuri mari înseamnă calitate bună.

Vasile Bumacov: „Exact. Asta şi trebuie să facem, fiindcă calitatea scăzută, cum spunem noi, în Federaţia Rusă, este generată de marile probleme pe care el avem în
Oficiul va trebui să atribuie brandul naţional „Vin Moldova” vinurilor de calitate şi să muncim ca să putem să le vindem la valoarea lor...
procesul de export. Acolo o mulţime de controale costă, tot acest lucru costă şi nimeni nu îşi poate permite astăzi să nu exporte vinuri de calitate înaltă. De aceea oficiul va trebui să atribuie brandul naţional „Vin Moldova” vinurilor de calitate şi să muncim ca să putem să le vindem la valoarea lor.”

Europa Liberă: Astăzi câte feluri de vin produce Republica Moldova, dacă mă refer la etichetele care apar pe sticlă.

Vasile Bumacov: „Noi la vinurile îmbuteliate nu prea avem probleme, vreau să vă spun. Problemele sunt acolo unde exportăm vinuri în vrac. Fiindcă ceea ce pleacă din ţară noi ştim, iar ceea ce se îmbuteliază pe piaţă acolo noi nu ştim. Şi aceasta este marea noastră problemă.”

Europa Liberă: Cine întreabă de ce Moldova exportă vin „Ciornâi Monah”, „Amaretto de Valea Perjei”, alte denumiri pe care eu prima dată le aud.

Vasile Bumacov: „Aceasta este cerinţa pieţei, fiindcă exportatorii din Republica Moldova sunt firme care...”

Europa Liberă: Şi aceste denumiri reprezintă Moldova?

Vasile Bumacov: „Nu, aceste denumiri niciodată nu vor avea brandul naţional „Vin Moldova”, fiindcă ele nu sunt cele care reprezintă Republica Moldova. Dar trebuie să î
Problemele sunt acolo unde exportăm vinuri în vrac...
nţelegem că le produc companii cu capital rusesc care au piaţă pentru aceste vinuri şi noi nu avem niciun drept legal să stopăm acest lucru. Noi avem dreptul să atribuim această marcă numai vinurilor care noi considerăm că reprezintă Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când aţi putea ajunge la deznodământul relaţiei moldo-ruse care vizează exportul de vinuri moldoveneşti?

Vasile Bumacov: „A avut loc prima rundă de negocieri la Moscova. Experţii din Republica Moldova, în frunte cu un viceministru, au mers la Moscova, au discutat problemele tehnice, ei revin mâine în ţară, iar luni dimineaţă voi semna o scrisoare prin care voi invita experţii din Federaţia Rusă să vină în Republica Moldova. Agenda, pe care am convenit-o cu domnul Onişcenko, se îndeplineşte întocmai. Deci noi luni am trimis chestionarul care fost solicitat, a fost aprobat. Iată că ieri au fost invitaţi
Agenda, pe care am convenit-o cu domnul Onişcenko, se îndeplineşte întocmai...
experţii noştri în Federaţia Rusă. Sunt sigur că, săptămâna viitoare, vor veni şi cei din Federaţia Rusă în Republica Moldova şi, pe urmă, vom finaliza, aşa cum ne-am înţeles, la o întâlnire, aceste discuţii.”

Europa Liberă: Partea rusă zice că trebuie să uităm de cuvântul „embargou”, cel puţin, dacă e să-l citez pe domnul Lazăr, ministrul Economiei, care a stat de vorbă cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Este embargou? Dumneavoastră ce înţelegeţi prin aceste restricţii?

Vasile Bumacov: „Dacă este vorba de terminologie şi un cuvânt poate să ne creeze probleme, vom numi această situaţie pauză tehnică şi atunci va fi mai simplu. Dacă, în cel mai apropiat timp, după venirea specialiştilor din Federaţia Rusă, se va rezolva această problemă, la sigur, vom putea considera că a fost o pauză tehnică. Dacă acest lucru nu se va rezolva, până la anul viitor, de exemplu, atunci putem folosi al doilea termen.”

Europa Liberă: Şi gestul Uniunii Europene cum trebuie înţeles, din moment ce l-am auzit pe comisarul european pentru Agricultură că nelimitat Moldova ar putea să exporte vinul pe piaţa UE?

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov
Vasile Bumacov: „Gestul este unul extraordinar, este un gest prietenesc. Dar vreau să vă spun că, după câteva zile de euforie, noi trebuie să coborâm pe pământ şi să ne gândim cum noi putem încrederea lor să o materializăm prin calitate. Aşa cum depunem eforturi şi pe piaţa Federaţiei Ruse să asigurăm calitate, va trebui, la sigur, să nu avem probleme în piaţa europeană. Este o responsabilitate colosală şi pentru vinificatori şi pentru organele statului.”

Europa Liberă: Cum că explicaţi faptul că şi producătorii s-au împărţit, cei care exportă pe piaţa rusă aproape că se arată sceptici, când e vorba de piaţa Uniunii Europene, cei care au acces pe piaţa Uniunii Europene zic că nu-i deranjează restricţiile impuse de Federaţia Rusă. De ce nu există o solidaritate şi între producători?

Vasile Bumacov: „Nouă nu ne place să ne promovăm, noi suntem conservativi, ne-am depins într-o piaţă să lucrăm şi nu dorim să depunem efort să pătrundem şi în
Da, Uniunea Europeană ne-a deschis piaţa. Aceasta nu înseamnă că vinurile se vor vinde, dacă nu le promovăm...
alte pieţe. Şi este marea noastră problemă. De aceea vom finanţa masiv acest Oficiu Naţional al Viei şi Vinului să încurajeze vinificatorii noştri să meargă în alte pieţe. Eu chiar le-am făcut, la şedinţa de săptămâna aceasta, observaţie: de câte ori merg în străinătate, la standul vinificatorilor noştri, nu găseşti vinificatori, dar un şofer sau cineva acolo are grijă de stand, fiindcă restul merg la cumpărături. De aceea eu vreau să-i văd pe vinificatorii noştri cu inimă, cu ambiţie la stand, să demonstreze calitatea, să promoveze vinurile şi să ţină minte că altă cale nu există. Da, Uniunea Europeană ne-a deschis piaţa. Aceasta nu înseamnă că vinurile se vor vinde, dacă nu le promovăm. Doar nu este un vacuum de vinuri şi imediat se vor arunca toţi la vinurile moldoveneşti. Vinul foarte greu se promovează. De ce noi ţinem aşa mult la piaţa rusă? Fiindcă piaţa rusă nu trebuie pregătită, consumatorul rus iubeşte vinul moldovenesc, îl cunoaşte, îl acceptă. Dar, dacă vorbim de Europa, trebuie să răsucim mânicile şi să muncim serios.”

Europa Liberă: Şi sunteţi optimist?

Vasile Bumacov: „Sigur, sigur. Noi nu putem să pierdem aşa oportunităţi. Noi nu putem să le pierdem. Uitaţi-vă la vinificatorii tineri, uitaţi-vă că vinurile lor nu ajung aici,
Dacă descopăr un vin bun, mă duc şi îl cumpăr...
în Moldova pentru cumpărat. Eu, de obicei, de la vinificatorii buni, chiar vă spun acest secret, am discount. Dacă descopăr un vin bun, mă duc şi îl cumpăr. Când mi se spune că s-a terminat, după ce prietenii se deprind cu vinul, trebuie să le spun că nu mai este de acest vin. Acestea sunt vinurile pe care noi dorim să le vedem şi în Uniunea Europeană, şi în Republica Moldova, şi în Federaţia Rusă, la sigur, şi în China.”
XS
SM
MD
LG