Linkuri accesibilitate

Cât ajutor social s-a luat „pe nedrept”?


În rând la pâine socială de la Franzeluţa
În rând la pâine socială de la Franzeluţa

Valentina Buliga: „Nici nu ne-am imaginat cred că la etapa elaborării legii că se pot întâmpla şi astfel de încercări şi şmecherii.”


În urma a 38 de controale efectuate în mai multe raioane ale ţării, Inspecţia Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a ajuns la concluzia că în perioada 2008-2013 bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei. Banii au fost primiţi ilegal de familii „sărace” doar pe acte. Urmare a sesizărilor depuse de inspectori, Procuratura Generală a pornit urmăriri penale în nouă cazuri. Detalii are Diana Răileanu:

Procuratura Generală urmează să stabilească cine poartă vina pentru plăţile nejustificate repartizate din bugetul de stat. În opinia ministrei Muncii, Valentina Buliga, responsabili ar fi atât cetăţenii care intenţionat şi-au ascuns veniturile pentru a beneficia de ajutor de la stat, dar şi unii asistenţi sociali sau angajaţi ai primăriilor care au falsificat date în favoarea unor persoane apropiate:

„Raioanele unde asistenţii sociali au fost implicaţi în aceste scheme, unde au falsificat familii, adrese şi au introdus date eronate în sistemul informaţional în astfel de cazuri e clar că urmează sancţiuni dure în conformitate cu legea. Noi sperăm foarte mult că prin acţiunile întreprinse în comun cu inspecţia socială, autorităţile locale, Procuratura, sumele vor fi restituite.”

Deşi e limpede că cei care au însuşit ilegal sume de bani de la stat urmează să-i întoarcă, legislaţia nu prevede o dată limită de rambursare a acestor ajutoare sociale din momentul depistării fraudei. O recunoaşte chiar ministra Valentina Buliga:

Valentina Buliga
Valentina Buliga
„Un termen fixat în lege astăzi nu există. Suntem la etapa modificării legii şi cadrului normativ pentru a stabili termenii exacţi care ulterior să fie respectaţi. Nici nu ne-am imaginat cred că la etapa elaborării legii că se pot întâmpla şi astfel de încercări şi şmecherii.”

O altă lacună din legislaţie care îngreunează munca inspectorilor sociali este lipsa unui mecanism clar de sancţionare a asistenţilor sociali care se fac responsabili de anumite erori la împărţirea ajutoarelor de stat. Directorul de la Inspecţia Socială, Mircea Grigoriev, spune că instituţia pe care o conduce poate veni cu recomandări atunci când depistează anumite fraude, nu şi cu sancţiuni:

„După ce terminăm controlul propriu-zis adunăm toţi asistenţii sociali, conducerea raionului, le aducem la cunoştinţă raportul şi le punem recomandările în faţă ce trebuie să facă şi aproximativ în cât timp. În afară de asta, raportul se pune pe masa ministrului şi se îndreaptă la Procuratura Generală pentru a fi instrumentat în modul stabilit de lege.”

Europa Liberă: Doar poate tocmai aici e problema: lipsa pârghiilor de sancţionare?

Mircea Grigoriev: „Da, foarte corect spuneţi. E o problemă în jurul căreia se discută foarte mult. Am fost vizitaţi de colegii de la Curtea de Conturi, Banca Mondială şi au vorbit foarte clar că legislaţia ce ţine de activitatea Inspecţiei Sociale urmează a fi îmbunătăţită, pentru a da mai multe pârghii în activitate, inclusiv şi pârghii de sancţionare.”

Pe de altă parte asistenţii sociali spun că nu au cum să verifice fiecare cerere venită de la solicitanţii de ajutor de la stat. Iată, de exemplu, explicaţia Zinaidei Ursachi, şefa direcţiei Asistență socială din raionul Făleşti, unde Procuratura Generală a pornit o cauză penală:

„Acolo nu este vina asistentului social. Problema e în cererea venită de la cetăţeni.”

Europa Liberă: Dacă cetăţeanul prezintă o cerere, asistentul social nu trebuie să meargă, să verifice datele?

Zinaida Ursachi: „El poate să o verifice dacă există petiţii. El nu trebuie să controleze fiecare cerere.”

Europa Liberă: Poate aici e problema, or dacă ar merge la fiecare nu ar fi astfel de cazuri?

Zinaida Ursachi: „Nu avem drept şi nici nu avem putere să verificăm fiecare cerere.”

În timp ce instituţiile statului responsabile de repartizarea ajutoarelor sociale îşi pasează obligaţiile, Ministerul Muncii a anunţat astăzi că cetăţenii pot depune cereri la direcţiile de asistenţă socială pentru a beneficia de ajutorul acordat pentru perioada rece a anului. Datele cu care operează Ministerul arată că, în prezent, aproape 30 de mii de familii beneficiază de ajutor social, în medie 800 de lei, şi peste 70 de mii de familii de ajutor acordat pentru perioada rece a anului – 200 de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG