Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: „Să le dea Domnul sănătate conducătorilor moldoveni!”


Preşedintele Vladimir Putin la reuniunea Clubului internaţional "Valdai", care întruneşte experţi specializaţi pe tematica Rusiei şi care a împlinit anul acesta 10 ani.
Preşedintele Vladimir Putin la reuniunea Clubului internaţional "Valdai", care întruneşte experţi specializaţi pe tematica Rusiei şi care a împlinit anul acesta 10 ani.

Preşedintele Federaţiei Ruse a comentat embargoul la vinurile moldoveneşti şi a avertizat Moldova şi Ucraina asupra consecinţelor apropierii tot mai mari de UE.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat astăzi, în cadrul Clubului internaţional de discuţii „Valdai” (oraşul Valdai, regiunea Novgorod), embargoul impus de Moscova vinurilor moldoveneşti. Putin a spus că interdicţia ţine de domeniul economic şi nu de cel „politic” sau al „suveranităţii”.

„Noi nu avem dorinţa sau aspiraţia să refacem imperiul sovietic, - a spus liderul de la Kremlin. - Este un lucru evident. Nici nu este în avantajul nostru, nici nu este posibil şi nici nu este necesar. Dar atunci când vorbim despre lucruri de ordin pragmatic, nu trebuie să uităm, aşa cum am mai spus, că acestea se referă nu numai la Ucraina, dar şi la Moldova. Unde Moldova îşi vinde vinul? Poate în Franţa? Nu. Francezii cred că nu vor permite să vândă pe teritoriul lor nici o sticlă de vin moldovenesc. Nici în Italia nu-i posibil acest lucru. Vă spun, aşa este, sută la sută. Încercaţi şi veţi vedea că fermierii, vinificatorii vor răsturna toate cutiile, vor sparge sticlele şi le vor arunca în şanţ. Pentru că nu este posibil să vinzi nimic pe piaţa europeană din ceea ce reprezintă o prioritate în comerţul extern al acestor state (n.r.: R. Moldova şi Ucraina). Totul vine pe piaţa noastră. Aproape 100 de procente. Încotro se îndreaptă exporturile moldoveneşti? Spre noi, Ucraina, Belarus şi Kazahstan.”



Preşedintele Vladimir Putin le-a urat autorităţilor Republicii Moldova "să le dea Domnul sănătate" şi le-a avertizat că în cazul în care vor semna Acordul privind liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană, piaţa locală va fi invadată de vinuri europene ieftine („italieneşti sau franţuzeşti”) şi de cea mai înaltă calitate. Într-o atare situaţie, în opinia liderului de la Kremlin, exporturile de vin moldovenesc se vor îndrepta toate către Rusia şi piaţa estică.

În plus, a spus Vladimir Putin, autorităţile R. Moldova îşi vor asuma „standarde tehnice impuse” de Uniunea Europeană, pe care „nu le vor putea schimba” şi care „nu sunt compatibile” cu standardele Federaţiei Ruse, ceea ce, a sugerat preşedintele rus, va agrava situaţia producătorilor moldoveni.

„Mai mult, noi avem bănuiala că, sub mărci moldoveneşti sau ucrainene, în Rusia va ajunge vin din terţe ţări. Iată ce ne îngrijorează, – a declarat Vladimir Putin. - Aici nu este nimic ce s-ar putea numi tentativă de a exercita presiuni asupra dreptului suveran de a adopta decizii. Pur şi simplu, noi îi îndemnăm să privească la lucruri şi să calculeze. Iar dacă argumentele noastre vor fi considerate drept inconsistente de către colegii noştri (n.r.: din ţările respective), atunci să nu se supere că vom fi nevoiţi, apărând propriile noastre interese, să introducem anumite restricţii”, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG