Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi: „Să verificăm calitatea şi să nu politizăm”


Fostul premier din perioada guvernării comuniste declară că în 2006 i-a avertizat pe vinificatorii moldoveni că vor pierde piaţa rusă din cauza schemelor dubioase de export.



Europa Liberă: Ce înseamnă să fie instituit acest embargou rusesc pentru producţia din Moldova?

Zinaida Greceanîi: „Aceasta este, în primul rând, o problemă pentru ţara noastră, pentru producătorii noştri. Dacă noi, făcând atâta gălăgie politică în jurul embargoului acesta, credem că facem rău Rusiei… Nu noi trebuim ruşilor. A substitui producţia vinicolă sau orişicare producţie agricolă din Moldova cu importul din alte state e foarte simplu pentru ruşi şi ei nici nu vor observa, cum n-au observat nici în 2006 - una. A doua: a fost substituit ceea ce s-a importat din Moldova. Inclusiv statele europene se luptă pentru piaţa rusească, care este o piaţă imensă şi care poate înghite tot ce vreţi de pe lume. Noi, câteodată, prin incapacităţile, în primul rând, ale politicienilor facem nişte lucruri care fac producătorilor noştri o mare defavoare.”

Europa Liberă: Deci vinul a devenit o problemă politică?

Zinaida Greceanîi: „Este şi lucrul acesta. Cu toate că nu ar trebui atât de mult politizată problema. De jumătate de an tot vorbea acelaşi Onişcenko: careva probleme sunt cu vinurile, că vedeţi laboratoarele, calitatea. La primul semnal, funcţionarii noştri au trebuit să alerge acolo şi să stabilească nişte relaţii normale.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să stabileşti nişte relaţii normale?

Zinaida Greceanîi: „Pentru controlul calităţii.”

Europa Liberă: Moldova poate îndeplini toate condiţiile impuse de Federaţia Rusă la acest import?

Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi: „Tot ceea ce s-a întâmplat în 2006 a fost şi o favoare pentru producătorii noştri, cu toate că favoarea aceasta a fost o povară economică pentru dânşii destul de dificilă. Ei au fost nevoiţi să schimbe şi calitatea vinurilor, să investească foarte mult şi în procesul de producere, şi în procesul de creştere a viţei-de-vie. S-a făcut foarte mult şi în utilarea întreprinderilor. S-a investit foarte mult, nu doar autohtone, dar au fost şi investiţii străine. Mulţi sunt proprietari de companii străine, din alte state, în producţia vitivinicolă.”

Europa Liberă: Privatizările cele mai mari s-au făcut de către Rusia în acest domeniu al vinificaţiei?

Zinaida Greceanîi: „Inclusiv de către ruşi. Luaţi acelaşi Vismos.”

Europa Liberă: Capitalul rusesc a ajuns în acest domeniu?

Zinaida Greceanîi: „Da, a ajuns în acest domeniu. Atât Rusia, cât şi Moldova sunt membri ai diferitelor organizaţii internaţionale în domeniul respectiv. Există problemă
Haideţi să vedem, dacă s-a invocat calitatea şi noi suntem siguri în calitatea noastră, să demonstrăm la toată lumea...
cu calitatea? Să verificăm calitatea şi să nu politizăm şi să zicem că acesta este un gest neprietenesc, nefrăţesc. Care frate şi care prietenie?! Noi trăim într-o economie de piaţă şi haideţi să vedem, dacă s-a invocat calitatea şi noi suntem siguri în calitatea noastră, să demonstrăm la toată lumea.”

Europa Liberă: Admiteţi că ar putea să ajungă pe piaţa rusă şi vin necalitativ?

Zinaida Greceanîi: „Tot ce vrei poţi să admiţi, inclusiv din experienţa anului 2006. Pot să vă spun acum un lucru, în 2006, într-adevăr, vinificatorii noştri importau materie primă vinicolă din alte state şi produceau vin şi exportau în Rusia. Atunci eu le-am zis, inclusiv funcţionarilor de la Moldova-Vin: „Oameni buni voi veţi pierde piaţa rusească complet, dacă vă ocupaţi cu lucrurile acestea”. Dar ei mai vroiau importul fără taxe vamale. Eu le-am spus: „Dacă voi vă veţi ocupa cu lucrul acesta, veţi pierde cu totul piaţa rusească”. Mai bine să producem din materia primă a noastră, în care suntem siguri, fără careva importuri de materie primă şi să exportăm doar calitatea cea mai înaltă. Ce vă pare, dacă pe noi europenii acum atât de mult ne susţin, emotiv eu aş zice, în ajunul summit-ului de la Vilnius, dar ne mai susţin pur emotiv, fiindcă niciodată piaţa europeană nu va admite pe piaţa sa produse necalitative...”

Europa Liberă: Bruxelles-ul a promis să majoreze cota de import de vinuri moldoveneşti.

Zinaida Greceanîi: „Poate să majoreze cota, dar aceasta nu înseamnă că va scădea din calitate. Să dea Domnul ca noi să avem ce exporta încolo. Noi trebuie să
Europenii ne susţin emotiv, eu aş zice, în ajunul summit-ului de la Vilnius, dar niciodată piaţa europeană nu va admite produse necalitative...
înţelegem că nu utilizăm toate cotele pe care le dă Bruxelles-ul pentru export. De aceea, decât să facem atâta gălăgie, mai bine foarte serios ne-am ocupa de problemele noastre.”

Europa Liberă: Dar foarte serios ce ar însemna, doamnă Greceanîi?

Zinaida Greceanîi: „Mai puţin să politizăm problema. De ce toţi trebuie să vorbească că, uite, unul s-a dus şi a rugat nu ştiu ce, dar Moscova să ne stabilească. Păi, asta doar într-o minte inflamată numai poate să-ţi vină în gând că cineva poate să facă o defavoare pentru Moldova. Nu ştiu, eu nu exclud, nu pun mâna în foc. Poate cuiva şi-i trăsneşte aşa prin cap.”

Europa Liberă: Dar s-au făcut auzite voci care spuneau că embargoul a fost solicitat de anumite forţe politice de la Chişinău.

Zinaida Greceanîi: „Păi asta e, mă scuzaţi vă rog, o tâmpenie totală. Nu-mi închipui care dintre politicieni ar putea să se ocupe cu lucrul acesta. Dar dacă se ocupă, atunci lumea, în genere, trebuie să-l expulzeze din ţară pe acest politician.”

Europa Liberă: Pentru că se discută că ar trebui să meargă un grup de lucru de la Chişinău care să negocieze cu partea rusă, ce ar trebui să negocieze, de fapt? Ce subiecte ar trebui să includă agenda discuţiilor moldo-ruse, când e vorba de excluderea acestui embargou?

Zinaida Greceanîi: „A fost invocată problema calităţii. Trebuie să se vadă unde este problema calităţii. Iată de aceasta trebuie să se ocupe specialiştii. Haideţi să ne-o demonstraţi unde este problema calităţii.”

Europa Liberă: Şi dacă nu există această problemă?

Zinaida Greceanîi: „Dacă nu există această problemă, cred că Moldova poate să vorbească altfel.”

Europa Liberă: Altfel însemnând ce?

Zinaida Greceanîi: „Însemnând că problema este de alt gen.”

Europa Liberă: Politică?

Zinaida Greceanîi: „Da. Politica deja nu e calitatea vinului.”

Europa Liberă: E summit-ul de la Vilnius?

Zinaida Greceanîi: „Nu ştiu dacă e summit-ul de la Vilnius. Noi, chiar dacă Moldova şi-a declarat calea de integrare europeană, ceea ce a fost declarat prin 2003, aceasta nu trebuie să ne strice relaţiile cu partenerii noştri strategici. Şi încă un lucru trebuie să înţelegem noi cu toţii: nici Moscova nu se va sfădi cu Bruxelles-ul din cauza Moldovei, nici Bruxelles-ul cu Moscova din cauza Moldovei.”

Europa Liberă: Trebuia totuşi partea rusă să anunţe din timp Chişinăul, să-i spună: „Uite care sunt reproşurile noastre la adresa calităţii vinurilor”?

Zinaida Greceanîi: „Păi, mie mi se pare că Onişcenko de vreo jumătate de an deja vorbeşte despre lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Dar aceste declaraţii se fac mai mult în presă şi nu se discută de la egal la egal, să zic aşa.

Zinaida Greceanîi: „Problema este a Moldovei? E a Moldovei. Cine trebuia să meargă la Moscova?”

Europa Liberă: Problema Moldovei impusă de Rusia.

Zinaida Greceanîi: „Bine, impusă de Rusia, dar oricum e problema noastră.”

Europa Liberă: Dacă, de exemplu, merg cei din Moldova la Moscova şi nu sunt primiţi la respectivii cinovnici, funcţionari de acolo, ce trebuie să se mai întreprindă?

Zinaida Greceanîi: „Păi, eu nu ştiu, dar de ce nu sunt primiţi? Nu ştiu. Eu, în 2006, m-am ocupat puţin cu problema aceasta şi nu era o problemă că cineva nu te
Cel mai greu a fost să-i convingem pe ai noştri că trebuie să producă, în primul rând, calitate...
primeşte. Principalul este cu ce argumente te duci şi cum poţi să demonstrezi lucrul acesta. Onişcenko tot în 2006 spunea: „Uite, Moldova are „samagonnîi aparat” în fiecare curte şi produce vinuri în fiecare curte. Şi când au venit şi au văzut ce fel de fabrici avem, era alt lucru.”

Europa Liberă: V-a fost greu atunci să depăşiţi acea situaţie?

Zinaida Greceanîi: „N-a fost deloc simplu.”

Europa Liberă: Dar ce a fost cel mai greu, doamnă Greceanîi?

Zinaida Greceanîi: „Cel mai greu a fost să-i convingem pe ai noştri că trebuie să producă, în primul rând, calitate. A fost foarte greu să se dezică de volume careva, să se dezică de nu ştiu ce.”

Europa Liberă: Procedează corect vinificatorii din Republica Moldova, din moment ce vor să continue să facă afaceri cu Rusia, ţară care i-a mai respins şi altă dată?

Zinaida Greceanîi: „V-am spus, numai unul care nu chibzuieşte foarte bine poate să se dezică de piaţa rusească. De ce trebuie să se dezică de piaţa rusească? Nu trebuie să se dezică de piaţa rusească în niciun caz.”

Europa Liberă: Admiteţi, în urma acestui embargou, România să cumpere mai mult vin din Republica Moldova, ucrainenii, belaruşii?

Numai unul care nu chibzuieşte foarte bine poate să se dezică de piaţa rusească...
Zinaida Greceanîi: „Sunt declaraţii emotive. Vom trăi şi vom vedea. Nici românii nu vor cumpăra, dacă nu va fi calitatea respectivă.”

Europa Liberă: Poate atunci să se vândă strugurii şi nu vinul?

Zinaida Greceanîi: „Şi atunci noi în cine ne transformăm? Ce aduce valoare adăugată: materia primă ori producţia finită?”

Europa Liberă: Vinul în vrac e o variantă bună?

Zinaida Greceanîi: „Nu. Eu cred că varianta cea mai bună e producţia finită, vinul îmbuteliat. Şi este mai multă forţă de muncă ocupată, şi este mai mare valoarea adăugată de la vinul îmbuteliat.”

Europa Liberă: Se mai fac auzite voci că după vin ar putea să apară complicaţii şi în procesul de negocieri privind importul de gaze ruseşti, problema moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia.

Zinaida Greceanîi: „Tot ceea ce vreţi va apare, fiindcă, după cum spun şi experţii ruşi, ei vor fi nevoiţi să-şi protejeze propria piaţă. Prin care modalităţi? Asta e absolut chestia lor, inclusiv prin calitate. Şi Europa va proceda exact în aceeaşi modalitate.
Nu trebuie să mizăm că Bruxelles-ul ne aşteaptă cu braţele deschise şi ne va lua aşa cum suntem, dacă noi nu vom aduce standarde...
Nu trebuie să mizăm că cineva va veni, Bruxelles-ul ne aşteaptă cu braţele deschise şi ne va lua aşa cum noi suntem, dacă noi nu vom aduce standarde, nu vom vrea să facem aici standarde europene, la noi acasă, integrarea europeană. Acestea sunt treburile noastre interne. În primul rând, la noi acasă trebuie să facem ordine.”

Europa Liberă: Au învăţat producătorii de vin din Moldova lecţia embargoului din 2006?

Zinaida Greceanîi: „Cred că mulţi au învăţat, dacă nu au încercat să mai slăbească, să dea slăbiciunea, acum în ultima perioadă.”

Europa Liberă: Slăbiciunea însemnând că vor partide mari şi calitate mai puţin bună?

Zinaida Greceanîi: „Eu nu pot să învinuiesc acum calitatea, fiindcă eu ştiu că sunt vinuri foarte bune. Pentru aceasta sunt laboratoarele respective.”

Europa Liberă: Dar în această „listă neagră” au ajuns totuşi cele mai prestigioase companii: Purcari, Cricova, Aroma...

Zinaida Greceanîi: „Tocmai de atâta. Aceste companii au toate capacităţile să demonstreze că calitatea lor este bună şi atunci se va vorbi altfel.”

Europa Liberă: O diversificare a pieţei trebuie?

Nu trebuie puse toate ouăle într-un coş. O diversificare a pieţei este absolut necesară...
Zinaida Greceanîi: „Este absolut necesară. Nu trebuie de pus toate ouăle într-un singur coş. Altfel le stricăm pe toate odată şi nu avem nimic de câştigat din aceasta.”

Europa Liberă: Deci mai degrabă lecţia este pentru clasa politică sau pentru vinificatori?

Zinaida Greceanîi: „Şi pentru unii, şi pentru alţii. Au toţi de învăţat. Noi ne considerăm foarte importanţi geopolitic, noi facem multă politică din aceasta. Poate noi să ne mai gândim cum să facem viaţa noastră mai bună în ţară la noi şi cum să atragem investitori, fiindcă este o ţară mică şi nu trebuie să speriem oamenii ca să fugă.”

Europa Liberă: Credeţi că o înrăutăţire a relaţiei economice moldo-ruse ar putea să scoată în piaţă oameni?

Zinaida Greceanîi: „Nu aş vrea să fac careva prognoze şi nu ştiu dacă în piaţă s-ar hotărî cu ceva problema. Dacă noi nu vom avea o clasă politică, la guvernare nu vor veni acei care vor să guverneze pentru oameni şi nu pentru sine, şi nu pentru interesul fiecărui partid politic, până atunci nu vom avea nici ordine, nici prosperitate.”

Europa Liberă: Credeţi că acest embargou ar putea să pună pe gânduri şi potenţialii investitori care ar vrea să aducă capital în Moldova?

Zinaida Greceanîi: „Ar putea pe mulţi să-i pună pe gânduri. Cine ar vrea să aibă de afacere cu o ţară unde nu este asigurată stabilitatea?!”
XS
SM
MD
LG