Linkuri accesibilitate

Din nou despre primirea României în spațiul Schengen


Viviene Reding: „Din punctul nostru de vedere totul a fost clarificat, cel care crează probleme este Consiliul de miniștri.”



„Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", spunea cu ceva vreme in urma presedintele roman, Traian Basescu, referindu-se la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Deocamdata insa România are doar o certitudine: sustinerea Parlamentului European si a Comisiei Europene.

Viviane Reding
Viviane Reding
„Comisia a analizat parametri tehnici ai nivelului de pregatire al Romaniei cu privire la accesul in spatiul Schengen. Protecția granitelor externe este asigurată, prin urmare, din punctul nostru de vedere, totul este în regulă. Acum este nevoie de o decizie unanima a Consiliului de miniștri. Acolo exista insa ceva probleme. Asadar, din punctul nostru de vedere totul a fost clarificat, cel care creaza probleme este Consiliul de ministri. Problema este ca in anumite state membre populismul este in crestere si stiu asta deoarece in responsabilitatea mea cad subiecte ca libera circulatie a persoanelor si dreptul acestora de a se stabili pe teritoriul Uniunii Europene”, a declarat Europei Libere Viviane Reding, vicepresedintă a Comisiei Europene si comisar responsabil cu portofoliul justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei.

România a cheltuit pana acum 1,3 miliarde de euro pentru a securiza frontierele, si toate datele arata ca factura ar putea fi mai mare decat atat.

Trebuie spus insa ca Schengen este important pentru circulatia persoanelor, caci in interioriul Uniunii Europene marfa, bunurile, produsele circula fara probleme.

La data de 9 aprilie 2013, autorităţile române au finalizat pregătirile necesare pentru operaţionalizarea Sistemului de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Acesta este funcţional în România şi în cele 26 de state membre Schengen, si este un sistemul informatic poliţienesc instituit la nivelul Uniunii Europene şi utilizat de statele membre Schengen pentru cooperarea operativă, ca o masura compensatorie a eliminarii controalelor la frontiera.

Unele state membre se tem de un aflux masiv de cetateni din RO si BG insa, spune Viviane Reding, „acesti cetateni au si obligatii: sa respecte legile din statele unde s-au stabilit. „Au si protectie, desigur.

Toate acestea au fost puse la punct intr-o maniera clara in directiva libertatii de miscare, si trebuie aplicate intr-o maniera ferma. Atunci cand anumite state membre nu au aplicat prevederile acestei directive asa cum ar fi trebuit, am luat atitudine si am spus clar: „Nu, asa ceva nu se poate!“. Acum insa, asteptam decizia Consiliului, caci Comisia si Parlamentul au o pozitie comuna, „pro“. Se pare insa ca o parte dintre statele membre nu sunt pregatite sa spuna :“Da, sa lasam România si Bulgaria sa intre in Schengen.““

Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie a acestui an, în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei. Se asteapta ca statele membre sa isi exprima pozitia finala in acest dosar in luna decembrie.
XS
SM
MD
LG