Linkuri accesibilitate

„Păstorul întotdeauna poate spune că nu este vina lui că turma i-a fost împărţită în două”


Vasile Botnaru în dilaog cu Igor Boțan despre vizita lui Chiril în Moldova.



Vasile Botnaru în dialog cu analistului politic Igor Boțan despre declaraţiilor făcute la Chişinău şi Tiraspol de patriarhul Rusiei Chiril.

Igor Boţan: „Contextul în care Patriarhul Chiril a vizitat Republica Moldova este asociat cu vizita vicepremierului rus Rogozin. Dacă Rogozin a comis gafe la Chişinău care pot fi valorizate de către autorităţile publice, din cauza ameninţărilor, şi deja vedem voci din Europa care spun foarte clar că ţări precum Republica Moldova, Ucraina trebuie ajutate din cauza presiunii, atunci vizita Patriarhului, într-un fel, putem spune că vrea să repare gafele lui Rogozin. De aceea, cred că autorităţile Republicii Moldova trebuiau să valorifice această posibilitate de a se întâlni cu Patriarhul, ţinând cont de datele statistice, peste 90-95 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova se declară credincioşi ortodocşi, dintre care aproximativ 70-80 la sută sunt cei care ţin de parohiile din subordinea Patriarhiei Moscovei. Deci, dacă am folosi un limbaj biblic, am spune că a venit păstorul la turma lui, aici, în Republica Moldova. Şi acesta este un lucru pe care nu putem să-l negăm, iar autorităţile nu pot lăsa acest eveniment la cheremul celor care vor să-l exploateze, în scopuri politice. Mă refer la forţele politice care au un mesaj euroasiatic.”

Europa Liberă: Dar autorităţile politice uneori vor să dea senzaţie că tocmai vor să scoată „turma” de sub oblăduirea Moscovei, inclusiv a Patriarhului. Ar vrea, cel puţin, să o lasă independentă, dacă nu cumva să o mute în arealul românesc. Autorităţile sau liderii de partid nu vor să fie în lumea rusească pe care o consolidează Patriarhul Chiril, inclusiv în virtutea funcţiei sale, indiferent ce trecut a avut. Politicienii sunt obligaţi, probabil, să revendice independenţă, pentru că, sub oblăduirea Kremlinului, aceasta înseamnă şi închiderea robinetelor la gaz, şi sprijinirea Tiraspolului cu bani, dar şi cu muniţie.

Igor Boţan:
„Este adevărat. Dar, dacă autorităţile din Republica Moldova prioritizează activităţile lor, ştiu că, la sfârşitul lunii noiembrie, are loc summit-ul de la Vilnius. Ca să ajungem la acest summit cu o societate liniştită, mai mult sau mai puţin, că oricum vor fi tot felul de încercări de a organiza provocări ş.a.m.d., este raţional, din punctul meu de vedere, ca autorităţile, cel puţin formal, să-şi demonstreze atitudinea binevoitoare faţă de turmă, aşa cum îi zicem noi, folosind limbajul biblic, atunci când vine păstorul acesteia. Din acest punct de vedere, cred că autorităţile din Republica Moldova au avut un comportament cât se poate de raţional. Nu au lăsat niciun fel de posibilităţi pentru a interpreta de o manieră ostilă Republicii Moldova şi scopului acesteia această vizită.”

Europa Liberă: Deci dumneavoastră nu-i daţi dreptate deputatului Valeriu Saharneanu, care afirmă că autorităţile au avut un comportament slugarnic şi umilitor?

Igor Boţan:
„Domnul Saharneanu este politician de o anumită orientare. Eu cred că domnul deputat Saharneanu, ştiind că există aproximativ 20 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova, care îşi satisfac sentimentele religioase în parohii care ţin de jurisdicţia Patriarhiei de la Bucureşti, ar trebui să încerce să facă un efort ca şi Patriarhul Daniel să fie invitat aici, în Republica Moldova. Şi atunci am avea o imagine reală a situaţiei din Republica Moldova. În virtutea evenimentelor istorice...”

Europa Liberă: Adică am vedea câţi fani ar veni să-l întâmpine pe Patriarhul României?

Igor Boţan:
„Eu nu vreau să mă refer la fani. Eu sper şi cred că cei care au venit la slujba, la liturghia oficiată de Chiril, sunt credincioşi adevăraţi şi au avut bucuria comunicării cu păstorul lor. Acelaşi lucru ar putea, în principiu, să-l facă şi Mitropolia Basarabiei. Eu nu vreau aici să contrapun sentimentele unora şi altora. Cu atât mai mult că şi unii, şi alţii, cred în acelaşi Dumnezeu şi împărtăşesc aceleaşi tradiţii.”

Europa Liberă: Să vă întreb altfel: păstoria turmei ortodocşilor, folosind iarăşi limbajul pe care l-aţi aplicat dumneavoastră...

Igor Boţan:
„... biblic, aşa este. Mântuitorul Isus folosea această sintagmă...”

Europa Liberă: ...presupune unificare. Or, iată, credincioşii, ortodocşii din Transnistria care l-au întâmpinat pe Patriarhul Chiril la Tiraspol, au văzut aceasta drept confirmare a sprijinului dat regiunii transnistrene ca „republică” separată, pe care, mai devreme, Rogozin a sprijinit-o cu proiecte sociale şi atenţie! a contrapus închisoarea construită din fonduri europene cu spitalul care a început să-l construiască la Tiraspol. Deci ortodocşii, în ipostaza lor de credincioşi, văd icoana Patriarhului sau figura Patriarhului în mod diferit. Acolo, la Tiraspol, el a fost tălmăcit, interpretat ca un sprijinitor al „republicii” transnistrene.

Igor Boţan:
„Vă dau dreptate că există problemă aici, însă din punct de vedere formal, al păstorului. Păstorul întotdeauna poate spune că nu este vina lui că turma i-a fost împărţită în două. El cu egală dragoste şi iubire dumnezeiască priveşte credincioşii de pe malul drept al Nistrului şi pe cei de pe malul stâng. În rest, sunt speculaţii politice pe care politicienii le valorifică.”

Europa Liberă: Dar sub păstorul acesta mare, micii păstori politici sau semipolitici pot să-i ceară Patriarhului la Tiraspol, de exemplu, să îndemne turma ortodoxă transnistreană să nu se separe de turma ortodoxă din Moldova?

Igor Boţan:
„Sigur. Eu cred că acest lucru ar fi binevenit pentru a avea o societate integrată pe toate dimensiunile.”

Europa Liberă: Aceasta s-a întâmplat sau nu? În mesajul de la Tiraspol, am văzut acest îndemn sau nu?

Igor Boţan:
„Nu, nu l-am văzut pentru că, aşa cum vedem cu ochiul liber, clerul este implicat în jocuri politice. Am văzut acest lucru, în ultimii patru ani, aici, în Republica Moldova. Totuşi lucrurile care au loc în ierarhia bisericească sunt ascunse de ochiul cetăţenilor. Ce discută, cum discută, cum promovează ei, dacă putem spune aşa, cadrele este o chestie pe care noi, cetăţenii simpli, nu o cunoaştem.”

Europa Liberă: Buturuga mică sau piatra de încercare va fi Mănăstirea Noul Neamţ. Transnistrenii pretind asupra subordonării sau resubordonării acestei mănăstiri. De comportamentul Patriarhului sau Patriarhiei va depinde acuma încotro se va înclina balanţa.

Igor Boţan:
„Este adevărat. Şi această problemă există de 20 de ani. Această problemă a rămas în suspans.”

Europa Liberă: Dar nu mai poate rămâne, după ce Patriarhul a vizitat...

Igor Boţan:
„Eu nu ştiu cum va soluţiona Patriarhul. Dar cred că nu va face mişcări bruşte. Va evita să facă mişcări bruşte, pentru că altfel lucrurile ar arăta foarte-foarte prost. Cu atât mai mult că Patriarhul Chiril, pe când era şeful Departamentului relaţii externe al bisericii ortodoxe ruse, la tot felul de forumuri internaţionale, a lăsat foarte clar să se înţeleagă că este promotor al politicilor guvernului Federaţiei Ruse. Acest lucru se referă şi la chestii strategice, legate de sistemul antirachetă. A luat poziţia autorităţilor Federaţiei Ruse şi se referă şi la lucrurile ecumenice, legate de dialogul dintre biserica ortodoxă rusă şi Vatican. În contextul pe care îl avem, cu o lună şi jumătate înainte de Vilnius, este raţional din partea autorităţilor Republicii Moldova, este raţional din partea cetăţenilor Republicii Moldova, care sprijină vectorul european, să nu admită niciun fel interpretări care pot fi ulterior utilizate împotriva Republicii Moldova şi a scopului strategic.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG