Linkuri accesibilitate

Kiril la Chișinău: un dialog deschis poate rezolva problema transnistreană


Misiunea politică a patriarhului bisericii ortodoxe ruse în timpul vizitei sale în Republica Moldova.



În timpul vizitei a avut întrevederi cu liderii politici de la Chișinău şi cu cei de la Tiraspol si i-a îndemnat pe moldoveni să nu uite de „frăţia” de religie care îi va lega de la Moscova „pînă în eternitate” de ruşi. În timpul vizitei la Chişinău au fost organizate și proteste faţă de vizită, cu oameni care purtau pancarde cu inscriptia „Nu vrem in URSS, vrem in Uniunea Europeană.” Analisti politici si editorialişti au vorbit despre dimensiunea politică a vizitei patriarhului Rusiei, care a survenit după ce săptămâna trecută la Chișinău și Tiraspol s-a aflat vice-premierul rus, Dmitri Rogozin. Mesajele venite de la Moscova, unul pe cale politică, altul pe cale religioasă, au fost asemănătoare: moldovenii ar trebui să nu se mai uite spre Uniunea Europeană şi întărirea relaţiilor cu Occidentul, ci spre est. Valentina Ursu a urmărit cele trei zile ale patriarhului Kiril şi releateaza.

Deşi a declarat la sosire, pe aeroport, că a venit să se roage pentru prezentul şi viitorul Moldovei, Patriarhul Chiril a fost în rugăciune doar câteva ore, participând la oficierea slujbelor, în rest, purtând discuţii cu politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului. Fostul preşedinte, Petru Lucinschi, care a fost în preajma înaltului oaspete, are doar cuvinte de bine de spus despre vizita Întâistătătorului bisericii ruse, într-un dialog cu Valentina Ursu.

Petru Lucinschi: „A venit Patriarhul Kiril. Ce, el a făcut mesaje de scindare, de bătaie?! A chemat oamenii să creadă. Vizita aceasta a fost politizată, aşa cum suntem noi, până la extremă care ajunge de acuma la o daună foarte mare pentru ţara noastră. A venit capul bisericii ortodoxe unde intră şi Republica Moldova. Da, ideea aceasta să fim autocefali nu merge, măi băieţi, nu se reuşeşte. Fiindcă chestia aceasta în biserică e foarte conservativă.”

Europa Liberă: În concluzie, Moscova nu va zădărnici procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană?

Petru Lucinschi:
„Aş vrea şi eu să rostesc cuvintele acestea.”

Europa Liberă: Nu puteţi sau aveţi rezerve?

Petru Lucinschi:
„Nu ştiu. Sunt nişte acţiuni care nu-mi plac.”

Europa Liberă: Ce nu vă place?

Petru Lucinschi:
„Păi am vorbit noi: oricare declaraţie pro-europeană şi a doua zi auzi că Onişcenko, care e mai presus decât toţi în Rusia, face alte declaraţii. Nu e frumoasă chestia asta.”

Europa Liberă: Poate Patriarhul îi va sugera să nu mai anunţe embargou pentru Moldova?

Petru Lucinschi:
„Ar fi bine. Şi eu, când mi-am luat rămas bun, i-am sugerat ideea aceasta.”

Europa Liberă: Care?

Petru Lucinschi:
„Care o spui tu.”

Europa Liberă: Cum i-aţi spus?

Petru Lucinschi:
„Pe tine te interesează? Dacă i-am spus numai lui, vrei toate secretele să ţi le spun?”

Europa Liberă: Spuneţi-ne şi nouă.

Petru Lucinschi:
„Nu ar trebui ca relaţiile noastre tradiţional bune să fie însoţite de nişte chestii de acestea de ieşire cu embargouri, cu interziceri şi aşa mai departe. Aceasta e ideea.”

*

Vorbind de pe scena Palatului Naţional, Patriarhul a spus că se roagă ca nimeni să nu poată cumpăra sufletul poporului moldovenesc, al cărui spirit creştinesc se dezvoltă alături de cel al fraţilor din Rusia, Ucraina, Belarus şi alte state care intră în spaţiul canonic al bisericii ortodoxe ruse. L-am întrebat pe părintele Savatie Baştovoi, călugăr la mănăstirea Noul Neamţ, dacă s-ar fi gândit cumva capul bisericii ruse că cineva ar putea să cumpere sufletul poporului moldovenesc:

„Eu mă rog ca această rugăciune a Prea Fericirii Sale să ajungă la cer şi aşa să rămână în veac! După cum şi blagoslovita lui gură a zis: „Nimeni să nu cumpere sufletul acestui popor”. Eu cred că aşa va fi. Dar în ce măsură a prevalat politicul în această vizită cred că nu este nevoie să mai comentăm. Întâlnirile cu oamenii de stat care s-au făcut nu în incinta Mitropoliei, nu în curtea vreunei mănăstiri, ci în spaţiul acestor demnitari arată că Patriarhul i-a cercetat pe ei şi nu invers. Dacă aş fi ajuns eu, prin vreo ciudată minune, consilier al Patriarhului, l-aş fi îndemnat să doarmă în mănăstire, nu în hotelul Rosia, să mănânce împreună cu fraţii, nu cu afaceriştii şi demnitarii de stat şi lacheii lor, să primească pe oricine la spovedanie, aflându-se în spaţiul canonic, într-o mănăstire, biserică sau în reşedinţa mitropolitană sau chiar a episcopiei de la Tiraspol (de ce nu?), să îi primească acolo, să vorbească cu ei, orice, chiar şi treburi strategice, dar să o facă din postura sa de Patriarh, de duhovnic.”

Europa Liberă: De ce aţi tirajat fraza pe care a rostit-o Patriarhul Chiril la Tiraspol: „Bogăţia nu-i face pe oameni fericiţi, dacă nu au o aşezare morală”?

Savatie Baştovoi:
„Pentru că e o frază foarte potrivită momentului. Şi cred că, aşa cum scrie Scriptura: „Fiind arhiereu al acestui an, a prorocit.”

*

L-am întrebat pe istoricul şi academicianul Andrei Eşanu cu ce mesaje a plecat Patriarhul rus Kiril la Moscova, după trei zile de şedere în Republica Moldova:

„Se vorbeşte că e posibil că patriarhul a îndeplinit şi o misiune politică. Se întrezăreşte, fiindcă e perioada aceasta de vârf a acţiunilor de pregătire a evenimentelor de la Vilnius şi înainte de aceasta a fost un alt înalt demnitar de stat din Rusia. Aceasta pare să fie în şirul acelor acţiuni prin care Rusia încearcă să zădărnicească totuşi semnarea documentelor respective de la Vilnius. Nu ştiu ce mesaje a cules, ca să spun aşa, Patriarhul de aici, ce impresii şi-a făcut şi la Chişinău, şi la Tiraspol. Plecarea sa la Tiraspol eu o văd ca un gest de încurajare a celor de la Tiraspol: mergeţi pe drumul drept, voi aveţi dreptate şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Vă referiţi la încurajarea separatismului?

Andrei Eşanu:
„Aşa pare să fie. Suntem o ţară. Dacă nu s-a vorbit clar în mesajul Patriarhului şi la Chişinău, şi la Tiraspol despre necesitatea depăşirii dezbinării politice a Republicii Moldova, nu ştiu... Acuma mai apar şi alte mesaje de la Moscova cu embargoul la importul de vinuri, de alte mărfuri care vin din Moldova şi, desigur, pare că au aceeaşi ţintă: de a zădărnici, de a face ca Moldova să urmeze exemplul Armeniei. Urmează să auzim ecourile cu care se va întoarce Patriarhul la Moscova, cu ce mesaj. Da, în public, s-a spus una, dar poate au fost şi întâlniri mai ferite de ochii lumii.”

Patriarhul Kiril şi-a terminat vizita la Chişinău, iar la finalul acesteia a declarat că un dialog deschis poate deveni un mecanism pentru rezolvarea problemei transnistrene. Șeful bisericii ortodoxe ruse a mai spus că este mulţumit de toate întrevederile şi discuţiile pe care le-a avut în Republica Moldova, în urma cărora a înţeles mai bine care sunt problemele societăţii moldoveneşti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG