Linkuri accesibilitate

BOR ține românismul în picioare în Republica Moldova (Traian Băsescu, Adevărul live)


Românii nu vor ca străinii să le arunce muntții în aer și să le ia aurul folosind cianură (Michael Bird, Contributors)

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acordat un interviu pentru „Adevărul-live. Transcrierea lui s-a facut rapid pe site-ul Ziare.com si a sintetizat principalele teme abordate.

Una dintre ele s-a referit la relatiile Romaniei cu Republica Moldova. In contextul apropiatei vizite a patriarhului Kiril la Chisinau, presedintele a fost intrebat de ce patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane nu a trecut inca Prutul.

Presedintele a raspuns ca BOR „tine românismul in picioare in Republica Moldova”, in conditiile unei ofensive a Bisericii Ruse. Patriarhul Daniel va trece cu siguranta Prutul dar, pentru moment, este ocupat cu catedeala Mantuirii Neamului - a fost de parere presedintele Traian Basescu, citat de Ziare.com.

Intr-un articol publicat pe site-ul Contributors, Virgil Iordache isi argumenteaza opinia ca protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana nu sunt expresia unei atitudini articulate, ci, in buna masura, rezultat al manipularii.

Autorul a facut si un test: a lansat o petitie online in favoarea modificarii legii care priveste deschiderea exploatarii aurifere. Rezultat aproape zero: au semnat ... 49 de persoane.

In schimb, la mobilizarea prin retelele de socializare, care a avut ca rezultat manifestatiile de ieri din tara si din strainatate, au raspuns mii de oameni.

Ei nu au fost chemati pentru schimbarea legii, ci pur si simplu impotriva proiectului Rosia Montana. Iar aici se deschid doua ipoteze: cei care i-au mobilizat (si e treaba serviciilor sa stie despre cine e vorba, spune Virgil Iordache) doresc consumarea energiei celor cativa activisti credibili pe tema Rosia Montana.

A doua ipoteza ar fi ca se urmareste pur si simplu blocarea proiectului, cu ajutorul celor iesiti in strada, pentru ca blocarea slujeste interesele anumitor grupari.

Autorul articolului inclina sa creada mai degraba prima ipoteza. Deocamdata, protestele din România nu reusesc sa ramana neatinse de manipulare. Acest lucru va fi posibil doar cand, citam, ”Romania va avea o societate civilă finanțată de donori privați români, iar asta mai durează”.

Un alt articol de pe Contributors este semnat de Michael Bird si ajunge la concluzia ca in strada s-au aflat, intr-adevar, prea putini oameni care stiu despre ce e vorba cu Rosia Montana.

In schimb, mii de oameni au dat expresie sentimentului de, citam, ”furie fata de decalajul dintre consimtamantul public si interesele unor conducatori romani elitisti”, scrie Michael Bird.

„Românii nu vor ca strainii sa le arunce muntii in aer si sa le ia aurul folosind cianura” spune autorul, care a sesizat „un sentiment puternic de mandrie nationala. Mandrie fata de mediul inconjurator. Fata de istorie. Fata de cultura. Un sentiment ca li s-a luat din maini conservarea acestui mediu, a acestei istorii si culturi, de catre o elita care pare ca ramane la putere indiferent de rezultatul alegerilor”.

Pentru autorul acestui comentariu publicat de Contributors, protestul Rosia Montana a aratat o „Românie noua”.
XS
SM
MD
LG