Linkuri accesibilitate

Tragii comedii, farse şi alte forme de transfer


Wayne Rooney (st.) după un gol înscris într-un match cu Machester City
Wayne Rooney (st.) după un gol înscris într-un match cu Machester City

Pentru Real, orice nou campionat trebuie să înceapă cu o lovitură gigantică de imagine, anul acesta Gareth Bale - noua senzaţie a fotbalului european.



Încă nu e sută la sută clar dacă transferul a fost încheiat, dar calea de întoarcere e închisă: Gareth Bale va pleca la Madrid. Negocierile între Tottenham şi Real s-au întins peste vară şi au scris o comedie plină de şiretenie, trucuri şi simulări. Real a mizat totul pe un transfer de senzaţie şi a respectat, în acest fel, obiceiul sezonier al clubului. Pentru Real, orice nou campionat trebuie să înceapă cu o lovitură gigantică de imagine. Şirul deschis de Kaka, Beckham, Benzema şi Ronaldo, trebuie continuat cu Gareth Bale - noua senzaţie a fotbalului european.

E destul de sigur că Tottenham a pornit de la bun început cu gîndul că nu îl mai poate opri pe Bale. Însă negociatorii clubului au ştiut să dea foarte bine impresia că pot refuza, atrăgînd Real Madrid într-o licitaţie care a ieşit, rapid, din normal. Real a plusat, Tottenham a anunţat că se retrage de la negocieri, Real a plusat din nou şi aşa s-a ajuns la 100 de milioane de euro. Plus un jucător, din lotul Realului. Afacerea s-a încheiat şi, urmînd regulile de imagine în vigoare, va fi anunţată după cîteva zile în care cele două cluburi vor avea grijă să anunţe că sînt principalul cîştigător. Dacă există un cîştigător, atunci e vorba de Tottenham. Clubul ştia că nu poate împiedica plecarea lui Bale şi, în aceste condiţii, a reuşit să extragă mult peste ce era de imaginat.

Cu 100 de milioane, Tottenham poate cumpăra doi-trei jucători de mare clasă. În plus, achiziţiile de pînă acum sînt excelente. Tottenham l-a adus pe Soldado de la Valencia. Grefa a funcţionat imediat. Soldato a marcat de patru ori în primele lui trei meciuri. Cealaltă achiziţie e mai puţin spectaculoasă dar mai importantă. Paulinho, adus de la Corinthians, e un mijlocaş care face jocul din careu în careu şi trage după el toată echipa. Paulinho a infirmat problemele de aclimatizare tipice pentru brazilieni, a confirmat de la primul meci şi Totenham are acum un lider de joc de mare calibru. Trăgînd linie, Tottenham a adus doi jucători excepţionali şi a încasat 100 de milioane dintr-un singur transfer.

Real a făcut o achiziţie excepţională dar a mizat prea mult pe o carte. Adus cu un munte de bani, Bale e, din primul moment, sub o presiune enormă. El va trebui să confirme fără întîrziere că e superstarul aşteptat. Bale are calităţile unui jucător ieşit din comun dar presiunea psihologică şi problemele de integrare sînt obstacole pînă şi pentru marii jucători.

Cealaltă mare afacere a fotbalului europan s-a transformat în farsă. Wayne Rooney, mijlocaşul lui Manchester United, şi-a petrecut vara negociind cu Chelsea. Un singur lucru e clar: Rooney a decis să plece. Însă negocierile nu au dus nicăieri. David Moyes, noul antrenor al lui United, a ştiut să îşi folosească atuurile. Moyes a fost primul antrenor al lui Roney, la Everton, şi, evident, a reuşit să îl întoarcă din drum pe fugar. Manchester şi Chelsea s-au întîlnit luni în campionat şi Rooney a făcut un meci excelent. A fost 0-0 dar United pare să-l fi recîştigat pe Rooney. Exasperat, după meci, Jose Mourinho, antrenorul lui Chelsea, l-a somat pe Rooney să se hotărască: rămîne sau pleacă?

Cazul pare închis: Rooney a jucat excelent şi cu asta şi-a declarat fidelitatea faţă de United. Mourinho rămîne cu o singură satisfacţie: a reuşit să îl fure de sub nasul lui Totenham pe Willian, brazilianul remarcat la Sahtior. Willian a sosit la Londra a făcut, după amiază, vizita medicală la Tottenham şi, seara, a semnat pentru Chelsea. Mourinho a profitat, cu abilittea demonică pe care a probat-o în atîtea rînduri, de năuceala unui jucător care s-a trezit curtat de mai mulţi superpeţitori în fotbalul mare.
XS
SM
MD
LG