Linkuri accesibilitate

Rokia Traoré


Tradiții muzicale din Mali.




Rokia Traoré s-a născut în 1974 în Mali, într-un grup etnic numit bambara.

Tatăl ei a fost diplomat, și acesta e motivul pentru care ea a vizitat în tinerețe multe țări, între care Algeria, Arabia Saudită, Franța, Belgia, și a fost expusă deci multor influențe.

A început să cânte în public în timpul studenției la Bamako, capitala țării sale, utilizînd un intrument cu totul neobișnuit pentru o cîntăreață din Africa: ghitara.



Folosește armonii vocale foarte rare în muzica africană, și combină cîteva tradiții muzicale din Mali, între altele cântând și la ngoni (un fel de lăută africană) și la un instrument de percuție, tot african, numit balafon.

În 1997 obține premiul „Descoperirea africană” acordat de Radio France Internationale, și în același an începe colaborarea cu unul din cei mai faimoși muzicieni malieni, regretatul Ali Farka Touré.

În 2003, albumul său „Bowmboï” a obținut prestigiosul World Music Award de la BBC3, iar noi ascultăm acum de pe acest album piesa „Manian”, în care Rokia Traoré e acompaniată de vestitul Kronos Quartet.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG