Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Pe plan intern, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, se va intilni cu reprezentatul Uniunii Europene la Chisinau Dirk Schuebel. Domnul Schuebel îşi încheie în aceasta toamna mandatul la Chisinau si a avut luni o întrevedere şi cu premierul Iurie Leancă, în care subiectul principal a fost legat de continuarea reformelor democratice si de pregatirea summitului Partaneriatului Estic de la Vilnius, din aceasta toamna.

In cursul zilei va avea loc o şedinţă de guvern, care va fi prezidată de premierul Iurie Leancă.

Un eveniment interesant are loc la Academia de Studii Economice. Corpul Păcii, organizaţia de voluntari americani, aniverseaza 20 de ani de activitate in Moldova. La eveniment, in care vor fi auzite istoriile unora dintre participantii la acest program, vor participa primul preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, primul ambasador american la Chisinau, doamna Mary Pendleton, şi primul director de ţară al Corpului Păcii, Justine Murray.

Din agenda internaţionala a zilei: Pakistanul îşi aniversează astazi independenta şi la Islamabad, in capitala acestei ţări, se afla in vizita secretarul general al ONU, Ban Ki Moon.

Astazi ar urma sa se reia la Ierusalim o noua rundă de negocieri de pace intre israelieni si palestinieni, negocieri mediate de Statele Unite. Ieri, purtatorul de cuvint al ministerului israelian de interne a confirmat planurile guvernului de la Tel Aviv de a construi încă 900 de locuinţe in Ierusalimul de Răsărit. Acest plan este diferit de cel, anunţat duminica, de a construi 1200 de locuinţe in Cisiordania şi Ierusalimul rasaritean. Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea profundă” faţă de aceste planuri, care ar putea zadarnici eftorturile americane pentru continuarea negocierilor isrealo-palestinene. Secretarul de stat american John Kerry le-a cerut liderilor palestinieni să nu „raspundă cu măsuri potrivnice” intenţiilor Israelului. In 2010 negocierile israelo-palestinene au fost blocate de palestinieni pentru că israelienii au început construcții de aşezări în Cisiordania si Ierusalimul rasaritean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG