Linkuri accesibilitate

Produsele din Moldova ar putea ajunge mai uşor pe piaţa din Belarus


Ar putea deveni Belarus - ţară membră a Uniunii Vamale răsăritene - o „scurtătură” pentru companiile din Moldova care exportă în Federaţia Rusă?


Camera de Comerț și Industrie le-a promis astăzi companiilor moldovene un acces mai ușor pe piața belorusă, semnând un acord de colaborare cu Bursa Universală de Mărfuri de la Minsk. Republica Belarus devenise o piață de desfacere majoră pentru produsele agricole moldovenești, inclusiv a vinului în vrac, după 2005, când Rusia a început politica embargourilor față de Republica Moldova. Astăzi Belarusul face parte dintr-o uniune vamală cu Rusia și Kazahstanul. Alla Ceapai s-a interesat dacă mica piață belorusă poate fi o scurtătură pentru producătorii moldoveni care doresc să exporte pe imensa piață rusească.

Urmare a Acordului semnat astăzi, Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova îşi va asuma statutul de reprezentant oficial al Bursei Universale de Mărfuri de la Minsk, iar piaţa belarusă va fi mai accesibilă pentru agenţii economici moldoveni. Actualmente 8 agenţi economici din Moldova sunt înregistraţi la această Bursă, de acum încolo însă numărul lor va creşte, opinează președintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Gheorghe Cucu:

„Vom avea grijă utilizând structurile noastre teritoriale, filialele noastre să transmitem agenţilor economici din Republica Moldova potenţialul pieţii din Belarus şi potenţialul pe care îl au agenţii economici din Belarus pentru efectuare importurilor în Republica Moldova. Piaţa din Belarus este deosebit de importantă pentru noi. Republica Moldova este foarte puternică în sectorul agroindustrial şi producţia mărfurilor din Moldova este foarte bine cunoscută în Belarus. Totodată, avem din Belarus în special tehnică, maşini de mare tonaj şi alte unităţi de transport.”

Preşedintele Bursei Universale de Mărfuri de la Minsk, Arcadii Salikov, explică cum are loc în practică această colaborare bilaterală:

„La început vom găsi acei agenţi economici care sunt interesaţi de piaţa belarusă. Lucrăm cu aceste companii şi le explicăm cum pot accesa piaţa din Belarus prin intermediul nostru. Algoritmul este următorul: dacă Camera de comerţ şi industrie din Moldova atrage noi participanţi în comerţul bursier, care încep a lucra stabil, atunci vom putea percepe taxele de bursă şi vom avea un anumit venit. Prin urmare şi Camera de comerţ din Moldova va beneficia de un profit.”

Dar ar putea piaţa belorusă să scurteze calea pe care o au de parcurs produsele moldoveneşti spre Rusia, din moment ce administraţia de la Minsk sprijină Uniunea euroasiatică? Experta de la IDIS Viitorul, Tatiana Laruşin, spune că nu. Acest lucru va fi posibil, spune experta, doar dacă produsele moldoveneşti ajunse pe piaţa din Belarus vor fi reambalate şi ulterior reexportate în Federaţia Rusă, urmare a unor înţelegeri dintre agenţii economici:

„Nu văd aici nici o problemă. Noi putem să exportăm fructe, piersici, de exemplu, în Belarus, care are mai multe fabrici de hârtie şi le pune în alt ambalaj mai atractiv şi le vinde, le reexportă. Dacă sunt acolo companii care văd oportunităţi legale de a face acest reexport, de ce nu, este tot o formă de afacere modernă în lumea globalizării, în economia globală.”

În opinia Tatianei Laruşin, Republicii Moldova trebuie să folosească toate posibilităţile de a fi cât mai prezentă atât pe piețele vestice, cât şi pe cele din est. Iar o cooperare economică mai strânsă cu Belarus, unul din pilonii Uniunii Euroasiatice, nu contravine angajamentelor pe care Republica Moldova şi le-a asumat în relaţiile sale cu UE:

„Aceste colaborări economice bilaterale permit negociatorilor să discute probleme mai focusate şi să găsească soluţii mult mai eficiente, care nu se regăsesc atunci când se negociază la scară mai largă cu priorităţi majore în contextul geopoliticii. Demult se vorbeşte şi e timpul deja să formulăm cât mai concret interesele noastre proprii şi să fim mai insistenţi în a le realiza în orice posibilităţi care ne sunt accesibile.”

Piaţa de desfacere belarusă a devenit una importantă pentru produsele moldoveneşti, inclusiv a vinului, încă din anul 2005, când Rusia a început politica embargoului faţă de Republica Moldova. Potrivit statisticilor oficiale Belarus deţine o pondere de circa 4 la sută din volumul exportului Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG