Linkuri accesibilitate

Moldova în Barometrul Global al Corupţiei 2013


64% dintre moldovenii intervievaţi de Transparency International cred că în ultimii doi ani corupţia a sporit, iar fiecare al doilea respondent consideră că eforturile autorităţilor sunt ineficiente.


În Republica Moldova justiţia, sănătatea şi poliţia sunt domeniile cele mai afectate de corupţie, se arată în Barometrul Global al Corupţiei pentru 2013, dat publicităţii de organizaţia Transparency International. Svetlana Savitskaya, coordonatoarea programului organizaţiei pentru ţările din Comunitatea Statelor Independente, a declarat Europei Libere:

„ Am avut speranţe mari despre Moldova şi credem că în ultimul an situaţia s-a deteriorate niţel, în parte din cauza complicaţiilor politice din guvern şi a luptelor interne. Cred că aceasta situaţie a făcut ca punctajul Moldovei să scadă la toate categoriile.”

Barometrul cuprinde 107 ţări, iar Republica Moldova se regăseşte în acelaşi grup cu Azerbaidjan, Georgia, Rusia şi Ucraina. Detalii are Diana Răileanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

64 la sută dintre moldovenii intervievaţi de Transparency International cred că în ultimii doi ani corupţia a sporit, iar fiecare al doilea respondent consideră ineficiente eforturile depuse de guvernare pentru combaterea acestui flagel.

Într-un comentariu pentru Radio Europa Liberă, Centrul Naţional Anticorupţie a explicat numărul mare al scepticilor prin „mediatizarea pe larg a cazurilor de reţinere în flagrant sau cercetare penală. Cele mai recente scandaluri de corupţie care au vizat persoane publice la fel au crescut percepţia societăţii că „acolo sus” este tot împânzit de corupţie”, se arată în comentariul CNA.

De ce măsurile anticorupţie întreprinse de autorităţi, cel puţin la modul declarativ, nu se oglindesc în percepţia cetăţenilor, am întrebat-o pe directoarea oficiului din Moldova al Transparency International, Lilia Carasciuc:

„Noi ne dăm seama că atunci când este mai mult acces la informaţie privind răspândirea fenomenului corupţiei şi atitudinea faţă de fenomen este diferită, ceea ce nu scuteşte, totuşi, guvernanţii Republicii Moldova de responsabilitatea de a face nişte măsuri drastice pentru a curma acest fenomen. Considerăm că pentru următorii doi ani, luând în consideraţie apropierea alegerilor parlamentare, este foarte necesară prevenirea capturării organelor de stat de interese private. Drept domenii prioritare în combaterea corupţiei considerăm sistemul judiciar, organele de control şi de drept, finanţarea partidelor politice. Dorim să se facă măsuri de combatere a corupţiei, dar nu de achitare reciprocă a conturilor dintre adversarii politici.”

Aproape jumătate dintre moldovenii intervievaţi de Transparency International au recunoscut că au plătit cel puţin o dată în ultimul an mită poliţiştilor, aproape 40 la sută au mituit medici şi trei din zece moldoveni au dat şpagă unor angajaţi din justiţie.

Directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, ziar specializat pe investigaţii jurnalistice, s-a arătat plăcut surprinsă de unele cifre prezentate în Barometrul Transparency International. Din păcate, observă ziarista, acestea nu reflectă efortul autorităţilor de a combate corupţia, ci hotărârea a o treime dintre respondenţi să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte:

„Tot ei spun că sunt gata să denunţe cazurile de corupţie sau cazurile în care li se cere mită, deci o cantitate de cetăţeni, să zicem, care gândesc sănătos şi care sunt interesaţi să schimbe starea lucrurilor şi să pună umărul ei înşişi la combaterea corupţiei.”

Europa Liberă: Cărui fapt, credeţi Dvs, se datorează această schimbare de mentalitate?

„Cred că trebuie să zicem mulţumesc tuturor cetăţenilor care au reuşit să călătorească în ţări cu un nivel de transparenţă înalt, unde au văzut că banul lor poate fi folosit în interes public altfel. Le-a plăcut, probabil, această experienţă şi au decis că şi ţara lor de baştină, Moldova, merită să aibă un asemenea sistem: mai curat şi mai transparent.”

Potrivit Barometrului Global al Corupţiei, în lume, instituţiile abilitate de contracararea corupţiei nu se bucură de încrederea populaţiei, iar în 36 de ţări din totalul de peste o sută supuse analizei, poliţia este văzută drept cea mai coruptă instituţie. Justiţia, de asemenea, este în top-ul celor mai corupte instituţii în 20 ţări.
Previous Next

XS
SM
MD
LG