Linkuri accesibilitate

„Este nevoie de politici care să garanteze tuturor copiilor accesul la studii şi la implicare socială”


În dialog cu Alexandra Yuster la încheierea mandatului în fruntea echipei UNICEF din Moldova.


Şefa reprezentanţei UNICEF în Republica Moldova, dna Alexandra Yuster, a anunţat în seara zilei de ieri că îşi încheie mandatul în cadrul biroului local al organizaţiei. Într-un interviu pentru Europa Liberă, dna Yuster ne-a vorbit despre evoluţia situaţiei copiilor din Republica Moldova în ultimii cinci ani, cât Domnia a condus echipa UNICEF de la Chişinău.

Alexandra Yuster: „S-au produs mai multe schimbări în ultimii cinci ani. Am să mă refer întâi de toate la lucrurile pozitive pe care le-am remarcat: a scăzut numărul copiilor care cresc în internate, erau peste 12 mii de copii instituţionalizaţi atunci când am venit în Republica Moldova, astăzi sunt mai puţin de cinci mii. Un asemenea rezultat a fost posibil datorită unei strânse colaborări între Guvern şi Societatea Civilă.

De asemenea, s-au înregistrat rezultate pozitive în ceea ce priveşte justiţia juvenilă. Uneori viaţa pare complicată pentru tineri şi ei tind să greşească, iar felul în care reacţionează oamenii legii poate să le marcheze întreaga viaţă. Un alt domeniu ţine nu doar de infracţiunile pe care le comit copiii, dar şi de infracţiunile care sunt comise împotriva lor. Este important ca impunitatea să nu fie admisă în astfel de cazuri şi dacă cineva încalcă dreptul unui copil să fie pedepsit. Din câte cunosc, situaţia este monitorizată îndeaproape de Ministerul de Interne şi a crescut interesul pentru instruirea angajaţilor care sunt în contact cu victimele.

O altă shimbare, despre care se vorbeşte mult în societate, ţine de reforma educaţiei. Ideea reorganizării şcolilor nu ţine de închiderea acestor instituţii, ci de a oferi o instruire de calitate copiilor. Acum am să mă refer la provocările cărora Republica Moldova trebuie să le facă faţă. În capul listei ar fi vaccinarea copiilor. E adevărat că rata de vaccinare este înaltă, însă mai sunt persoane care tind să dezinformeze părinţii precum că imunizarea nu ar fi utilă. Totuşi, demonstraţiile ştiinţifice au arătat cât de importantă este vaccinarea pentru copii.

Toate aceste servicii la care m-am referit sunt foarte valoroase pentru Republica Moldova, o ţară în care majoritatea familiilor au pe cineva plecat peste hotare. Atunci când copiii nu pot beneficia de sprijinul unui adult, este important ca serviciile oferite de stat să poată înlocui această lipsă.”

Europa Liberă: Dna Yuster, dar dacă ne referim la regiunea transnistreană a ţării, acolo cum s-a schimbat situaţia copiilor?

Alexandra Yuster:
„Pe parcusul ultimilor cinci ani am observat o bună cooperare între maluri în domeniul sănătăţii tinerilor, serviciile fiind la acelaşi nivel. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut la capitolul imunizare şi UNICEF asistă administraţia din stânga Nistrului pentru a îmbunătăţi situaţia.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în combaterea infecţiei cu virusul HIV printre tineri. În prezent, suntem destul de optimişti în ceea ce priveşte situaţia din regiunea transnistreană şi suntem mulţumiţi de colaborarea cu autorităţile de acolo care şi-au asumat angajamente importante privind respectarea drepturilor omului. Discuţiile noastre s-au axat şi pe situaţia copiilor cu dizabilităţi şi credem că autorităţile înţeleg importanţa îmbunătăţirii serviciilor oferite acestor copii.”

Europa Liberă: Un ultim raport UNICEF arată că statele lumii, între care şi Republica Moldova, cu greu reuşesc să garanteze drepturi egale tuturor copiilor, în special celor cu dizabilităţi? Ce le-aţi sugera autorităţilor de la Chişinău, dar şi parinţilor să întreprindă astfel încât niciun copil să nu aibă de suferit?

Alexandra Yuster:
„În viaţă este corect ca oamenii să aibă parte de oportunităţi egale. Singurul lucru pe care l-aş sugera tuturor, de la preşedinte şi prim ministru până la părinţi şi învăţători, este să ţină minte întoteauna că suntem fiinţe umane şi avem aceleaşi drepturi. Imaginar, puneţi-vă în pielea unui copil cu dizabilităţi şi închipuţi-vă cum vă veţi simţi dacă nu aţi putea merge la şcoală pentru că sunteţi imobilizat într-un scaun cu rotile, iar drumurile din preajmă sunt într-o stare deplorabilă. V-ar plăcea să fiţi uitat, lăsat să faceţi faţă de unul singur acestei greutăţi? Dacă vom încerca să ne punem mai des în locul celor mai necăjiţi ca noi, ne vom da foarte uşor seama de nevoile acestor persoane. Fiecare părinte ar trebui să-şi înveţe copilul să fie tolerant şi înţelegător.

Desigur, avem nevoie de politici care să garanteze tuturor copiilor accesul la studii şi la implicare socială. De ce este important să oferim şanse egale tuturor? Pentru că Republica Moldova, din cauza migraţiei, „pierde” cetăţeni, de aceea nu ne putem permite luxul să ignorăm pe cineva. Tot ce trebuie să facem e să oferim şanse egale tutror, indiferent de religie, situaţia materială sau culoarea pielii, ca fiecare să poată contribui la bunăstarea societăţii moldoveneşti.”

Europa Liberă: Dna Yuster, o reformă importantă la care, între altele v-aţi referit, implementată în ultimii ani se refera la dezinstitutionalizarea copiilor din internate. Putem afirma astazi ca Republica Moldova a reusit cu brio realizarea acestei sarcini?

Alexandra Yuster:
„Absolut! Republica Moldova a înregistrat un progres major şi mai are multe de făcut. În primul rând, a scăzut foarte mult numărul copiilor instituţionalizaţi, iar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi fost oferite serviciile necesare, astfel încât copiii să poată reveni în familii. Însă mai sunt multe de făcut pentru a-i susţine: locuri de muncă mai bine plătite pentru părinţi, acces la grădiniţă şi şcoală. De asemenea, nu trebuie să uităm de micuţii care au rămas la casele de copii. Sunt sigură că există alternative pentru ei.

Deşi numărul copiilor adoptaţi în ultima perioadă nu este atât de mare, probabil că sunt destule familii care ar vrea să îngrijească de ei, de aceea procesul trebuie să fie unul destul de clar, astfel încât părinţii să poată accesa fără restricţii acest serviciu.

Un lucru foarte important asupra căruia aş vrea să atrag atenţia guvernului de la Chişinău să referă la soarta copiilor în internatele din Corneşti şi Tîrnova, care găzduiesc micuţii a căror părinţi sunt bolnavi de tuberculoză. Acestea găzduiesc peste 250 de copii. Chiar dacă ei stau acolo în jur de şase luni, credem că separarea de familie, deseori, nu este necesară şi poate fi dramatică. Sunt sigură că lucrurile pot fi îndreptate cu ajutorul comunităţii, incluzând rudele copiilor, pentru că am văzut acolo copii mai mici de trei ani, deci prea mici pentru a fi separaţi de familie. Vreau să remarc că fostul premier, Vladimir Filat, şi-a asumat angajamentul de a stopa treptat plasarea copiilor mai mici de trei ani în orfelinate şi case de copii. Nu sunt foarte mulţi, însă acest angajament trebuie dus la bun sfârşit.”

Europa Liberă: Doamna Yuster, ce prognoze, să zic aşa, aveţi pentru evoluţia situaţiei copiilor din Republica Moldova în următorii ani?

Alexandra Yuster:
„Cea mai optimistă predicţie a mea este că reformele începute de guvernul de la Chişinău vor continua, astfel încât tot mai mulţi să aibă parte de perspective clare de dezvoltare, să fină cu idei noi, să poată contribui la evoluţia ţării. În Republica Moldova am întâlnit foarte mulţi tineri entuziaşti, care sunt gata să contribuie la dezvoltarea societăţii. Dacă îi vom asculta, le vom oferi şansa să-şi expună liber opinia, vom avea doar de câştigat, iar Republica Moldova va avea şansă să devină o ţară modernă, în care tinerii vor dori să rămână şi să-şi croiască viitorul.

De asemenea, ar fi bine ca reformele să nu se concentreze doar în oraşe, pentru că în astfel de cazuri, populaţia care are nevoie de ajutor nu îl primeşte, iar societatea nu se poate moderniza la capacitate maximă. Iată de ce îmi doresc ca părerea fiecăruia să fie auzită, de ce nu, chiar şi prin intermediul mass-mediei care, de asemenea, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.”

Europa Liberă: Dna Yuster, dar ce experienţe sau oameni au reuşit să vă atingă sufletul pe parcursul acestor cinci ani?

Alexandra Yuster:
„Am întâlnit foarte mulţi oameni extraordinari că îmi vine foarte greu să-i enumăr pe toţi. Majoritatea m-au impresionat prin entuziasmul de care au dat dovadă, chiar dacă sufereau de o anumită dizabilitate. Am cunoscut doi tineri, o fată şi un băiat, la o emisiune televizată. Când i-am salutat în româna, mi-au răspuns într-o engleză perfectă. Ambii sunt imobilizaţi în scaune cu rotile, însă acest lucru nu i-a împiedicat să-şi continue studiile. Astăzi, unul dintre ei studiază în Londra, iar altul la Sorbona. Însă vreau să menţionez că acest lucru a fost posibil datorită părinţilor care au avut grijă de ei, care nu şi-au putut închipui că micuţii lor pot fi lipsiţi de anumite drepturi doar pentru că suferă de o anumită dizabilitate. Părinţii băiatului chiar şi-au transformat casa într-un ONG – „Dorinţa” din Călăraşi şi astăzi ajută alţi copii din regiune. Aceşti oameni m-au impresionat foarte mult şi mi-au atins inima.”

Europa Liberă: Dna Yuster, în final, ascultătorii Europei Libere se vor întreba unde şi cum îşi va continua activitatea dna Alexandra Yuster?

Alexandra Yuster:
„Voi continua să lucrez pentru UNICEF. Sunt foarte emoţionată că am fost rugată să merg la New York, unde este stabilit sediul central al organizaţiei noastre, pentru a conduce Departamentul Politici Sociale UNICEF. În final, aş vrea să mulţumesc foarte mult colegilor de la Chişinău, pentru că tot ce a realizat UNICEF în ultimii ani nu ar fi fost posibil fără contribuţia fiecăruia dintre ei. A fost o plăcere pentru mine să vin în fiecare zi la muncă ştiind că aici mă aşteaptă o echipă minunată. Sunt sigură însă că ei în continuare vor face tot posibilul pentru a schimba în bine viaţa copiilor din Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG