Linkuri accesibilitate

Traficul cu ființe umane - în așteptarea pedepsirii oficialităților complice


 (Foto: PNUD Moldova)
(Foto: PNUD Moldova)

Ecaterina Berejan: „Din 289 de victime înregistrate în 2012 în cele 171 de dosare, 126 sunt victime ale traficului pentru exploatare sexuală..”


Departamentul de Stat al Statelor Unite, care monitorizează așa numita „sclavie modernă” în lume, a cerut din nou Republicii Moldova să facă mai mult pentru a-i pedepsi pe angajații structurilor de forță și alți oficiali bănuiți de complicitate la traficul de ființe umane. Aceeași solicitare a fost adresată guvernului moldovean și cu un an în urmă, în raportul anual al Departamentului de Stat de care depinde acordarea unui şir de ajutoare americane pentru ţările analizate. Procurorii moldoveni au instrumentat 13 dosare împotriva oficialilor bănuiți de complicitate cu traficanții. Am întrebat-o pe Ecaterina Berejan, secretar al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane din Moldova, dacă de anul trecut și până acum a fost condamnat vreunul.

Ecaterina Berejan: „Trebuie să menționez că raportul nostru național pe 2012 nu reflectă aceste date, adică ele lipsesc. Prin urmare, noi nu deținem date și aceasta înseamnă că dosarele sunt încă în curs de examinare.”

Europa Liberă: Nu s-a schimbat nimic, nici un oficial bănuit de complicitate la trafic nu a fost condamnat?

Ecaterina Berejan:
„Nu.”

Europa Liberă: Atunci, ce s-a schimbat? Avem un nou raport al Departamentului de Stat care spune, la fel ca raportul de anul trecut, că pentru a combate traficul trebuie pedepsiți aspru vinovații, pentru a-i pedepsi aspru pe vinovați trebuie să funcționeze justiția, dar principala piedică este corupția în justiție care face ca cei dovediți să scape ușor, tergiversează procesele complicilor. S-a schimbat ceva?

Ecaterina Berejan:
„Pe segmentul nostru al combaterii traficului de ființe umane, în anul 2012 s-au întreprins multe măsuri pentru a spori capacitatea specialiștilor din instituțiile de drept, pentru a îmbunătăți urmărirea penală și transmiterea dosarelor în judecată. A avut loc deja reforma Ministerului afacerilor interne. Ca urmare, a acestei reforme a fost creată o direcție nouă care se va ocupa de combaterea crimei pe Internet.

Pe parcursul anului s-au reușit mai multe activități care vor aduce și realizări pozitive. Eu aș spune că cifra de 289 victime înregistrate în cadrul a 171 de cazuri de trafic vorbesc de la sine, demonstrând calitatea specialiștilor din instituțiile de drept. Dar tema cu care am început noi interviul ține mai mult de sistemul de justiție și nu este de competența mea să fac declarații la acest capitol. Pot doar să spun că guvernul Republicii Moldova este în proces de a reforma și acest sistem de justiție. Cunoașteți după ultimele evenimente că avem speranța că se va reuși.”

Europa Liberă: Aveți speranța, dar nu sunt oficiali bănuiți de complicitate la trafic condamnați. Există totuși alți condamnați în aceste cazuri?

Ecaterina Berejan:
„Avem statisticile din raportul național. În 2011 sunt 37 de condamnați, iar în 2012 – 31. Pentru 2011 avem transmise în judecată 59 de dosare și pentru anul 2012 – 65 de dosare penale.”

Europa Liberă: Doamna Berejan, Comitetul național a fost condus chiar de la înființare din 2005 de un vicepremier și ministru de externe. Cum se explică acest lucru, odată ce traficul de ființe umane pare a fi de domeniul poliției, a justiției?

Ecaterina Berejan:
„Traficul de ființe umane este o crimă transnațională. S-a luat decizia că multitudinea de probleme cu care se confruntă guvernul și urmează să le soluționeze într-o țară de origine ar trebui să implice mai mult Ministerul de externe. Cooperarea transnațională mai cu seamă cu țările de destinație mai importante poate fi realizată prin intermediul acestui minister.”

Europa Liberă: Care sunt țările de destinație cele mai importante în cazul traficului pentru exploatare sexuală și traficului pentru exploatare prin muncă?

Ecaterina Berejan:
„Din 289 de victime înregistrate în 2012 în cele 171 de dosare conform statisticii Centrului pentru combaterea traficului de ființe umane din cadrul Inspectoratului general de poliție, 126 sunt victime ale traficului pentru exploatare sexuală și 126 - victime ale traficului pentru exploatare prin muncă. Dacă anterior majoritatea erau victime ale exploatării sexuale, acum se schimbă tendințele, se schimbă țările. Traficul pentru exploatare prin muncă are loc în Ucraina și Federația Rusă, iar Turcia, Ciprul de Nord și Emiratele Arabe Unite sunt destinațiile principale în cazul exploatării sexuale.”

Europa Liberă: V-a surprins ceva din noul raport al Departamentului de Stat?

Ecaterina Berejan: „A apărut o recomandare făcută pentru prima dată guvernului Republicii Moldova de a crea judecătorii specializate care să examineze cazurile de trafic de ființe umane. Astăzi, avem în cadrul Procuraturii General secție specială care examinează aceste cazuri. Dar această recomandare este nouă pentru guvernul Republicii Moldova.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG