Linkuri accesibilitate

Moldova propune Gazprom-ului reeşalonarea datoriilor pe 15 ani „în anumite condiţii”


Valeriu Lazăr: „Noi vorbim despre datoriile consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.”


Moldova negociază, între altele, cu Rusia, reeşalonarea pe 15 ani „în anumite condiţii” a unei părţi a „datorie istorice” pentru livrările de gaze, a declarat Europei Libere, vicepremierul pentru probleme economice Valeriu Lazăr, care s-a aflat luni la Moscova. Într-un interviu realizat de Valentina Ursu, Valeriu Lazăr a precizat că discuţiile de la Moscova cu Gazprom nu s-au încheiat cu un rezultat concret, dar negocierile sunt un „proces continuu”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru că aţi fost la Moscova vreau să vă adresez o întrebare – se negociază cu gigantul rus Gazprom semnarea unui nou contract de import al gazelor?

Valeriu Lazăr: „Valentina, negocierile cu gigantul rus, cu acest concern într-adevăr important, partener, pentru noi, Gazprom, sunt un proces continuu. Pur şi simplu, acest discuţii, negocieri, se poartă pe diferite paliere, la diferite niveluri.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, dar nu aţi reuşit să semnaţi un contract de livrare a gazelor ruseşti.

Valeriu Lazăr: „Nu am reuşit pentru că în perioada de instabilitate politică şi cu un guvern cu un mandat provizoriu nu era posibil. Hai să nu ne ascundem după deget, aceasta a fost realitatea. ”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, dar mai mult planează faptul că Moldova şi-a asumat acest angajament de a implementa Pachetul Energetic III european care prevede demonopolizarea pieţii importului de gaz natural.

Valeriu Lazăr: „Bineînţeles că implicaţiile acestui vector de dezvoltare pe piaţa energetică pan-europeană sigur că sunt. La Moscova colegii mei discută cu colegii lor din Ministerul Energeticii din Federaţia Rusă anume aceste aspecte. Noi ne ducem cu o poziţie foarte clară despre cum vedem noi piaţa energetică din Republica Moldova , inclusiv pe componenta sa gaziferă, noi nu ascundem nimic, aceasta este decizia noastră. Încă o dată le scoatem în evidenţă care sunt avantajele, inclusiv şi pentru ei, a integrării de jure şi de facto a Republicii Moldova în piaţa energetică pan-europeană, fiindcă Federaţia Rusă şi concernele energetice ruseşti dintotdeauna ţintesc această piaţă. De aceea noi ne ducem cu altă paradigmă. Noi le arătăm avantajele, uite cine suntem, ce vrem, ce bine va aduce acest proces Republicii Moldova şi aveţi şi voi de câştigat în calitate de parteneri ai noştri prezenţi şi de viitor.

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
Acum revenind la vizita mea la Moscova, fiindcă s-au făcut anumite speculaţii. Da am fost la Moscova, da am discutat. Numai că subiectul discuţiilor nu a fost contractul. Subiectul discuţiei a fost unul mai particular, mai tehnic, dar foarte important, care se înscrie în logica acestor negocieri complexe. Noi avem obiectivul pe termen scurt, imediat, restructurarea sectorului termoenergetic din municipiul Chişinău. El este foarte important pentru că el înseamnă circa 40 la sută din consumul de gaze naturale şi cam 30 şi ceva la sută din datoriile istorice. De aceea am fost la Moscova să le prezentăm colegilor de la Gazprom împreună cu echipa energetică a Băncii Mondiale. Le-am expus poziţia noastră despre cum vedem noi restructurarea sectorului termoenergetic şi cum vedem noi pe lanţ restructurarea datoriilor Termocom – CET-uri, MoldovaGaz – Gazprom.”

Europa Liberă: Şi cum le vedeţi?

Valeriu Lazăr: „Noi vrem ca întreprinderea care va rezulta din fuziunea CET-urilor şi Termocom-ului, iar această întreprindere va avea drept cel mai mare şi aproape unic creditor MoldovaGaz, pe lanţ Gazprom-ul. Le-am propus să restructurăm această datorie pe o perioadă de 15 ani în anumite condiţii.”

Europa Liberă: În ce condiţii?

Valeriu Lazăr: „Se negociază. Şi am fost la Moscova şi foarte tranşant, frumos, le-am pus pe masă poziţia noastră. Ei întotdeauna ne întrebau ce facem cu datoria istorică. De aceea, cel puţin, am început cu acest nod gordian care se numeşte sectorul termoenergetic. Am pus pe masă câteva opţiuni. E subiect de negocieri şi vreau să fiu corect. Aşteptăm de la ei reacţiile vizavi de această ofertă a noastră. Dar discuţiile au avut o tonalitate constructivă. Avem un început de dialog.”

Europa Liberă: Datoria istorică cuprinde şi datoriile pe care le au cei din stânga Nistrului?

Valeriu Lazăr: „Noi vorbim despre datoriile consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Or sectorul termoenergetic este cel mai mare consumător de gaze naturale. Respectiv, cam 40 la sută din consum şi cam 30 la sută din datoriile istorice. Şi noi am început anume cu cel mai mare consumator. Pas cu pas aşa gospodăreşte vom ajunge să avem previziune şi claritate pe viitor cu toată această datorie istorică. Noi avem soluţii pentru datoriile din partea dreaptă a Nistrului. Despre datoriile consumatorilor din partea stângă a Nistrului deocamdată nu discutăm. Poziţia noastră rămâne principială – cine a consumat, acela achită. Îmi pare un principiu foarte corect. ”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, dar au o reacţie cei de la Moscova atunci când vine vorba şi despre construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni?

Valeriu Lazăr: „În calitate de operator important în Republica Moldova sigur că ei manifestă interes. Noi le-am oferit toată informaţia, noi avem toată deschiderea. Nu e un proiect pe care îl ţinem în secret. Încercăm şi cred că o să reuşim să-i convingem că construcţia acestui gazoduct va aduce siguranţă în plus în sistemul energetic din Republica Moldova din perspectiva securităţii tehnice. Şi reprezintă o oportunitate comercială în plus inclusiv şi pentru Gazprom. Ce va avea de pierdut Gazprom, dacă eventual noi vom avea încă o linie de interconectare. Eventual creşte capacitatea de tranzit inclusiv şi a gazelor ruseşti dacă va exista logică economică pentru tranzitarea sau pentru fluxul vest-est. La fel, de ce nu, din perspectiva unui operator solid vor avea de câştigat, dacă vor avea încă o oportunitate în plus. Dacă vor exista oportunităţi comerciale pe piaţa gazieră din România de ce nu să importe gaze naturale mai ieftine. Noi vedem Moldova Gaz în calitate de operator în piaţă. Ceea ce ar însemna că dacă vor vedea că în regiune există gaze naturale mai ieftine regulile pieţii îi vor obliga pe toţi operatorii, inclusiv pe ei să cumpere de unde ele sunt mai ieftine. Asta este legea.”

Europa Liberă: Apropo preţul de achiziţionare a gazelor livrate în Republica Moldova, care este actualmente de 387 de dolari pentru o mie de metri cubi, e un subiect de discuţie?

Valeriu Lazăr: „Pentru anul curent nu mai este un subiect de discuţie fiindcă avem contractul bătut în cuie până la sfârşitul anului. Dar evident că formula de calcul a preţului pentru anul 2014 şi viitor sigur că este unul din elementele de bază ale acestor negocieri.”
XS
SM
MD
LG