Linkuri accesibilitate

Štefan Füle: Uniunea Europeană va susţine în continuare Moldova în aspiraţiile sale europene


Președintele Nicolae Timofti și comisarul european pentru extindere Štefan Füle la Zilele Europei, Chișinău, 18 mai 2013.
Președintele Nicolae Timofti și comisarul european pentru extindere Štefan Füle la Zilele Europei, Chișinău, 18 mai 2013.

Eurocomisarul a spus la Chișinău că Moldova are şanse să rămână povestea de succes a Parteneriatului Estic.




Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate Štefan Füle a spus după întrevederea cu șeful statului Nicolae Timofti că a venit în vizită la Chişinău nu pentru a se implica în politica internă a Moldovei, ci pentru a transmite mesajul că Uniunea Europeană va susţine în continuare ţara în aspiraţiile sale europene.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu presedintele Nicolae Timofti.

Eurocomisarul a sugerat că, pentru a parcurge calea europeană începută, Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică şi el are încredere în autoritatile moldave că ele vor depăşi criza politică punând interesul ţării mai presus decât interesele proprii.

Štefan Füle a mai spus că Moldova are şanse să rămână istoria de succes a Parteneriatului Estic, iar Summitul de la Vilnius din noiembrie curent va fi unul de succes pentru ţară.

Referindu-se la declaraţiile anterioare, legate de setul de legi votat de legislativul de la Chişinău la 3 mai, Štefan Füle a spus că nu doar legile votate prea repede i-a îngrijorat pe partenerii europeni, ci mai degrabă modul în care independenţa unor instituţii de stat era pusă sub semnul întrebării.

El a făcut trimitere la modificările în legislaţia cu privire la Curtea Constituţională, din care reieşea că judecătorii pot fi demiși dacă pierd încrederea Parlamentului.

Preşedintele Nicolae Timofti a spus că a convenit cu demnitarul european să le ceară liderilor politici opiniiledespre cum poate fi creată o majoritate parlamentară.

Şeful statului a mai spus că a discutat cu Štefan Füle și despre prestaţia Curţii Constituţionale din ultima perioadă.

Din punctul de vedere al șefului statului, decizia Curţii de a declara neconstituţională desemnarea ca premier a liberal-democratului Vlad Filat a agravat criza politică din ţară.

Preşedintele a solicitat ca organele abilitate europene să analizeze situaţia creată şi legalitatea deciziei Curţii Constituţionale din 22 aprilie.

Štefan Füle se află două zile la Chişinău într-o vizită privată cu ocazia celebrării Zilelor Europei în Moldova.

El va participa duminică la marșul minorităților sexuale de la Valea Morii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG