Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „Nu este nimic bătut în cuie. Deciziile de partid pot fi modificate”


Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Vicepreşedintele PL, în dialog cu Valentina Ursu, după o nouă rundă de consultări la şeful statului pentru refacerea alianţei de guvernare.


Europa Liberă: Ce vrea astăzi PL?

Valeriu Munteanu: „Partidul Liberal a fost şi rămâne a fi susţinătorul cel mai fervent al integrării europene, al Alianţei pentru Integrare Europeană, ca şi formă de obţinere a acestui deziderat. Doar reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană garantează dezideratul pe care ni l-am propus. Dar trebuie corectate acele lucruri care nu au mers. Din păcate, noi nu mai avem încredere unii în alţii. Acest credit de încredere pe care l-am avut a fost epuizat. De aceea avem nevoie de mecanisme instituţionalizate, ca toată lumea să ştie foarte exact în baza căror reguli este guvernată această ţară, pentru că noi nu ne-am înţeles nici în 2009, nici în 2010 că vom guverna această ţară în baza „legii telefonului”. Din păcate, până la această etapă, nu există premise. Ar fi minunat să fim siguri că am depăşit această etapă şi lucrurile murdare, care au fost, nu se vor mai repeta...”

Europa Liberă: Domnule Munteanu, l-am auzit astăzi pe liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că formaţiunea sa poartă discuţii cu colegii din PD, discuţii serioase care ţin de identificarea soluţiilor, iar emoţiile care îl copleşesc pe liderul PL, domnul Ghimpu, nu sunt importante.

Valeriu Munteanu: „Eu am impresia că doar noi, liberalii, suntem cei care vrem cu multă acribie să vedem ce s-a întâmplat, iar ceilalţi manifestă un interes total sau parţial vizavi de ce n-a mers bine. Pe noi, liberalii, nu ne interesează disfuncţionalităţile AIE-2 ca atare. Noi ne dorim ca, prin conştientizarea acestor probleme, pe viitor, Republica Moldova să se cureţe de astfel de probleme. Din păcate, până la această etapă, noi nu avem garanţia că unii au înţeles că ceea ce s-a făcut a fost încălcare de lege.”

Europa Liberă: Ce condiţii aveţi dumneavoastră, pe care le puneţi astăzi în faţa PLDM-ului?

Valeriu Munteanu: „Eu nu aş spune că noi avem condiţii. Noi avem nişte principii, în primul rând, valorile unui stat democrat autentic. Într-un stat, într-o democraţie veritabilă, aşa cum vrem noi să o construim, nu există „legea telefonului”, nu există abuz, nu există trafic de influenţă, nu există jumătăţi de măsură şi noi ne dorim ca toată lumea să conştientizeze acest lucru şi să vină alături de noi să spună: „Da, s-a greşit. Da, au existat probleme. Aceste lucruri nu se vor mai repeta”. Iar dacă se insistă şi se încearcă să se spună că: „Da, era competenţa noastră. Da, nu a fost nicio problemă” şi după aceea este angajată şi o armată de tot felul de purtători de cuvânt, analişti, ziarişti de curte, care spun: „Da, domnule, dar avea omul dreptul să facă lucrul acesta”, acest lucru nu ne ajută la procesul de înţelegere. Şi chiar îngreunează acest proces, într-atât, încât paşii sunt foarte şi foarte mici.”

Europa Liberă: Pe de o parte, PL-lui i se sugerează ori să rămână la guvernare, ori să treacă în opoziţie.

Valeriu Munteanu: „Noi, liberalii, suntem nedumeriţi: cum poate cineva care ieri – şi nu ştiu de ce ni se impută doar nouă acest lucru – mai exact în data de 5 martie a votat pentru demiterea guvernului, astăzi, fără absolut niciun argument, să vină şi să spună: „Da, noi suntem gata să reinstalam acest guvern”. Noi, liberalii, deşi nu am participat la această daraveră ruşinoasă, nici nu am denunţat acordul Alianţei, nici nu am demis guvernul, astăzi toate săgeţile sunt aruncate în grădina noastră şi unele chiar ne nimeresc prin picioare deocamdată, sper să nu nimerească şi prin alte zone mai sensibile. Lucrurile trebuie schimbate din temelie, astfel încât să avem garanţia că mergerea mai departe este posibilă.”

Europa Liberă: Admiteţi ca PL-ul să se trezească de voie sau de nevoie în opoziţie?

Valeriu Munteanu: „Suntem adepţii cei mai fervenţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, dar acest lucru nu poate fi realizat necondiţionat.”

Europa Liberă: Bine, şi dacă PLDM insistă cu candidatura domnului Filat şi PD acceptă, ce face PL-ul?

Valeriu Munteanu: „Eu nu cred că putem discuta în aceşti termeni soluţiile politice. Sunt departe de gândul că putem să mergem exact aşa. Lucrurile trebuie să se schimbe. Noi avem doi ani foarte responsabili în faţă, dar această cotitură care, a propos, şi opera acestei cotituri nu ne aparţine, ne obligă pe toţi noi şi noi liberalii ne asumăm acest rol să corectăm lucrurile care nu au mers. Ar fi catastrofal ca, peste doi ani, în 2014 sau în primăvara anului 2015, atunci când vor fi alegeri, să revenim şi să constatăm că lucrurile nu s-au corectat doar pentru simplul fapt că ne-am dorit să rămânem la guvernare cu orice preţ.”

Europa Liberă: Bine, dar cum va proceda PL?

Valeriu Munteanu: „…Cineva şi-a dorit să rămână la guvernare cu orice preţ. Cineva care ne-a reproşat nouă că nu ne mai săturăm de funcţii. Iată de această dată, oricât n-ar fi de straniu, nu văd nici societatea civilă şi nici alte părţi ale societăţii să spună că, de fapt, cineva condiţionează o funcţie personală, în detrimentul interesului naţional.”

Europa Liberă: Deci rămâneţi tranşant pe poziţia că nu îl acceptaţi pe Filat ca premier?

Valeriu Munteanu: „Noi avem o decizie în acest sens, luată duminică la Consiliul Republican. Nu este nimic bătut în cuie. Deciziile de partid ale noastre şi ale altor partide, care au avut decizii similare, pot fi modificate, schimbate. Important este să existe voinţă şi important este ca la baza acestor decizii să nu fie înţelegeri oculte, ci să fie totul foarte şi foarte transparent, pentru că în situaţia în care lucrurile se fac ocult – cum se încearcă să se facă acum nişte înţelegeri aşa pe sub masă – pierde cetăţeanul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Munteanu, calculele arată că ar putea să se constituie o majoritate parlamentară, fie şi fragilă, fără PL. Ce face Partidul Liberal?

Valeriu Munteanu: „Noi le vom recomanda colegilor să fie foarte atenţi, atunci când încearcă să încropească majorităţi parlamentare, care nu ar garanta realizarea dezideratului european al Republicii Moldova. Este contraproductiv astăzi să examinăm astfel de posibilităţi.”

Europa Liberă: Şi vă întrebam: dacă ei adună majoritatea voturilor pentru instalarea unui alt guvern, ce face PL, dacă nu se ia în calcul şi nu se insistă pe ideea ca PL să rămână în viitoarea coaliţie de guvernare?

Valeriu Munteanu: „În situaţia în care totuşi vor exista înţelegeri pe la spatele cetăţenilor şi în detrimentul lor, atunci să ştiţi că Republica Moldova va avea foarte şi foarte mult de pierdut.”

Europa Liberă: Compromisul cum poate fi găsit? Aveţi condiţiile dumneavoastră, ei au condiţiile lor.

Valeriu Munteanu: „Trebuie să existe deschidere, trebuie să existe disponibilitate de a desfiinţa acele mecanisme care au mers alăturea cu legea. Trebuie să avem garanţii pentru toţi cetăţenii şi atunci noi vom merge mai departe.”

Europa Liberă: Un răspuns concret astăzi: ce va fi – o nouă coaliţie cu PL-ul sau alegeri anticipate – nu aveţi?

Valeriu Munteanu: „Este greu să vă dau un răspuns. Ideea cu alegerile anticipate, în genere, îmi pare foarte deplasată, la această etapă, pentru că ea nu poate fi realizată atât de uşor şi aşa cum îşi doresc unii. Reconstituirea, redimensionarea, de altfel, foarte importantă a Alianţei pentru Integrare Europeană-3 este posibilă astăzi.”

Europa Liberă: Cine îşi asumă eventual declanşarea alegerilor anticipate şi consecinţele care pot să afecteze, pentru mult timp, drumul european al Moldovei?

Valeriu Munteanu: „Există, din păcate, în Republica Moldova oameni care pun interesul personal mai sus decât interesul public.”

Europa Liberă: De ce nu spuneţi foarte clar cine sunt cei care pun interesele personale mai presus decât interesele naţionale?

Valeriu Munteanu: „Democraţia trebuie cultivată în cetăţenii Republicii Moldova, astfel încât ei să poată alege grâul de neghină. Cetăţeanul trebuie să ne judece după ceea ce spunem şi după ceea ce facem, nu după ceea ce arătăm cu degetul în grădina vecinilor.”

Europa Liberă: Pe 5 aprilie va propune domnul preşedinte un candidat pentru funcţia de premier?

Valeriu Munteanu: „Consider că nu va face acest lucru, în situaţia în care până la acea dată nu va fi formată o majoritate parlamentară. Trebuie să declanşeze preşedintele acest proces cu acoperire constituţională doar atunci când va fi formată o majoritate parlamentară. În alte situaţii, riscăm să intrăm pe un câmp minat, iar acest lucru este foarte şi foarte periculos.”

Europa Liberă: Dar un proiect de nou acord pentru o eventuală altă coaliţie de guvernare există astăzi convenit între cele trei partide pro-europene?

Valeriu Munteanu: „La cele şapte runde de negocieri pe care le-am avut s-a muncit inclusiv pe marginea unui document de căpătâi pentru o nouă construcţie politică, document care a rămas deschis. Au existat 5-6 probleme care urmează a fi discutate şi convenite. Şi eu cred că în situaţia în care se hotărăsc cele mai importante probleme, inclusiv cele 5-6 probleme pe care le avem, care ţin foarte mult de funcţionarea statului de drept şi modului…”

Europa Liberă: Dar concret la ce se referă ele?

Valeriu Munteanu: „Sunt mai multe chestiuni despre care din obligaţii de confidenţialitate ale acestor negocieri prefer să nu vorbim astăzi, la această etapă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră mai puteţi schimba decizia Consiliului care a fost aprobată?

Valeriu Munteanu: „Vă spuneam, nu doar decizia Consiliului Republican al Partidului Liberal, ci şi decizia Consiliului Naţional, cum zic alţii, al partidului lor poate fi schimbată şi aceasta în egală măsură în situaţia în care există argumente pertinente şi suficientă deschidere, pentru că nu confortul nostru personal contează, ci confortul cetăţeanului. Iar noi suntem dispuşi atâta timp cât va exista interesul cetăţeanului şi există interesul cetăţeanului pentru redimensionarea modului în care se înţelege democraţia, să rediscutăm multe şi multe lucruri pe care le avem.”

Europa Liberă: Credeţi într-un deznodământ pentru această criză politică care s-a creat?

Valeriu Munteanu: „Sunt prea tânăr să nu cred în happy end. Eu sunt absolut sigur că există suficientă capacitate de discuţii, iar în situaţia în care coada Moscovei nu este implicată în acest proces vom avea un deznodământ fericit. În situaţia în care totuşi cineva joacă cartea Moscovei, atunci sunt departe de gândul că vom înregistra un rezultat pozitiv la această etapă.”

Europa Liberă: Vă interesează poziţia PD-ului şi PLDM-ului acuma?

Valeriu Munteanu: „Cu siguranţă, în egală măsură.”

Europa Liberă: Admiteţi că se face un joc în spatele PL-ului?

Valeriu Munteanu: „Noi ne-am dori ca jocurile, dacă se fac, cel puţin, să se facă la Chişinău, nu la Moscova. Aceasta e cel mai cel mai important. Dacă jocurile se fac la Moscova, atunci va fi foarte greu să administrăm acest proces.”
XS
SM
MD
LG