Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „Este clar că este nevoie de un compromis”


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, în dialog cu Valentina Ursu, după o nouă rundă de consultări cu şeful statului.


Dumitru Diacov: „Noi căutăm soluţii pentru a instala un guvern. Noi înţelegem că trebuie să ducem până la capăt angajamentele asumate acum câţiva ani. Noi înţelegem că populaţia nu doreşte alegeri anticipate. Noi înţelegem că alegerile anticipate sunt o problemă mare pentru Moldova. Până la urmă, în rezultatul alegerilor, pot să revină în Parlament cam aceleaşi partide. Atunci cui îi trebuie exerciţiul acesta? Mai bine un efort de a instala un guvern, drept că un guvern calitativ nou, un guvern care să fie altfel decât a fost până acum, care să concentreze efortul societăţii la rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii. Toată lumea s-a concentrat asupra problemei cine e prim-ministru. Este important să avem un cabinet de miniştri bazat pe nişte înţelegeri foarte clare, care să se ocupe de activitatea de zi cu zi.”

Europa Liberă: Din câte am înţeles, urmează preşedintele Timofti să se întâlnească din nou, mâine, cu cei 3 lideri ai partidelor pro-europene. Credeţi că până vineri se ajunge la un compromis cum să guvernaţi mai departe?

Dumitru Diacov: „Eu nu cred că până vineri trebuie să ajungem la un compromis, era bine, sigur că. Dar eu cred că consultările respective se fac ca preşedintele să se clarifice mai bine în situaţia care există şi să iasă el cu o propunere, o candidatură la funcţia de premier. În rest, noi avem 15 zile la îndemână ca să discutăm cu candidatul desemnat, să vedem dacă noi împreună putem să luăm o decizie şi să avem un guvern. Este nevoie de 51 voturi, Partidul Democrat poate să ofere numai 15 voturi. Şi zona noastră de responsabilitate este ca contribuţia noastră să fie una eficientă şi să fie una de folos.”

Europa Liberă: PD ar putea să înainteze o candidatură pentru funcţia de premier?

Dumitru Diacov: „Niciodată PD-ul nu a pretins la lucrul acesta. PD-ul este gata să creeze o atmosferă cât de cât confortabilă, pentru discuţii, pentru a găsi un compromis. Este clar că în exerciţiul acesta este nevoie de un compromis. Unii doresc să-l facă, alţii nu doresc să-l facă. Noi dorim să fim utili procesului respectiv şi dorim să ajungem la o finalitate.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, a devenit foarte limpede: PL, prin vocea domnului Ghimpu, zice că nu va susţine candidatura lui Vlad Filat, pentru funcţia de premier, în eventualitatea înaintării acesteia şefului statului de către PLDM. Ce face PD?

Dumitru Diacov: „PD poate să ofere 15 voturi. Dacă discuţiile acestea vor demara şi vor fi constructive, şi noi ne vom convinge că, în consecinţă, putem să avem un guvern lucrativ şi pe măsură aşteptărilor populaţiei, noi suntem gata să oferim aceste 15 voturi. În rest, sigur că este misiunea candidatului la funcţia de prim-ministru să negocieze şi cu alte componente ca să găsească aceste voturi.”

Europa Liberă: Este adevărat că deputaţii din PD şi PLDM poartă discuţii serioase, aşa cum spunea astăzi domnul Filat?

Dumitru Diacov: „Noi întotdeauna am încercat să fim foarte serioşi şi să contribuim la crearea unei atmosfere sănătoase în ţară.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, am auzit nemulţumirea domnului Ghimpu, care zicea că nu înţelege comportamentul PD-ului, din moment ce acesta a destituit guvernul în frunte cu Filat, nu-şi închipuie cum l-aţi vota, dacă eventual se ajunge la desemnarea aceleaşi candidaturi.

Dumitru Diacov: „Noi încercăm să discutăm serios şi cu colegii noştri din PLDM, şi cu colegii noştri din Partidul Liberal. Lucrul acesta l-am făcut ultima dată ieri seara. Nu sunt importante emoţiile şi dispoziţiile unui sau altui lider politic. Este important cu ce se va alege Republica Moldova, în urma acestei crize. Toţi au parte de responsabilitate, fiindcă toţi noi împreună am format această coaliţie şi acest guvern şi toţi noi avem responsabilitatea să ieşim din această criză. Nu este erou acela care este încăpăţânat până la capăt. Este erou acela, care reuşeşte, în pofida acestei atmosfere neplăcute, să iasă din acest impas cu demnitate, să oferim ţării un guvern şi, până la urmă, să demonstrăm, în timpul scurt care a mai rămas, că suntem capabili să ducem până la sfârşit un mandat. Şi lucrul acesta noi, Partidul Democrat, eu personal, colegii mei, vom încerca să-l facem.”

Europa Liberă: Eventualitatea formării AIE-3, împreună cu PLDM, PD şi PL e una reală sau totuşi s-ar putea pomeni PL-ul în opoziţie?

Dumitru Diacov: „Noi nu împingem pe nimeni în opoziţie. Noi încercăm să discutăm. Ieri seară a fost ultima noastră întâlnire şi a fost o încercare a noastră de a discuta serios, de a convinge colegii să rămână toţi în echipă şi toţi împreună să ne asumăm răspunderea pentru o nouă guvernare, pentru o guvernare mai calitativă, mai bună, mai eficientă, care ar corespunde atmosferei şi situaţiei de astăzi a Republicii Moldova. Noi pe nimeni nu încercăm artificial să-l excludem din acest exerciţiu. Dar dacă cineva singur decide ca să nu participe la acest proces, sunt necesare 51 de voturi, dacă vom găsi 51 de voturi toţi împreună, vom merge mai departe. Dacă nu – la alegeri anticipate, să să-i faci?”

Europa Liberă: Şi cine se va face vinovat de declanşarea alegerilor anticipate?

Dumitru Diacov: „Atunci vom vedea, când va veni momentul respectiv, vom vedea. Deocamdată sperăm că vom avea un guvern şi ne vom căuta de treabă.”

Europa Liberă: Eu vă întreb tranşant, mai are şanse Vlad Filat să ajungă în frunte guvernului?

Dumitru Diacov: „Eu nu vorbesc de persoane concrete. Este un partid cu care noi discutăm. Este un partid care are 31 de mandate. Este un partid care trebuie să poarte aceeaşi răspundere pe care o poartă toţi participanţii la coaliţie. Deci ei decid până unde merg, cu ce fel de candidatură merg. Părerea noastră este ca noi să avem un guvern pe care-l dorim, guvern care să se ocupe de activitatea de zi cu zi, să rezolve problemele oamenilor. Dar este preşedintele republicii, el trebuie să ne judece pe toţi şi să vină cu o propunere.”

Europa Liberă: Şansele acuma sunt cincizeci la cincizeci pentru resetarea AIE sau pentru alegeri anticipate?

Dumitru Diacov: „Eu vreau să fiu mai optimist. Eu nu ştiu, repetăm AIE, AIE-3-13, eu vreau să avem o majoritate parlamentară care să aibă un guvern. Eu cred că e posibil, dacă nu vom da dovadă de încăpăţânare, nu vom da dovadă de... nu vreau să folosesc cuvinte mai tari...”

Europa Liberă: Emoţiile şi încăpăţânarea pot fi înţelese în sensul că cineva şi-ar mai dori ceva de la cineva în cadrul coaliţiei de guvernare?

Dumitru Diacov: „Da, eu vreau să vă asigur că toţi doresc de la cineva ceva. Noi trebuie să ne dorim de la echipele noastre ca să fie foarte eficiente în executiv. Noi dorim să fim corecţi unul cu altul. Să lucrezi în coaliţie este foarte complicat, mai ales într-o ţară unde nu există tradiţie, nu există cultură politică. Este foarte greu acest lucru, dar eu am să fiu nespus de fericit, dacă noi vom demonstra în acest un an jumate, doi, cât a rămas, că suntem capabili să lucrăm altfel, decât am lucrat până acuma, ca greşelile pe care le-am făcut să fie o lecţie pentru toţi noi şi încercăm să readucem speranţa în vocea Partidului Democrat şi în Republica Moldova, fiindcă până acuma ne-am ocupat numai cu discreditarea acestei speranţe.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar ce e mai importat acuma: desemnarea candidaturii pentru funcţia de premier sau totuşi rescrierea acordului unei eventuale AIE-3?

Dumitru Diacov: „Eu cred că şi una, şi alta este important. Este importată o înţelegere foarte clară ce vrem să realizăm noi, în urma instalării acestui guvern. Ca un partid să capete pârghii ca să-şi rezolve problemele interne sau problemele de a influenţa politic ţara, sau de a demonstra populaţiei că partidele de orientare democratică sunt capabile să ducă la capăt un mandat, să realizeze nişte lucruri foarte clare, pe parcursul acestui mandat, suntem capabili să guvernăm. Şi potenţialul intelectual al partidelor care sunt în Parlament este de natură să ne ofere posibilitatea ca să realizăm aceste lucruri. Însă avem şi alte neajunsuri care ne încurcă să mergem până la capăt.”

Europa Liberă: Şi alte neajunsuri care ar fi?

Dumitru Diacov: „Neajunsuri care au ieşit la suprafaţă în toată această perioadă. Noi ne cramponăm de nişte declaraţii, de nişte lucruri mai mult cu caracter simbolistic şi aici ne blocăm, pe când populaţia de la noi aşteaptă o guvernare competentă, aşteaptă decizii normale, aşteaptă un efort comun al celor 3 partide care se găsesc în Alianţă. Nu aşteaptă ca noi să luptăm şi să ne nimicim unii pe alţii. Nu cred că aceasta este, până la urmă, fericirea de a lucra într-o coaliţie.”

Europa Liberă: Într-un interviu pentru Europa Liberă, negociatorul PL, deputatul liberal Valeriu Munteanu zicea că interesele de partid prevalează şi lăsa să se înţeleagă că interesele de partid prevalează asupra intereselor naţionale, arătând la PD şi PLDM.

Dumitru Diacov: „Dar PL cu ce s-a ocupat toată această perioadă? Nu cumva PL a fost unul din participanţii activi în această Alianţă şi atmosfera constructivă sau neconstructivă din Alianţă a depins, în mare măsură, şi de comportamentul colegilor noştri din PL? Nu cumva declaraţiile acestea zilnice au adus şi ele aportul la o anumită atmosferă din Alianţă? Eu cred că noi toţi trebuie să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce s-a făcut bun în această perioadă şi ceea ce nu s-a reuşit în această perioadă. Nu există numai un partid cu interese. Toate trei partide au interese. Interese de a se menţine, de a fi mai prezenţi în mediul public, de a-şi menţine alegătorii şi aşa mai departe. Nu PL toţi aceşti ani de zile a făcut declaraţii peste declaraţii de acestea mai belicoase, ca să fie mai vizibil? Pe când alţii au muncit şi poate au scăpat acest lucru. De aceea, toate partidele au plusuri şi au minusuri. Noi toţi trebuie să recunoaştem acolo unde ne-am adus contribuţia pozitivă, dar şi măcar să tăcem mai modest, când este vorba de atmosfera în întreaga Alianţă”

Europa Liberă: Iar primarul de Chişinău, vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, zicea că ar fi bine totuşi să se retragă şi domnul Filat şi domnul Lupu, şi să discutaţi despre alte candidaturi la aceste două funcţii importante în fruntea guvernului şi Parlamentului.

Dumitru Diacov: „Nici nu ştiu cum să spun ce este asta, este o afirmaţie serioasă sau este aşa un fel de joc de cuvinte. Lasă să se retragă, lasă să se retragă toţi, să se retragă şi domnul Ghimpu nu numai din funcţie, dar din ceea ce posedă Ghimpu, liberalii, nu aceasta este important. Important este ca noi să ne înţelegem să avem un guvern lucrativ, din reprezentanţii celor 3 partide. Şi toate 3 partide trebuie să recunoască că la guvernare trebuie să se ocupe cu guvernarea, dar nu cu acumularea procentelor în rândul electoratului.”

Europa Liberă: Pe de o parte, parcă fiecare partid s-ar pregăti de alegeri parlamentare anticipate, pe de altă parte, toţi insistaţi asupra ideii că trebuie de continuat de guvernat ţara în coaliţie.

Dumitru Diacov: „Eu aş vrea să văd toate aceste partide şi aceşti lideri după alegeri pe care unii din ei poate le doresc. Eu aş vrea să îi văd după alegeri, să îşi numere bobocii şi să vadă cu ce s-a ales Republica Moldova în urma acestor combinaţii care se fac acuma şi declaraţii. Eu cred că nu trebuie să ne jucăm cu soarta ţării, cu soarta chiar a partidelor pe care noi le reprezentăm, să ne gândim la experienţa pe care a traversat-o, pe parcursul anilor Republica Moldova, să ne gândim că în atmosfera când 3 se bat de iese fum, cine poate să câştige, în ce măsură câştigă Republica Moldova şi alegătorii noştri pe care îi avem în toată republica şi să nu punem la încercare soarta ţării. Noi toţi ne rupem cămaşa că suntem mari, dar patriotismul se verifică chiar şi prin nedorinţa de a avea un guvern, care să se ocupe cu problemele ţării.”

Europa Liberă: Mâine, am înţeles de la domnul Timofti, că aşteaptă liderii la întâlnire, ce să mai discute?

Dumitru Diacov: „Domnul Timofti vrea un ultim schimb de păreri de parcursul acestor zile ca să iasă cu propunerea candidaturii la funcţia de premier şi eu sper că în zilele următoare va veni cu un decret în care va nominaliza o candidatură care urmează să poarte aceste negocieri deja concrete cu fiecare grup parlamentar, cu fiecare deputat care doreşte să voteze un guvern.
XS
SM
MD
LG