Linkuri accesibilitate

„Dorim sincer resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană”


Premierul demisionar Vlad Filat în discuție cu Valentina Ursu.



Europa Liberă: Să pornim această discuţie de la deznodământul crizei politice. Se vede astăzi acest deznodământ?

Vlad Filat: „Sarcina, care este în faţa partidelor democratice aflate în Parlamentul ţării, este de a investi un guvern funcţional, ca să asigure un act de guvernare eficient, până la alegerile parlamentare ordinare. Pot să vă vorbesc despre punctul de vedere al Partidului Liberal Democrat, adică ne dorim sincer resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană, nu de dragul de a rămâne în anumite funcţii sau de a ne menţine, cu orice preţ, în actul guvernării. Dar pentru că este imperios necesar ca procesele iniţiate de către guvernarea actuală, ca aceste proiecte să fie duse până la bun sfârşit. Proiectele la care mă refer vizează desigur integrarea noastră europeană, vizează infrastructura, democratizarea ţării şi, de fapt, în consecinţă, vizează fiecare cetăţean, nu doar urmărind prezentul, dar şi viitorul.”

Europa Liberă: Opinia publică totuşi discută pe marginea mai multor scenarii, fie că se resetează AIE-2 şi ajungeţi la formarea AIE-3, fie că se face o altă majoritate parlamentară fără – unii zic tranşant – deputaţii din Partidul Liberal, fie că se ajunge la crearea unui guvern tehnocrat, fie că totuşi alegerile parlamentare ar bate la uşă...

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, în toată această perioadă de timp, noi am fost cu toţii martori la mai multe zvonuri, bârfe, sigur, care sunt lansate nu întâmplător, urmărind un anumit scop. Noi avem, la ora actuală, două posibilităţi: revenirea în actul guvernării a acelor trei partide – Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal – iar în cazul în care nu se reuşeşte acest lucru, vom avea alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Deci alte majorităţi parlamentare sunt excluse?

Vlad Filat: „Este important să vedem ce va face acest guvern după ce este investit. Or, obiectivul nostru, pe care ni l-am asumat – prin programul de guvernare, dar şi prin angajamentele interne şi externe – poate fi realizat doar prin participarea acestor trei partide. Venirea altcuiva în această eventuală coaliţie de guvernare sigur va distorsiona procesul de guvernare. De aceea noi avem aceste două posibilităţi: ori ne înţelegem, realizând un compromis în numele ţării – nu a unui partid sau altuia, unui politician sau altuia – ori în Republica Moldova, din păcate, vom avea alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Când ziceţi distorsionare, aceasta ar însemna că ar veni nişte deputaţi care sunt mai degrabă pe stânga, care ar putea să influenţeze anumite procese?

Vlad Filat: „La noi stânga, dreapta, centru sunt noţiuni foarte relative. Noi, şi la ora actuală, avem în actul de guvernare un partid care se declară a fi de stânga. Însă opţiunile Partidului Democrat sunt pro-europene, cel puţin, declarate. Şi, dacă este să fiu iarăşi corect, prin deciziile adoptate, până în prezent, ei au trecut categoric de nivelul declaraţiilor şi se regăsesc în acţiuni concrete, deloc uşoare, foarte des. Pe când, eventual, alţi deputaţi din Parlament au opţiune declarată iarăşi şi alte obiective.”

Europa Liberă: Fracţiunea comunistă spune tranşant că ea nu face cu nimeni nicio coaliţie, până nu se ajunge la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Admiteţi că totuşi poate fi schimbată această opţiune a PCRM-ului, în frunte cu Vladimir Voronin?

Vlad Filat: „Eu nu sunt analist politic să fac analiza comportamentului.”

Europa Liberă: Dar se discută cu cineva dintre dumneavoastră?

Vlad Filat: „Nu am avut discuţii cu cineva din Partidul Comuniştilor, în tot acest răstimp. Înainte de demisia guvernului, am avut o comunicare cu domnul Voronin, dar şi cu domnul Lupu, şi cu domnul Ghimpu. După demisia guvernului, nu am avut niciun fel de comunicare cu cei din Partidul Comuniştilor, doar că aici nu ţine de deciziile lor.

Eu aş vrea să văd cine din celelalte partide şi-ar dori o alianţă cu
Ţara are nevoie de stabilitate politică, are nevoie de guvernare, pentru ca problemele cetăţenilor să fie rezolvate.

Partidul Comuniştilor. Opţiunea comuniştilor este clară, ei îşi doresc alegerile anticipate, sperând eventual la un rezultat bun, în urma acestor alegeri şi, mai mult ca atât, probabil, urmărind să-şi facă regulă şi în rândul deputaţilor şi nu doar.

Este un exerciţiu care ar mobiliza Partidul Comuniştilor. Dar, desigur, toate aceste scopuri, pe care le au ei, urmărind alegerile anticipate, nu sunt şi scopuri benefice pentru Republica Moldova. Ţara are nevoie de stabilitate politică, are nevoie de guvernare, pentru ca problemele cetăţenilor să fie rezolvate.”

Europa Liberă: Comuniştii spun clar că îşi doresc alegeri parlamentare anticipate. Care este răspunsul la întrebarea cine va declanşa alegerile parlamentare anticipate, cei care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană?

Vlad Filat: „În primul rând, cei care au demis guvernul, în data de 5 martie, şi cei care nu vor vota eventual pentru un nou guvern şi lucrurile acestea sunt la suprafaţă. Doar că comuniştilor nu le este frică şi nu se simt incomod, atunci când vorbesc deschis, asumat – trebuie să recunoaştem – că ei îşi doresc aceste alegeri şi provoacă aceste alegeri. Jocul va fi pe partea aceasta de baricadă, între partidele...”

Europa Liberă: ... pro-europene...

Vlad Filat: „...constituante ale fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Dar iarăşi noi vorbim prin supoziţii. Să vedem cum vor derula evenimentele.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, totuşi sunt atâtea interpretări care vizează termenul până când preşedintele are dreptul să înainteze o candidatură pentru funcţia de premier, ca ulterior să fie format şi cabinetul de miniştri. Dar tărăgănarea timpului oricum ridică semne de întrebare, totul e în mâinile dumneavoastră, ale celor 3 partide.

Vlad Filat: „Până la urmă, decizia îi aparţine preşedintelui. Cred că preşedintele ţării a oferit suficient timp partidelor politice ca să îşi clarifice poziţiile şi să-şi adopta deciziile interne, mă refer la partide şi pentru a fi pregătite să treacă acest test politic important pentru partide, dar, în primul rând, pentru ţară. De aceea noi pornim de la faptul că există o înţelegere că avem în ţară termene rezonabile. Mai mult decât atât, acest termen rezonabil într-un fel, cumva, este cuantificat. Şi acest termen este de 30 de zile, de aceea preşedintele urmează să decidă. Dar categoric acest termen nu poate fi tărăgănat până la nesfârşit. Într-un fel sau altul, lucrurile trebuie să fie clarificate.

Un guvern în exerciţiu nu poate face faţă tuturor situaţiilor. Sigur, noi administrăm treburile publice. Angajamentul şi responsabilităţile rămân a fi valabile, doar că mai avem şi dimensiunea externă, administrarea şi promovarea reformelor, şi negocierile cu partenerii noştri de dezvoltare. Deci sunt sarcini pe care poate să le realizeze doar un guvern aflat în deplinătatea mandatului.”

Europa Liberă: Democraţii şi liberalii nu au pretenţia să zică că ar vrea să înainteze o candidatură anume pentru funcţia de premier. Formaţiunea pe care o conduceţi, Partidul Liberal Democrat, a zis foarte clar că rămâne la aceeaşi candidatură. Consensul pe marginea candidaturii e cel care va decide soarta următoarei guvernări?

Vlad Filat: „Poziţia Partidului Liberal Democrat din Moldova este o poziţie firească. Noi ne-am făcut datoria, în toţi aceşti 3,5 ani. Motivele invocate, care „au stat” la baza demisiei guvernului, sunt unele sterile, cu un caracter pronunţat speculativ, pentru că noi vedem: a trecut un pic de timp şi lucrurile se clarifică. După bombele de fum, când se împrăştie fumul, lucrurile devin clare. Spun că am pierdut foarte mult timp, deoarece noi avem ca şi sarcină nu doar desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Noi avem obligaţia să venim cu un guvern care să facă faţă unei perioade de circa doi ani de zile, foarte complicată, care va fi una plină de reforme structurale, o perioadă de finalizare a multor proiecte iniţiate, proiectele noastre europene, de integrare europeană, infrastructură, totodată un şir de reforme în educaţie, sănătate, protecţie socială. Şi aceasta înseamnă că guvernul viitor trebuie să aibă funcţionalitate deplină. Aceasta înseamnă că trebuie să convenim şi asupra modului în care va funcţiona acest guvern. Şi care categoric urmează a fi unul care depăşeşte interesele de partid, care va avea în sarcină detaşarea de procesul politic, vom lăsa politicienilor să se ocupe de politică – eu vorbesc şi în nume propriu acum – în Parlament şi aşa mai departe, dar aici la guvern va trebui să muncim foarte mult şi pe proiecte foarte concrete. Şi fără a face calcule permanente de impact electoral.

Pentru că, în caz contrar, dacă se va încerca să se continue abordarea care a fost în guvernul precedent şi care, de fapt, a dus la disfuncţionalitate, noi nu vom reuşi. Cu cât mai mari realizările vor fi în urma activităţii guvernului, cu atât mai mari beneficii vor avea oamenii, iar, în consecinţă, şi partidele care şi-au asumat sau urmează să-şi asume responsabilitatea asupra actului de guvernare.”

Europa Liberă: Bine, dar probabilitatea e foarte mare ca, în 5 aprilie, aşa cum a anunţat Preşedinţia, domnul Timofti să vină cu candidatura dumneavoastră pentru funcţia de premier. Ce se întâmplă mai departe?

Vlad Filat: „Când se va întâmpla acest lucru, atunci vă voi vorbi despre ce se va întâmpla mai departe. Dar, în mod normal, un candidat desemnat urmează să poarte discuţii, negocieri cu grupurile
Putem să vorbim foarte mult la capitolul realizări, la capitolul irealizări, dar un lucru este cert, că nu a existat o comunicare suficientă care să ducă la discutarea problemelor în actul guvernării...

parlamentare, în vederea creării majorităţii parlamentare şi în vederea investirii unui guvern.

Aceasta înseamnă şi abordări structurale ale guvernului şi ale programului de guvernare ce urmează a fi ajustat şi, desigur, ale condiţiilor în care guvernarea, în general, trebuie să funcţioneze. Şi, în acest sens, un element cheie, care urmează a fi discutat şi asupra căruia trebuie să convenim, ţine de comunicare.

Noi putem să vorbim foarte mult la capitolul realizări, la capitolul irealizări, dar un lucru este cert, că nu a existat o comunicare suficientă care să ducă la discutarea problemelor în actul guvernării şi sigur la identificarea acestor probleme şi a soluţiilor. Şi aici urmează să discutăm şi să identificăm soluţii, la nivel de asigurare a unui dialog eficient.”

Europa Liberă: Mulţi îşi pun întrebarea: după o confruntare deschisă între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, poate să existe o următoare guvernare eficientă?

Vlad Filat: „Eu nu ştiu cine sunt acei mulţi. Dar eu regret că ceea ce s-a întâmplat, pe parcursul timpului în Republica Moldova, se abordează ca fiind un conflict dintre două persoane. Eu nu am pretenţie la nicio persoană. Tot timpul am atenţionat şi am intervenit, când au fost probleme de sistem, atunci când instituţiile nu şi-au făcut treaba şi când instituţiile au înţeles că trebuie ori să nu intervină, ori să intervină în interes îngust, inclusiv de partid. De aceea, discuţiile, la ora actuală, şi pe viitor nu vor purta caracter individual.

Eu îmi doresc ca discuţiile noastre – şi asupra acestui fapt voi insista – să poarte caracter structural şi sistemic, pentru că obiectivul pe care îl urmăresc este crearea instituţiilor funcţionale în Republica Moldova, independente de orişice persoană, în pofida numelui pe care îl poartă unul sau altul, meritele pe care le are în trecut, în prezent sau pe care le va avea în viitor. Pentru că doar aşa noi vom proteja cetăţeanul de excesul care este prezent din partea politicului şi vom stăvili interesele înguste de partid, în administrarea unor proces de interes naţional.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că trebuie să îţi asumi programul de guvernare şi să porţi toată responsabilitatea pentru ca acesta să fie dus la bun sfârşit. Pe de altă parte, ceea ce a încurcat, pe parcurs, guvernării până acuma au fost anexele la programul de guvernare, iar partajarea funcţiilor se interpretează oricum ca elemente de şantaj în cadrul coaliţiei de guvernare. Cum scăpaţi de această meteahnă?

Vlad Filat: „Nu aceasta a fost o problemă. Pentru că, dacă aceste instituţii, chiar fiind partajate, îşi făceau datoria, prin intermediul
Un guvern poate fi funcţional doar atunci când are acoperire politică, are sprijin politic.

conducătorilor, eu vreau să vă spun că noi nu aveam discuţii contradictorii.

Până la urmă, acest „dacă” ţine şi de lecţiile pe care trebuie să le învăţăm. Aţi vorbit anterior despre un eventual guvern tehnocrat. Nu veţi întâlni nicăieri în lume, într-o ţară democrată, să existe aşa-numite guverne tehnocrate.

Guvernul este expresie politică, care are la bază votul cetăţeanului, în cadrul scrutinelor electorale. Un guvern poate fi funcţional doar atunci când are acoperire politică, are sprijin politic. De aceea activitatea în executiv nu trebuie să fie una politică, trebuie să fie una care reiese din programul de guvernare, din agenda de reforme, dar sprijinul politic, pentru a avea asemenea activitate este absolut necesar.

De aceea, dacă este să vă răspund care este perspectiva unui guvern tehnocrat – şi nu am să mă refer la votarea lui, cu toate că şi aici mie mi se pare că şansa este zero, dar să ne închipuim că ar fi posibil să fie investit un asemenea guvern – sigur, perspectiva realizării programului de guvernare este iarăşi egală cu zero. Pentru că niciun partid, care nu-şi asumă direct, prin reprezentanţii săi, actul de guvernare, nu va acoperi, prin vot în Parlament, deciziile care presupun complicaţii electorale.

În Parlament, ulterior, toţi se vor goni, pentru a acumula simpatii din partea cetăţenilor, prin populisme, prin oferte foarte atractive, fără acoperire financiară şi fără viziune de viitor, în schimbul asumării responsabilităţii faţă de proiectele iniţiate de către guvern. De aceea putem să discutăm iarăşi foarte mult, dar practic este fără perspectivă această discuţie.”

Europa Liberă: Bine, dar atunci când se zice că Procuratura aparţine PD-ului, SIS-ul aparţine PL-ului, Ministerul de Interne – PLDM-ului, aici mi se pare că nu ar trebui să fie dominanta politică. Acei care sunt în fruntea acestor instituţii sunt exponenţii anumitor formaţiuni politice.

Vlad Filat: „Eu aş ruga să nu punem în acelaşi coş instituţiile guvernamentale şi cele care sunt sub control parlamentar. Este firesc că un ministru trebuie să aibă acoperire politică, că tot se insistă asupra Ministerului de Interne. Mai mult ca atât, eu vreau să vă spun că nu întâmplător noi am numit în această funcţie o persoană din afara partidului şi în premieră un civil. Nu întâmplător, în urma reformei, a fost instituit Inspectoratul General de Poliţie, care este separat de Ministerul de Interne şi care trebuie să gestioneze treburile poliţieneşti, iar Ministerul de Interne – să elaboreze şi să promoveze politici în domeniu. Or, dacă este să trecem la instituţiile pe care le-aţi invocat, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratura Generală, CNA şi aşa mai departe, sigur aceste instituţii trebuie să fie depolitizate, pentru că atribuţiile funcţionale ale acestor instituţii depăşesc cu mult abordarea pe care o are în gestiune un minister sau altul.

Procuratura Generală este conducătorul anchetei, în general, şi deţine
Am enunţat obiectivul nostru de depolitizare a acestor instituţii şi vom insista asupra acestui fapt.

drept exclusiv în acest sens. Deci aici nu poate să aibă o abordare îngustă. Serviciul de Informaţii şi Securitate, la fel, este vorba de securitatea naţională. Iar lupta cu corupţia vizează, de fapt, toate instituţiile, nu doar instituţii din anumite partide politice, cu delegare, să-i spunem aşa. Dacă este să concretizăm la această întrebare.

Noi am enunţat obiectivul nostru de depolitizare a acestor instituţii şi vom insista asupra acestui fapt. Modalitatea în care urmează a fi promovate persoane în funcţiile respective şi criteriile pe care trebuie să le întrunească aceste persoane sigur trebuie să fie unele speciale. De aceea calităţile profesionale, morale şi aşa mai departe, trebuie să fie determinante.”

Europa Liberă: A propos, în fruntea Procuraturii Generale va ajunge o persoană până la alegeri, indiferent că acestea vor fi anticipate sau ordinare?

Vlad Filat: „Dreptul pentru a propune candidat la funcţia de procuror general, conform Constituţiei, îl are preşedintele Parlamentului. Sigur, noi nu putem susţine ceea ce am văzut până acuma la nivel de candidat. Argumentele, în acest sens, le-am făcut publice.”

Europa Liberă: Un alt concurs, o altă candidatură?

Vlad Filat: „Vedeţi că alt concurs nu este unul obligatoriu, pentru că, până la urmă, preşedintele Parlamentului nu este obligat şi nimeni nu-l poate obliga în a organiza un concurs sau altul.”

Europa Liberă: Da, dar preşedintele Parlamentului a zis că vine Legislativ cu orice candidatură va fi desemnată de către comisia care organizează concursul.

Vlad Filat: „Este adevărat, a făcut această declaraţie, dar eu nu văd cum dânsul ar putea să propună acest candidat Parlamentului. Ar însemna şi o asociere cu această persoană. Dar, mă rog, este dreptul preşedintelui Parlamentului. În cazul în care preşedintele Parlamentului va veni cu un candidat la funcţia de procuror general, iar noi vom considera că are calităţile profesionale, morale necesare, ca să fie procuror general, noi vom vota. În caz contrar, sigur, noi nu vom vota pentru un alt candidat. Aceasta presupune că şi consultările necesare trebuie să fie.”

Europa Liberă: Vă întrebam: până la alegeri?

Vlad Filat: „Nu este un termen care să oblige Parlamentul să voteze pentru procurorul general. De aceea este la latitudinea preşedintelui Parlamentului şi la latitudinea Parlamentului în întregime.”

Europa Liberă: Faptul că s-a găsit consens şi s-a votat pentru candidatura domnului deputat Popa în funcţia de judecător la Curtea Constituţională lasă să se înţeleagă că totuşi AIE poate fi resetată?

Vlad Filat: „Este prea simplu să gândim aşa. În primul rând, domnul Popa întruneşte condiţiile necesare pentru a fi un bun judecător la Curtea Constituţională. Are pregătirea necesară şi experienţa necesară. Votul pentru dumnealui a fost poate un pic straniu pentru mulţi, cumva grăbit fiind. De aceea, având în vedere calităţile dumnealui şi având în vedere că este nefuncţională Curtea Constituţională, la ora actuală, s-a luat această decizie.”

Europa Liberă: Acum urmează să mai aveţi o rundă, poate două de întrevederi cu şeful statului. Ce vreţi să obţineţi de la aceste discuţii cu preşedintele Timofti? Negociatorii şi-au încheiat mandatul. Acum soarta viitoarei guvernări e în mâinile celor 3 lideri, unii zic 4.

Vlad Filat: „Noi am făcut expunerea noastră vizavi de situaţia creată, în cazul dat, către şeful statului. Domnul preşedinte ştie în detalii care este viziunea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Deci dumnealui, probabil, va mai avea nevoie de o întâlnire cu fracţiunile şi va lua decizii.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb – dacă totuşi veţi accepta să fiţi candidat pentru funcţia de premier – veţi pune anumite condiţii?

Vlad Filat: „Eu aş spune altfel. Nu este vorba de condiţii. Este vorba de modul în care urmează să fie format şi să funcţioneze guvernul. Şi asupra acestui mod eu voi insista.”

Europa Liberă: Dar în ce constă acest mod?

Vlad Filat: „Când vom ajunge la acest moment, vom vorbi. Este prea devreme. Şi eu vă mulţumesc pentru întrebarea pe care aţi dat-o: „Dacă veţi accepta”. Vedeţi că, până la urmă, toată lumea s-a pierdut în discuţii precum că să fie Vlad Filat candidat la funcţia de prim-ministru sau să nu fie. Nimeni nu s-a gândit, măcar pentru o clipă, dacă eu voi accepta acest lucru. Şi vreau să vă spun că eu sigur nu voi accepta să fiu prim-ministru în orice condiţie sau în condiţii impuse, care să ducă la paralizarea activităţii primului ministru sau a guvernului. Dar despre aceasta deja urmează să discutăm pe viitor.”
XS
SM
MD
LG