Linkuri accesibilitate

ERATĂ: Declarația lui Štefan Füle despre liberalizarea vizelor


Comisarul european, miercuri, la conferinţa de presă de la Bruxelles.


Ieri la Bruxelles corespondentul Europei Libere l-a întrebat pe comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate Štefan Füle cât de realist este obiectivul liberalizării vizelor europene pentru moldoveni, date fiind conflictul transnistrean și prezența trupelor rusești în stânga Nistrului.

Răspunsul d-lui Füle a apărut din păcate inclusiv pe site-ul Europei Libere răstălmăcit, în sensul că Uniunea Europeană ar condiționa liberalizarea vizelor pentru moldoveni de rezolvarea conflictului transnistrean.

Dl Füle nu a spus acest lucru, ci că odată ce se va rezolva conflictul, transnistrenii vor beneficia și ei, ca și cei din dreapta Nistrului, de regimul fără vize.

Ne cerem scuze pentru greșeală și publicăm integral răspunsul dlui Füle și înregistrarea audio în limba engleză.

„[Obiectul liberalizării vizelor] este la fel de realist ca pentru toți ceilalți parteneri ai noștri. Există căi de a răspunde îngrijorărilor pe care le-ați menționat.

Vreau să spun că mă refer la Moldova și pentru că deocamdată ea este singurul partener care a reușit să încheie cu succes prima fază a planului de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, și intră acum în a doua fază, când atenția noastră nu se va mai concentra, ca în trecut, asupra adoptării cadrului legislativ, ci asupra aplicării legislației.

Nu pot să vă ofer un calendar al următorilor pași, știu ce trebuie făcut înainte ca cetățenii Moldovei să poată beneficia de regimul liberalizat de vize vis-a-vis de țările din spațiul Schengen și sper, spre binele locuitorilor din Transnistria, că soluția chestiunii transnistrene va fi găsită curând, pentru că cu cât mai repede va fi găsită, cu atât mai repede toți cetățenii trăitori în Moldova vor putea beneficia de regimul fără vize”.
XS
SM
MD
LG