Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Eu nu văd alternativă la actuala formulă de guvernare


Vladimir Filat
Vladimir Filat

Primul ministru demisionar, în dialog cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Criza politică poate lua alte proporţii decât cele la care s-a ajuns astăzi?

Vlad Filat: „Niciodată nu a fost să fie cunoscut răul absolut sau binele absolut. Este suficient de grav ceea ce avem la ora actuală în Republica Moldova, mai cu seamă că nu există o claritate asupra evoluţiei procesului politic din ţara noastră. Oricum, pe de o parte, poziţia partidelor a fost expusă. Nu ştiu dacă toţi au fost sinceri, atunci când şi-au expus poziţiile. Cel puţin, colegii negociatori din partea Partidului Liberal Democrat participă în aceste negocieri, având mandat şi având obiectiv foarte clar: identificarea compromisului rezonabil, în baza căruia să asigurăm guvernare democratică Republicii Moldova, până la alegerile parlamentare ordinare. Aceasta ar însemna oferire de posibilitate de a duce la bun sfârşit acţiunile care au fost începute şi asupra cărora s-a muncit atât de mult. Nu vorbesc doar de acorduri care urmează a fi semnate, nu vorbesc doar de procese integraţioniste sau de reintegrare a ţării. Vorbesc de proiecte care vizează în modul direct şi practic cetăţenii Republicii Moldova. Aceasta este şi construcţia de şcoli, construcţia de spitale, drumuri, apeducte, ducerea la bun sfârşit a proceselor care vizează inclusiv majorarea salariilor şi pensiilor. Dar pentru aceste realizări, avem nevoie de guvernare. Aceasta înseamnă că avem nevoie de o majoritate parlamentară, care să acorde sprijin politic unui guvern funcţional.”

Europa Liberă: Ar putea fi schimbată această majoritate parlamentară?

Vlad Filat: „Eu nu văd alternativă actualei formule de guvernare, din simplul motiv că în Parlament avem, pe de o parte, aceste 3 partide care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, avem Partidul Comuniştilor, care s-au pronunţat foarte clar, vehement că obiectivul lor este organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Şi de aceea, dacă ne dorim să evităm aceste alegeri anticipate, sigur trebuie ca aceste 3 partide să aibă înţelegere. Şi această înţelegere trebuie să fie în numele ţării, dar nu în numele unui partid sau altui, cu respectarea inclusiv a deciziilor partidelor care sunt luate, la nivel de for decizional.”

Europa Liberă: Unele voci spun că ar putea fi creată o altă majoritate parlamentară, fără PL, cu voturile celor neafiliaţi.

Vlad Filat: „Eu nu văd cum ar putea fi realizată această idee, mai cu seamă că avem un program de guvernare, de la care, cel puţin, eu şi colegii din partidul pe care îl conduc nu vom devia. Deci, la nivel de obiective programatice şi la nivel de acţiuni care vizează Republica Moldova, noi nu avem cum să facem modificări. De aceea aceste angajamente au fost luate de către aceste 3 partide şi aceste 3 partide trebuie să găsească raţiune, capacitate, înţelepciune, în realizarea unui compromis, pentru a duce la bun sfârşit obiectivele programate. În caz contrar, vom avea o situaţie neplăcută, nedorită, de a organiza alegeri anticipate în ţară.”

Europa Liberă: Aţi răspuns la întrebarea cine e vinovat de declanşarea crizei politice?

Vlad Filat: „Eu nu cred că acum trebuie să facem concurenţă în a oferi răspunsuri la anumite situaţii. Cine a avut să înţeleagă a înţeles, cine nu – va avea timp suficient în perioada de viitor. Acuma eu cred că nu trebuie să pierdem energie în a ne număra rănile sau în a ne antrena într-o competiţie sterilă, plasând responsabilitatea de pe unii pe alţii. Odată ce s-a ajuns aici, responsabilitatea este sigur a tuturor, într-o măsură mai mare sau mai mică. Aici vom oferi răspunsuri, probabil, mai târziu. Acum trebuie ca energia pe care o mai avem să o concentrăm în a identifica soluţii, în a rezolva probleme, dar nu în a le amplifica.”

Europa Liberă: Dar, dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, iarăşi fiecare va încerca să dea vina pe celălalt. Cine se va face vinovat?

Vlad Filat: „Ferească Dumnezeu, dar, dacă aşa va fi să fie, în cazul alegerilor anticipate, vor învinge cei care vor oferi oamenilor soluţii la probleme, dar nu plasând responsabilităţi sau plângându-se pe un oponent politic sau altul. Oamenii vor ca politicienii să aibă capacitatea în a le rezolva problemele cu care se confruntă, dar nu în a discuta despre problemele cu care se confruntă ei.”

Europa Liberă: Dar de ce a ajuns acest şantaj reciproc să devină o cutumă a clasei politice din Republica Moldova? Pentru că elementele de şantaj au fost până acum folosite de către partenerii cu care aţi creat această coaliţie.

Vlad Filat: „Este adevărat. Şi, din păcat, această stare se perpetuează pe parcursul timpului. Eu mă simt foarte şi foarte responsabil că, după trei ani şi jumătate de guvernare, constatăm că aceleaşi metode, folosite pe timpul guvernării comuniste, sunt folosite într-o manieră foarte brutală şi în această perioadă de timp. Înseamnă că mai avem să muncim mult şi la capitolul cultură politică, şi la capitolul respect în faţa legii. Mai avem să muncim mult şi în ceea ce ţine de forţa de care are nevoie societatea civilă – ar trebui să intervină în momente critice pentru ţară – rolul presei. Ne-am bucurat când au apărut mai multe posturi de televiziune, dar acuma, dacă este să constatăm, nu înseamnă că am obţinut mai multă libertate în expunere, nu înseamnă că am obţinut mai mult pluralism în expunere şi informare. Dar avem parte şi de foarte multă manipulare. Deci această situaţie ne arată foarte clar cât mai avem să muncim. Şi acest cât de mult nu se referă doar la clasa politică. Este o sarcină care stă în faţa fiecărui cetăţean. La ora actuală, ca niciodată, avem nevoie de o societate solidară.”

Europa Liberă: Ceea ce v-a unit a fost şi rămâne acest parcurs european al Republicii Moldova. Pe de altă parte, se pare că fiecare din cei 3 actori care aţi constituit AIE înţelege în felul propriu această integrare europeană sau, din contra, au apărut eurosceptici şi eurooptimişti.

Vlad Filat: „Această situaţie, când avem schimbări de atitudini şi, cel puţin, în expresii schimbări de mesaj, are legături directe cu această instabilitate politică. Unii politicieni deja sunt, într-un fel, în campanie electorală. Eu spuneam şi astăzi, în cadrul comunicării pe care am avut-o, împreună cu ambasadorul Dirk Schuebel, că procesul de integrare europeană nu trebuie să servească ca un instrument electoral, pentru că acest proces de integrare europeană, în primul rând, este vital pentru ţară şi el trebuie să întrunească acel consens naţional.”

Europa Liberă: Dar el poate să se prăbuşească?

Vlad Filat: „Nu cred, pentru că aci nu este vorba doar de politicieni, este vorba de cetăţeni care îşi doresc acest destin european. Şi eu sunt absolut sigur că vor taxa direct şi foarte dureros pe toţi cei care speculează cu acest proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Comuniştii insistă tot mai mult pe ideea că parafarea şi semnarea celor 3 acorduri moldo-comunitare e pusă sub semnul întrebării.

Vlad Filat: „Dacă unii, probabil, sunt în campanie electorală, comuniştii, cu certitudine, deja sunt în campanie electorală şi desigur nu au niciun interes să scoată în evidenţă lucrurile bune care se întâmplă în Republica Moldova. De aceea, ei vor scoate în continuare în evidenţă doar lucruri negative şi vor contesta orice realizare. Aici nu mă miră acest comportament al lor. Doar că, dincolo de faptul că sunt în opoziţie, ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Şi atunci când este vorba de interesul ţării, nu cred că trebuie să aibă loc speculaţii, abordarea aceasta atât de cinică vizavi de acest interes naţional.”

Europa Liberă: Şi totuşi Vladimir Voronin declară că, în cazul în care nu vor avea loc anticipate, PCRM este gata să declanşeze revoluţie. Aceste chemări la proteste stradale nu sunt străine pentru formaţiunea din opoziţie. Până unde se va merge şi ce se va obţine astfel?

Vlad Filat: „Orice solicitare trebuie să aibă la bază sens. Atâta timp cât nu a fost finalizat procesul politic, în vederea investirii unui nou guvern, toate aceste solicitări sunt, pe de o parte, premature, pe de altă parte, sunt stranii. Nimeni nu poată să impună partidelor politice să procedeze într-un fel sau altul. Nu poate Partidul Comuniştilor să spună partidului pe care îl conduc cum să procedăm, pentru că, în cazul dat, ei au o opţiune, noi avem cu totul altă opţiune. Dânşii consideră că alegerile anticipate sunt o soluţie pentru ţară. Noi considerăm că trebuie să găsim formula în baza căreia să continuăm guvernarea, nu doar ca să ne menţinem în funcţii, dar pentru a duce la bun sfârşit toate acele proiecte la care m-am referit la început de interviu.”

Europa Liberă: Să chemi la revoluţie ce înseamnă?

Vlad Filat: „În aceşti trei ani şi jumătate, am asigurat ordine în ţară şi în continuare ordinea publică va fi asigurată. Orice chemări la acţiuni ilegale vor fi curmate şi sancţionate, aceasta ca să fie clar pentru toată lumea. În rest, sigur, acţiuni de protest sunt prevăzute şi de norma legală. Dacă vor să protesteze, să protesteze. Aici nimeni nu poate să le interzică. Doar că eu sunt sigur că sunt foarte mulţi cetăţeni care sunt pregătiţi să iasă şi ei într-o acţiune, nu de distrugere, dar de consolidare, prin care să ceară clasei politice să asigure continuarea parcursului european, să asigure ordinea în ţară, să asigure ca instituţiile statului să fie funcţionale, ca cei care încalcă legea să fie traşi la răspundere şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: S-ar putea ajunge la confruntare între aceste două tabere?

Vlad Filat: „Eu nu cred că s-ar ajunge până aici, doar că, spunând aceste lucruri, vroiam să ajung la situaţia în care aceste discuţii trebuie să fie la nivel de polemică şi ulterior de luare a deciziilor în instituţiile statului, fie în Parlament, ulterior în guvern şi aşa mai departe. Nu este obligatoriu ca aceste solicitări să fie făcute în piaţă. Dar ceea ce ţine de conflictul la care ne referim în toată această discuţie, el este prezent în societate, chiar dacă nu există confruntarea directă, dar ea este şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Prea multă ură a fost revărsată asupra oamenilor, în această perioadă de timp. Eu foarte des sincer mă gândesc cum de rezistă oamenii la o asemenea presiune de informaţie negativă, este foarte greu. Este foarte greu pentru un om pregătit să discerne adevărul de manipulare.”

Europa Liberă: Ce şanse daţi totuşi formării unui nou cabinet de miniştri?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, eu am reuşit în viaţă, pentru că am crezut în ceea ce fac. Deci eu nu am aici scopuri ascunse. Eu cred că Republica Moldova are şansă şi că această şansă nu trebuie să fie ratată.”

Europa Liberă: Ce mai poate fi salvat, ca să nu se ajungă la ratarea şansei?

Vlad Filat: „Trebuie să găsim acel compromis în baza căruia partidele, mă refer la Partidul Liberal Democrat din Moldova, la Partidul Democrat şi Partidul Liberal să găsească, poate chiar şi în detrimentul intereselor de partid, o formulă în baza căreia să fie investit un guvern, ca în următorii aproape doi ani de zile, până la următoarele alegeri parlamentare, să se muncească în ţara noastră şi să se implementeze acele proiecte importante la care m-am referit.”

Europa Liberă: Va fi un nou procuror, nu va fi? Cât e de greu să fie cu brio petrecut acest concurs despre care s-a anunţat şi care iată că astăzi a şi demarat?

Vlad Filat: „ Ca să fiu sincer, cunosc prea puţin despre acest concurs. Nu a fost unul discutat sau decizia vizavi de organizarea acestui concurs nu a fost consultată în Alianţă sau în alt format. Pot să vă spun doar un lucru, că fracţiunea Partidului Liberal Democrat va vota doar pentru un procuror general, care are calităţile profesionale, morale necesare pentru a fi un procuror care să respecte legea, nu interesele de partid, de grup sau personale. Să respecte legea. Pentru un asemenea procuror vom vota.”

Europa Liberă: Admiteţi că, din candidaturile existente, una să aibă şanse să ajungă în fotoliul de procuror?

Vlad Filat: „ Nu este obligatoriu. Deci acest concurs nu este prevăzut nici într-o normă legală. Este un exerciţiu pe care l-a organizat preşedintele Parlamentului. Este şi dreptul dânsului, având drept exclusiv, conferit prin normă constituţională, de a înainta candidatul la funcţia de procuror general, dar acest concurs nu-l obligă să înainteze pe cineva din cei care au depus aceste dosare. Pe mine mă miră numărul mic de candidaţi care au dorit să participe la acest concurs. De aceea, nu este exclus ca preşedintele Parlamentului să vină cu o cu totul şi cu totul altă candidatură, care nici nu a fost în cadrul acestui concurs sau nici nu s-a discutat. Încă o dată, este important ca această candidatură să respecte rigorile despre care am vorbit, sub aspect profesional şi moral.”

Europa Liberă: PLDM insista pe varianta că, atunci când se organizează concurs, se pot selecta cei mai potriviţi şi cei mai la locul lor oameni.

Vlad Filat: „ Este adevărat. Noi propuneam să fie modificată legislaţia, care să prevadă exact cum poate fi organizat un concurs, cine organizează. Spre exemplu, mie nu mi-e clar cum reprezentantul unui partid politic poate să organizeze, într-o manieră echidistantă, un concurs pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general. Deci sunt lucruri, care urmează a fi discutate.”

Europa Liberă: Nu ştiu acum cum se interpretează această propunere a fracţiunii PCRM de a-l demite şi pe speaker-ul Parlamentului din funcţia pe care o deţine. E o provocare pentru PLDM?

Vlad Filat: „ Nu cred că este o provocare. Este o situaţie pe care trebuie să o discutăm foarte serios la partid şi să decidem. Şi această decizie urmează să fie luată nu în a satisface dorinţele şi scopurile Partidului Comuniştilor, dar pentru ca să fie o decizie asumată raţional. Mâine vom avea şedinţă la partid. Vom discuta foarte serios această situaţie şi vom lua o decizie. ”

Europa Liberă: Rolul de mediator pe care şi l-a asumat, şi conform Constituţiei, şeful statului, domnul Timofti, îl vedeţi cu sau fără succes? Când vă întâlniţi cu preşedintele ţării?

Vlad Filat: „ Dacă domnul preşedinte, Nicolae Timofti, nu-şi exercita mandatul, aşa cum prevede şi norma constituţională, dar şi funcţia, ca şi spiritul ei, noi acum nu vorbeam despre speranţă, nici despre perspective. De aceea domnul preşedinte ne-a oferit această speranţă că vom reuşi să ne înţelegem. Dânsul a făcut tot ce este omeneşte posibil, ca să asigure calmul necesar, în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut, în prezenţa dumnealui, dar şi separat. Discuţiile pe care le avem sunt foarte importante. Este un obiectiv asumat de către domnul preşedinte. Şi eu vreau să vă spun, fără a exagera, dânsul face tot ce este omeneşte posibil pentru ca acest lucru să se întâmple.”
XS
SM
MD
LG