Linkuri accesibilitate

„Politicienii moldoveni să se gândească la interesele ţării şi ale cetăţenilor, nu la interesele de partid.”


Valentina Ursu în dialog cu Dirk Schuebel, șeful Delegației Europene la Chișinău.


După ce alianţa de guvernare de la Chişinău a fost spartă, demisia guvernului Filat a fost doar o chestiune de timp. Criza politica de la Chişinău ar putea lua sfârsit. Candidatul la șefia Guvernului de la Chișinău ar putea fi anunțat nu peste mult de către presedintele Nicolae Timofti. Corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu a discutat cu șeful Delegației Europene în Moldova Dirk Schuebel despre evoluțiile de pe scena politică moldovenească.

Europa Liberă: Demnitarii europeni lasă să se înţeleagă că aşteptările Bruxelles-ului sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău care să garanteze stabilitate şi continuitate a eforturilor atât de reformă în plan intern, cât şi de apropiere de Uniunea Europeană. Totuşi, ce înseamnă pentru destinul Republicii Moldova perpetuarea actualei crize politice?

Dirk Schuebel:
„Încep prin a spune că, desigur, neînţelegerile în cadrul unei coaliţii, într-o democraţie, nu sunt ieşite din comun. Ele sunt prezente în alte state şi chiar în statele europene. Însă cel mai important lucru este felul în care sunt depăşite aceste crize. Cu siguranţă respectul între părţi trebuie menţinut şi, din păcate, se pare că despre aceasta s-a uitat în cadrul discuţiilor din ultimile săptămâni. Da, există o criză politică însă există şi şansa ca această criză politică să fie depăşită, dacă toate părţile fac eforturi.”

Europa Liberă: Guvernarea de coaliţie în perioada de tranziţie este inevitabilă, dar condiţia principală este ca ea să aibă un proiect de realizat. De ce la Chişinău aceasta guvernare de coaliţie scârţie?

Dirk Schuebel: „Pentru noi, pentru Uniunea Europeană, este importantă continuarea reformelor începute şi vreau să menţionez că noi susţinem statul Republica Moldova şi cetăţenii săi. Noi nu susţinem partide politice sau lideri politici. Pentru noi este foarte importantă reinstalarea stabilităţii politice, astfel încât să putem continua reformele ambiţioase începute şi procesul ambiţios pro-european. Desigur, Uniunea Europeană va fi foarte încântată să susţină şi pe viitor acest proces de reforme, desigur, dacă va continua.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că chiar dacă liderii AIE vor găsi limbaj comun, dar nu vor schimba sistemul economic şi regimul politic, ţara va fi condamnată la stagnare. Dvs. ce credeti?

Dirk Schuebel:
„Cum am spus mai devreme, pentru noi este foarte importantă crearea unei noi majorităţi stabile în Parlament, astfel încât aceasta să poată forma un nou Guvern pentru ca reformele începute să poată continua. Nu este un secret că relaţiile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană au evoluat considerabil în ultimii trei ani şi ceva. Astăzi este foarte important ca reformele din interiorul ţării să fie abordate cu mai multă seriozitate decât până acum.”

Europa Liberă: Republica Moldova ca şi stat a ajuns în pragul falimentului?

Dirk Schuebel:
„Nu sunt de această părere, absolut! Eu cred că Republica Moldova a înregistrat un progres considerabil în ultimul timp, suntem mândri că am putut contribui la acest proces şi nu cred că ar trebui să privim pesimişti spre viitor. De asemenea, cred că toţi actorii politici ar fi bine să se gândească în primul rând la populaţie, adică la ce este mai bun pentru cetăţeni şi nu pentru propriul partid.”

Europa Liberă: Credeti ca aşa-numitul algoritm de repartizare a funcţiilor între cele trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană a dus, de fapt, la oligarhizarea puterii în stat?

Dirk Schuebel: „Este o întrebare care se referă la deciziile interne ale ţării şi anume la cum sunt distribuite funcţiile în cadrul unei coaliţii. Este un lucru absolut normal, practicat şi în alte state europene, că posturile de ministru sunt împărţite în baza unui algoritm, în funcţie de rezultatele alegerilor. Ceea ce ar trebui să se evite, cred eu, este politizarea altor funcţii, care nu sunt guvernamentale, instituţii care ar trebui să fie, de fapt, neutre, şi care ar trebui să acţioneze ghidându-se doar de Constituţie şi de legile Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cine şi ce poate să-i împace pe Filat, Lupu şi Ghimpu?

Dirk Schuebel:
„Cred că pot face acest lucru doar împreună. Pentru noi nu este important ce configuraţie va avea noul Guvern, noi avem nevoie de o majoritate stabilă care are un angajament în faţa Uniunii Europene, în faţa procesului de reforme şi este pentru continuarea procesului de integrare europeană a ţării, astfel încât să fie atinse toate obiectivele ambiţioase pe care ni le-am propus, astfel încât Sumittul de la Vilnius să fie un eveniment de succes pentru relaţia dintre UE şi Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce e mai bine pentru Republica Moldova – AIE-3 sau alegeri parlamentare anticipate?

Dirk Schuebel:
„Ca diplomat trebuie să menţin o poziţie neutră, prin urmare vă rog să îmi permiteţi să nu răspund la această întrebare. Am spus mai devreme ce este important pentru Uniunea Europeană. De asemenea, Republica Moldova a fost vizitată în ultima perioadă de foarte mulţi politicieni, miniştri şi prim miniştri europeni care şi-au exprimat foarte clar poziţiile. Ca diplomat în această ţară nu aş dori să ofer sfaturi. Pentru noi este important ca reformele să continuie şi astfel să putem deveni mai apropiaţi.”

Europa Liberă: Comisarul european pentru Extindere şi Politică de vecinătate Štefan Füle scria pe contul sau de Twitter că liderii de la Chişinău trebuie să renunţe la emoţii şi să pună pe primul loc interesul naţional. Dvs cum vedeţi aceste interese de partid?

Dirk Schuebel: „Am menţionat şi în interviurile anterioare că, uneori, din păcate, avem impresia că interesele de partid prevalează asupra intereselor naţionale. Eu cred că această criză e încă un exemplu că situaţia trebuie depăşită, astfel încât politicienii moldoveni într-adevăr să se gândească la interesele ţării şi ale cetăţenilor, nu la interesele de partid.”

Europa Liberă: Factorul extern poate influenţa asupra depăşirii situaţiei de criză politică de la Chişinău?

Dirk Schuebel:
„Noi suntem într-o poziţie în care observăm cu atenţie procesul, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Au avut loc mai multe întâlniri, ştiţi că ieri dl Mihai Ghimpu a fost la Bruxell-es şi s-a întânit cu dl Fule. Noi ascultăm pe fiecare şi încercăm să înţelegem poziţiile diferitor partide, ale diferitor lideri politici. Un lucru e cert: rezolvarea crizei politice este, în primul rând, în mâinile politicienilor moldoveni şi ei trebuie să găsească soluţia cum să depăşească această criză cât mai repede.”

Europa Liberă: Pe cât de esențial este ca, la Vilnius, la reuniunea Parteneriatului Estic, Moldova să poată parafa acordurile moldo-comunitare? Şi să ne spuneţi dacă o eventuală nesemnare a acestor acorduri ar însemna un pas înapoi?

Dirk Schuebel:
„Eu cred că, în continuare, ne putem aştepta la un summit foarte optimist. În prezent, la Bruxelles, au loc negocierile asupra Acordului de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat. De asemenea, joi va avea loc o nouă rundă de discuţii asupra Acordului de Asociere, sunt optimist că putem merge mai departe, poate chiar vor fi încheiate negocierile privind Acordul de Asociere în această săptămână, rămâne de văzut. Cred că ar trebui să aşteptăm rezultatele acestor discuţii pentru a defini anumite obiective pentru summit-ul de la Vilnius, însă din capul locului cred că va fi un summit de succes şi chiar dacă nu vor fi parafate aceste Acorduri, trebuie să recunoaştem că Republica Moldova a reuşit să le negocieze într-un timp record în comparaţie cu alte state, de aceea cred că ţara ar trebui să fie mândră de toate câte le-a atins în relaţia sa cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Destrămarea AIE risipeşte „istoria de succes” a Parteneriatului Estic sau, totuşi, Moldova mai rămâne această poveste de succes?

Dirk Schuebel: „Nu cred că ar trebui, din cauza unor crize politice de moment, să uităm de toate obiectivele pe care am reuşit să le atingem în ultimii trei ani şi ceva. Eu am avut norocul să fiu martorul acestor schimbări în bine şi a apropierii relaţiei între Moldova şi UE. Eu cred că atât dl Jose Manuel Barroso, dna Angela Merkel, şi alţi înalţi politiceni europeni nu au vizitat întâmplător Republica Moldova. Ei nu ar fi venit aici dacă ţara Dvs nu ar fi pe calea reformelor, pe calea pro-europeană.”

Europa Liberă: În această situaţie de criză ce rol poate şi trebuie să joace şeful statului, Dl. Nicolae Timofti?

Dirk Schuebel:
„Preşedintelui, potrivit Constituţiei, îi revine un rol foarte important. Şi el ar trebui să aibă un rol decisiv în crearea unei majorităţi stabile în Parlament cât mai repede posibil.”

Europa Liberă: Prabuşirea coaliţiei pro-europene se răsfrânge asupra dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol?

Dirk Schuebel:
„Este clar că acum foarte mulţi politicieni sunt prinşi în discuţi intense despre situaţia din Parlament. Oricum, eu nu am impresia că Transnistria a fost uitată şi chiar recent am avut o întâlnire cu fostul vice premier Eugen Carpov şi părerea mea este că partea moldovenească face totul posibil ca următoarea întâlnire de la Odesa să fie una de succes.”

Europa Liberă: Să vă întreb şi despre rolul opoziţiei comuniste în această situaţie incertă?

Dirk Schuebel:
„Opoziţia reprezintă cel mai mare partid politic din Republica Moldova, de aceea este importantă şi includerea lor în acest proces. Nu îmi rămâne decât să îndemn celelalte partide politice să-i implice în discuţii ţinând cont de faptul că, aşa cum am spus, sunt cel mai mare partid politic din ţară. Procesul de reforme este unul inclusiv, ceea ce înseamnă că la el trebuie să ia parte şi opoziţia.”

Europa Liberă: Recent. Comisia de la Veneţia a votat pentru seceră şi ciocan: Interzicerea lor încalcă drepturile omului. Ce urmează?

Dirk Schuebel:
„Am citit cu atenţie recomandările Comisiei de la Veneţia, de asemenea am citit cu mare interes şi interviul Europei Libere cu raportorul Comisiei. Eu cred că este clar că nu s-au respectat toate prevederile atunci când a fost adoptată această lege în vara anului trecut. Acum ţine de Curtea Constituţională să ia anumite recomandări în considerare şi urmează să primim un răspuns din partea Curţii imediat ce va formula o poziţie.”

Europa Liberă: Să revenim la gâlceava din vârful puterii ţi nevoia combaterii corupţiei. Cum vi se pare această luptă cu corupţia în ultimul timp?

Dirk Schuebel: „Cred că evenimentele din ultima săptămână au demonstrat un lucru cu certitudine: că trebuie intensificată lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova. Acuzaţiile mutuale nu au fost foarte utile, însă au arătat că acest flagel trebuie combătut cu mai multă seriozitate. Uniunea Europeană, ca de obicei, este gata să susţină acest proces, desigur, dacă va fi depus un efort serios. De asemenea, în acest proces este importantă evitarea politizării instituţiilor implicate în lupta împotriva corupţiei.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept intrau în contradicţie cu interesele oligarhilor din Moldova?

Dirk Schuebel:
„Nu aş vrea să comentez acest lucru. Cred că cel mai important lucru este lupta împotriva corupţiei. Dacă acest flagel va fi învins, înseamnă că această ţară este pe calea cea democratică.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru politicieni, dar şi pentru simpli cetăţeni?

Dirk Schuebel:
„Dorinţa mea este ca această ţară să reuşească cât mai curând să reinstaleze pacea politică, astfel încât să putem conlucra împreună aşa cum am făcut-o în ultimii trei ani şi ceva, de când sunt în Republica Moldova. Astfel încât să putem vedea că această ţară este una cu adevărat democratică, în care pe prim loc sunt buchia legii, drepturile omului şi democraţia.”

Europa Liberă: Şi pentru ca s-a vorbit mult despre accesarea unor fonduri importante europene pentru realizarea reformelor, dar care deocamdată nu au o finalitate observată de cetăţeni, insist să vă întreb dacă reformele pe moment bat pasul pe loc?

Dirk Schuebel: „Desigur, un guvern de tranziţie poate să facă multe însă nu pe toate, din acest motiv este foarte important ca un nou guvern să fie creat cât mai curând. Astfel încât să poată fi luate decizii importante, să poată fi semnate toate acordurile financiare cu Uniunea Europeană. Am dori ca procesul început să continuie. Zilele trecute am citit în unele ziare că suportul nostru financiar pentru Republica Moldova a fost stopat, acest lucru nu este adevărat, noi continuăm să oferim susţinerea noastră. Desigur noi urmărim cu atenţie situaţia politică din ţară, însă continuăm să oferim tot sprijinul necesar. Există mai multe programe de finanţare care urmează a fi semnate în viitorul apropiat astfel încât resursele financiare necesare pentru continuarea reformelor să poată fi oferite de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Să înteleg că Dvs încă mai credeţi în viitorul European al Moldovei?

Dirk Schuebel:
„Desigur. Fără nicio îndoială.”
XS
SM
MD
LG