Linkuri accesibilitate

20 de ani în R. Moldova: Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional


David Jesse: „oferim burse pentru liceeni, studenţi, masteranzi şi doctoranzi și avem programe destinate profesioniştilor (avocaţi, jurnalişti, primari şi consilieri locali, parlamentari, membri ai societăţii civile).


Organizația Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional, un exemplu de parteneriat public privat, a sărbătorit luna trecută 20 de ani de activitate în Republica Moldova. Diana Răileanu a stat de cu David Jesse, directorul filialei moldovene a acestei organizații care promovează schimbul de experiență între Statele Unite și republicile fostei URSS:

David Jesse: „Consiliile Americane pentru Învăţământ Internaţional au fost fondate acum 40 de ani, reprezentând un schimb de experienţă între profesorii de la Universităţile din SUA şi Universităţile prestigioase din Sankt Petersburg sau Moscova. Iar acum 20 de ani, Departamentul de Stat American a decis oferirea mai multor burse pentru ţările din fostul spaţiu sovietic, burse pentru liceeni, burse universitare, de master, doctorat, etc. Astfel am ajuns în Republica Moldova, iar în 1993 am recrutat primii adolescenţi care să meargă în America, adolescenţi din Bălţi, Cahul, etc. A fost un adevărat şoc pentru ei.”

Europa Liberă: Când spuneţi şoc, la ce anume vă referiţi?

David Jesse:
„Proveneau din mici comunităţi din R. Moldova, din Rezina, Ceadâr Lunga sau Anenii Noi şi brusc s-au trezit în oraşe mari. În plus, au avut parte şi de un şoc cultural. Imaginaţi-vă cum e să mergi la un supermarket cu o suprafaţă de mii de metri pătraţi în urmă cu 20 de ani, când aici aveau parte doar de mici alimentare. Dacă vroiau maioneză, aveau la dispoziţie peste 40 de feluri de maioneză.

De asemenea, a fost un şoc pentru ei să vadă alte relaţii între părinţi şi copii, între elevi şi profesori – asta a fost în urmă cu 20 de ani. În prezent, elevii care merg în SUA, tot au parte de un oarecare şoc cultural, însă diferit de cel de acum două decenii.

Astăzi, tinerii din Moldova văd filme americane, ascultă muzică americană, deci datorită globalizării felul de a trăi american nu mai reprezintă pentru ei ceva necunoscut. E adevărat, însă, că atunci când merg în State sunt uimiţi de multitudinea de oportunităţi care li se pune la dispoziţie. Pentru ei e greu, pentru că vin din Moldova unde pot alege între muzică, şcoală, cursuri de engleză sau karate. Adolescenţii americani sunt întotdeauna în priză, prinşi în diverse activităţi şi e greu să ţii pasul cu ei.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, programele filialei Consiliilor Americane pentru Învăţământ din Republica Moldova cui sunt adresate?

David Jesse:
„Astăzi avem schimburi şcolare, academice şi profesionale. E adevărat că în prezent toate programele noastre au o durată mai scurtă decât în trecut pentru că, tot datorită globalizării, oamenii în Moldova sunt într-o permanentă mişcare. În prezent ne este tot mai greu să găsim participanţi care ar putea merge în SUA pentru 6 luni, un an sau chiar doi ani. Noi în continuare oferim burse pentru liceeni, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. De asemenea, avem programe destinate profesioniştilor, e vorba de avocaţi, jurnalişti, primari şi consilieri locali, parlamentari, membri ai societăţii civile. Problema e că mulţi nu îşi pot permite luxul să lipsească mai mult timp de la birou, unii şefi, din păcate, nu le garantează locul de muncă la întoarcere.”

Europa Liberă: Dar atunci când cei pe care îi instruiţi Dvs au oportunitatea să meargă în SUA şi să obţină acolo o anumită experienţă, anumite abilităţi, cum vă aşteptaţi Dvs ca aceste abilităţi să fie transpuse în viaţă sau la ce vă aşteptaţi să le fie utile aceste experienţe?

David Jesse:
„Atunci când conduc sesiuni de orientare pentru cei care urmează să plece în SUA, indiferent dacă e vorba de parlamentari sau adolescenţi, încerc să le ofer sfaturi astfel încât să obţină cât mai mult de la acest schimb de experienţă. Care este esenţa acestor vizite? De exemplu, dacă eşti un jurnalist care merge în Statele Unite, ceea ce sper eu că vei reuşi este să cunoşti cât mai mulţi colegi americani, să înţelegi ce îi inspiră pe ei, ce îi motivează să rămână în domeniu, cum îşi menţin relaţiile cu sursele, cu şefii, cu colegii de breaslă. Ideea e să vedeţi cum alţii îşi gestionează timpul, bugetul, relaţiile. Dvs decideţi dacă vă place ceva şi dacă puteţi prelua, adapta. Pe de altă parte, chiar sunteţi liber să spuneţi că în Moldova lucruile stau mai bine. Şi acesta este un raspuns. Noi nu vrem să vă îndoctrinăm într-un stil american.”

Europa Liberă: Sunt curioasă dacă cumva şi colegii Dvs din Statele Unite au şi ei ce învăţa de la colegii lor din Republica Moldova?

David Jesse:
„Colegii din Statele Unite pot învăţa, de exemplu, ce înseamnă provocări economice. Aici, în Moldova, în ultimii ani am supravieţuit unui haos economic. Cunosc primari şi profesori care an de an trebuie să facă faţă reducerilor de buget. Colegii mei din America spun: „Oau, majoritatea participanţilor ştiu să se bucure de lucruri mărunte”, iar acest lucru îi inspiră pe mulţi americani.”

Europa Liberă: Şi spre finalul interviului am să vă rog să ne spuneţi despre experienţa Dvs în Republica Moldova. Cum aţi ajuns, aici, în ţară?

David Jesse:
„Am venit în Republica Moldova în 2003, ca voluntar în Corpul Păcii şi după 2 luni de training am mers la sudul Moldovei, în raionul Basarabească, satul Sadaclia. Am stat acolo doi ani, am lucrat cot la cot cu primarul, am învăţat şi limba. Acasă am trei copii: Dănuţ, Nicuşor şi Emilia, cu toţii vorbesc româna şi merg deja la grădiniţă. Tot în Republica Moldova mi-am cunoscut şi soţia – pe Liliana, iar astăzi sunt directorul pe ţară în cadrul Filialei din Moldova a Consiliilor Americane pentru Învăţământ Internaţional.”
XS
SM
MD
LG