miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 02:57

  Moldova

  Preşedintele Nicolae Timofti cere liderilor AIE să păstreze coaliţia de guvernare

  Şeful statului a consultat astăzi opinia unor lideri de ONG asupra eventualelor evoluţii politice.

  Nicolae TimoftiNicolae Timofti
  x
  Nicolae Timofti
  Nicolae Timofti

  Articole pe aceeaşi temă

  Criza politică și compromiterea democrației

  Vitalie Ciobanu: Moldovenii își pierd încrederea în democrație. Acesta este semnalul de alarmă pe care ar trebui să-l recepționeze politicienii.

  Cine (nu) vrea o moțiune de cenzură la Chișnău?

  Igor Boţan: „Componentele Alianţei se află într-un război poziţional, iar opoziţia comunistă nu vrea să fie cea care iniţiază această procedură.”

  Ion Sturza: actualul Parlament trebuie să-și ducă mandatul la bun sfîrșit

  Fostul premier crede că și partenerii externi trebuie sa ajute la depășirea crizei politice din Republica Moldova. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

  „Renegociere de la zero” sau alegeri parlamentare anticipate

  Marian Lupu: „Pasul întâi: demisia necondiţionată a primului ministru Vlad Filat. Pasul doi: sunt disponibil să îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului.”

  Multimedia

  Audio
  • Ce a discutat preşedintele Nicolae Timofti cu reprezentanţii societăţii civile?

  Marja de manevră a preşedintelui Nicolaie Timofti, în contextul actualei crize din Alianţa pentru Integrare Europeană, este limitată la discursuri, îndemnuri, sfaturi. Urmate sau nu de politicienii zilei. Astăzi a ţinut o nouă conferinţă de presă la care i-a îndemnat pe Vlad Filat şi Marian Lupu să reia dialogul politic, să renunţe la ameninţări şi gesturi „emoţionale”. Cât de serioasă este actuala criză? Partidele au un seismograf: parlamentarii sau aleşii locali care părăsesc „barca” dacă cred că este pe punctul de a se scufunda. Astăzi s-a relatat că în jur de 50 de aleşi locali din Cantemir au părăsit partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi au aderat la Mişcarea Populară Antimafie, afirmând că nu mai vor corupţie oligarhie şi criminalitate. Diana Răileanu cu ultimele evoluţii în scandalul din AIE:

  Preşedintele Nicolae Timofti le-a cerut astăzi liderilor AIE să păstreze actuala coaliţie de guvernământ care, în opinia sa, ar fi singura opţiune de continuare a procesului de integrare europeană a ţării. În discursul său, preşedintele a formulat câteva cereri pentru fiecare partid din Alianţă: „PLDM să renunţe la decizia sa unilaterală de ieşire din acordul Alianţei, Partidul Democrat să nu mai insiste asupra revenirii la aşa numita „variantă zero” şi la demiterea premierului şi preşedintelui Parlamentului. Partidul Liberal să-şi reconfirme ataşamentul faţă de ideea de păstrare a Alianţei.”
   
  Nicolae Timofti a spus, de asemenea, că pentru accelerarea reformelor ar fi nevoie de anumite remanieri, dând de înţeles că unii miniştri şi şefi ai instituţiilor de stat ar trebui înlocuiţi.
   
  După îndemnul public al preşedintelui au urmat câteva întâlniri dintre Nicolae Timofti şi un grup de lideri ai organizaţiilor neguvernamentale din ţară, între care  Asociaţia pentru Politică Externă, Fundaţia Soros Moldova şi Asociaţia Presei Independente.
   
  Am ţinut să aflu de la directorul executiv API, Petru Macovei, în ce măsură îndemnul preşedintelui ar putea împăca liderii Alianţei, mai ales că un şir de membri ai PL, PD şi PLDM au anunţat astăzi că au părăsit aceste formaţiuni şi au aderat la Mişcarea Populară „Antimafie”:
   
  „La fel ca şi preşedintele, liderii ONG-urilor şi-au exprimat îngrijorarea că alegerile anticipate nu neapărat vor soluţiona problema şi ar putea, din contra, să ducă la declinul democratic al ţării noastre.”
   
  Europa Liberă: Dle Macovei, dar vor urma şi anumite acţiuni concrete sau sunt doar cereri către liderii Alianţei de guvernământ?
   
  „Preşedintele ţării nu este un tătuca, deci nu se soluţionează problemele aşa cum se soluţionau pe timpul guvernării comuniste, când preşedintele Moldovei din palatul prezidenţial indica ce trebuie să se facă. Noi am dat sugestii preşedintelui Republicii Moldova să fie mai ferm în acţiunile sale, chiar dacă nu are dreptul constituţional de a le cere liderilor politici să facă anumite lucruri, totuşi interesul naţional dictează. Pentru că aceşti lideri politici care, aşa cum au spus unii dintre colegii noştri, se îneacă tot mai mult în mlaştina propriilor orgolii şi ceea ce este mai grav, ne târâie şi pe noi, locuitorii acestei ţări în această mlaştină, să renunţe la această retorică agresivă dictată de interese înguste şi nu de interesul naţional.”
   
  Până în prezent, toţi liderii vizaţi de preşedintele Timofti au reacţionat cu promptitudine la îndemnul său, ce-i drept, fără să intre în amănunte.

  Taguri moldova,Diana Răileanu,Petru Macovei,Interviu,Nicolae Timofti,apel președinte Nicolae Timofti,criza AIE

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Sting de la: Chisianu
  27.02.2013 21:39
  Nu cred ca Liderii fostei aliante vor tolera regimul criminal al guvernarii pldm=iste si nu vor accepta nici un fel de negocieri pina Filat nu-si va da demisia ,.Fiidca dintre promovarea unui regim criminal si alegerile anticipate cea din urma prezinta un beneficiu mult mai mare p/ucetatenii Rm dar si p/u redobindirea increderii oficialilor europeni

  În exclusivitate