miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 14:42

  Internațional

  John Kerry la Berlin: „Diferenţa dintre Est şi Vest”

  Secretarul de stat american, în dialog cu studenţii de la Berlin, despre rolul libertăţii de expresie şi de gândire din Statele Unite.

  John Kerry adresându-se tinerilor la BerlinJohn Kerry adresându-se tinerilor la Berlin
  x
  John Kerry adresându-se tinerilor la Berlin
  John Kerry adresându-se tinerilor la Berlin
  Secretarul de stat american John Kerry a discutat ieri la Berlin nu numai cu politicienii, ci şi cu un grup de studenţi şi în convorbirea sa cu aceştia a accentuat rolul libertăţii de expresie si de gândire din Statele Unite. „In America, a spus şeful diplomaţiei americane, ai dreptul să fii şi prost, dacă vrei acest lucru”… O declaraţie primită cu entuziasm de studenţii de la Berlin. Mai multe, de la Oana Serafim.
   
  „Ca ţară, ca societate. Noi trăim şi respirăm ideea libertăţilor religioase şi ale toleranţei religioase, indiferent de religie, cît şi a libertăţii şi toleranţei politice, indiferent de punctul de vedere adoptat”, le-a spus John Kerry studenţilor.
   
  Secretarul de stat se află în primul său turneu diplomatic de la preluarea funcţiei şi înainte de Berlin a fost la Londra, iar astăzi este la Roma, după ce a făcut o haltă şi la Paris. Turneul va continua cu Ankara, Cairo, Riad, Abu Dhabi şi Doha.
   
  In discursul pe care l-a ţinut studenţilor ieri, secretarul de stat a spus şi că de multe ori oamenii se întreabă cum de este posibil ca Curtea Supremă din Statele Unite să permită unui grup sau altuia să organizeze manifestaţii şi parăzi considerate foarte provocatoare de către alte grupuri şi să defileze cu însemne considerate ofensatoare pentru alţii. „Motivul este, - a spus John Kerry, - libertatea şi libertatea de expresie. În America, ai dreptul să fii prost dacă vrei şi să te izolezi de alţii, dacă asta vrei”… Si eu cred că aceasta este o virtute, este ceva ce merită luptat pentru”, a mai spus noul secretar de stat american. Lucrul cel mai important, crede demnitarul american, este toleranţa de a permite şi altuia de a avea o altă opinie…
   
  In convorbirea pe care a avut-o cu studenţii, John Kerry şi-a amintit de perioada în care s-a aflat in Germania ca fiu al unui diplomat american, in anii 50. Într-o zi, şi-a amintit secretarul de stat, a mers cu bicicleta în sectorul răsăritean al Berlinului, trecând de postul de control cu paşaportul său diplomatic. Avea 12 ani şi a fost impresionat mai ales de „întunecimea străzilor, de tristeţea oamenilor, de pustietatea străzilor”.  Cînd le-a povestit părinţilor săi ce impresii i-a lăsat plimbarea sa cu bicicleta, părinţii i-au luat imediat paşaportul diplomatic, dar, a ţinut John Kerry să le amintească studenţilor din Berlin, atunci la 12 ani a înţeles „diferenţa dintre Est şi Vest”, o diferenţă pe care nu a uitat-o niciodată şi care acum „a dispărut”…

  Taguri ue,SUA,Berlin,Oana Serafim,Libertatea presei,John Kerry

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate