Linkuri accesibilitate

Cum se poate combate corupţia din armată. Ghid pentru militarii moldoveni


Dezasamblarea unei rachete sol-aer S200 de către militari moldoveni, într-un proiect de dezarmare asistat de OSCE.
Dezasamblarea unei rachete sol-aer S200 de către militari moldoveni, într-un proiect de dezarmare asistat de OSCE.

Interviu cu Viorel Cibotaru, cercetător superior asociat al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic asupra Forţelor Armate.


Cum se poate combate corupţia din armată - o culegere de practici exemplare în acest sens a fost lansată zilele trecute la Chişinău, fiind rodul unui proiect din cadrul parteneriatului Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi o expresie a luptei globale împotriva corupţiei. Unul dintre autori, Viorel Cibotaru, cercetător superior asociat al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic asupra Forţelor Armate, ne-a explicat utilitatea acestui ghid pentru militarii moldoveni:

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru: „Este o viziune comprehensivă, complexă, o definire a termenilor de bază: ce înseamnă integritatea persoanei, ce înseamnă corupţia în domeniul apărării, în domeniul sectorului de securitate şi apărare. Se referă şi la cine se face responsabil şi de cine depinde consolidarea integrităţii.”

Europa Liberă: Armata moldovenească este gata să aplice aceste practici?

Viorel Cibotaru: „Fără doar şi poate, nu numai că este gata, este obligată prin acele angajamente pe care şi le-a asumat Republica Moldova. În aceste culegeri se regăsesc noi practici pe care până acum le cunoşteam în mod empiric. De exemplu, se descrie procesul de încheiere a unor contracte cu privire la tranzacţia de armament cu alte ţări. Sunt foarte interesante noţiunile, cum ar fi aranjamentele compensatorii sau operaţiunile offset. Ele sunt nu doar descrise, dar se arată şi riscurile de corupţie în acest domeniu. Sunt descrise metodele şi practicile de promovare a personalului militar în funcţie, în grade şi în servicii favorizante, inclusiv în cazul permisului de eliberare a unui soldat. A doua zonă este, desigur, distribuirea de materiale, elemente, echipamente preferenţiale de logistică. A treia zonă este cadrul de selectare a personalului militar pentru participarea în operaţiunile de pacificare în afara ţării. Cu risc foarte înalt de corupere este păstrarea unor stocuri în surplus de armamente, tehnică şi muniţii. Am văzut foarte multe dosare penale în cadrul armatei naţionale, au fost inclusiv şi pe cazuri de înstrăinare, de abuz, anume cu aceste stocuri în surplus care nu se mai încadrează în conceptul armatei, dar nu se ştie cum se vând şi cum se realizează. O altă problemă este corupţia în gestionarea spaţiului locativ. În armată au fost foarte multe cazuri în trecut, confirmate şi de Procuratură, în ceea ce priveşte spaţiul locativ. O direcţie foarte interesantă este constituirea unor parteneriate public-private în domeniul militar, de exemplu, paza unor obiecte strategice, pregătirea mâncării, alimentaţiei în cadrul unităţilor militare. S-a demonstrat în practica mai multor ţări că este mai bine ca aceste domenii să fie transferate sectorului privat, dar să nu se ocupe militarii de pregătirea şi stocarea alimentelor. Astfel se va reuşi eliminarea unor zone permanente de risc de corupţie.”

Europa Liberă: Unii ar putea zice, inclusiv din armată sau din afara ei, că aşa exemple, practici ar fi un fel de matematică superioară pentru armata Republicii Moldova care este săracă.

Viorel Cibotaru: „Nu există armate sărace sau state sărace. Există state care nu pot să-şi ajusteze planurile cu resursele de care dispun. Se propun nişte proceduri, modele de organizare a activităţii în instituţiile militare care să elimine riscurile de corupţie sau cel puţin să le diminueze.”
XS
SM
MD
LG